8 Ιουλ 2014

Χωρίς επίδομα οι εννιά στους δέκα άνεργοι

Χωρίς επίδομα οι εννιά στους δέκα άνεργοι

Μόλις το 1,5% των μακροχρόνια ανέργων παίρνει το σχετικό βοήθημα



Από κινητοποίηση με αίτημα την ουσιαστική προστασία των ανέργων
Αποκλεισμένοι από το επίδομα του ΟΑΕΔ είναι 9 στους 10 ανέργους (ποσοστό 90%) ή μόλις 1 στους 10 το λαμβάνει, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, που δημοσιεύτηκαν χτες στον Τύπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, λιγότερο από το 10% των ανέργων ή 102.026 άτομα λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 360 ευρώ το μήνα, ενώ αν ο δικαιούχος έχει προστατευόμενα μέλη το επίδομα προσαυξάνεται για καθένα από αυτά κατά 10%. Το πρόσθετο επίδομα των 200 ευρώ το μήνα λαμβάνει μόλις το 1,5% του συνόλου των εγγεγραμμένων μακροχρόνια ανέργων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, αποκλεισμένοι από το επίδομα είναι 1.172.817 εγγεγραμμένοι άνεργοι, λόγω των αυστηρών περιορισμών που θέτει η νομοθεσία (αριθμός ενσήμων κλπ.).
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση και με στόχο να ανακυκλώσει τη φτώχεια, στην οποία καταδικάζονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση ετοιμάζεται τις επόμενες μέρες να εμφανίσει σαν «μάννα εξ ουρανού» για τους ανέργους το λεγόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που «εγγυάται» επιβίωση με 13,1 ευρώ την ημέρα και ανοίγει το δρόμο για συνολικότερη επίθεση στους μισθούς και τα επιδόματα.
Σύμφωνα με παλιότερες μελέτες, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα απευθύνεται υπό προϋποθέσεις σε μακροχρόνια ανέργους, που δεν καλύπτονται πλέον από το τακτικό επίδομα ανεργίας, επειδή έχουν εξαντλήσει την περίοδο επιδότησης, σε νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, που δεν καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ, επειδή δεν έχουν εργαστεί ποτέ.
Επίσης, σε όσους εργάζονται περιστασιακά ή χωρίς ασφάλιση και δεν καταφέρνουν να στοιχειοθετήσουν ασφαλιστικό δικαίωμα, ώστε να το αξιοποιήσουν σε περίπτωση ανεργίας, ασθενείας ή μητρότητας, σε αυτοαπασχολούμενους που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους, σε αγρότες χωρίς εισόδημα και σε ορισμένες άλλες κατηγορίες ανθρώπων που είτε βρίσκονται, είτε πλησιάζουν στα όρια της εξαθλίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ