ΣΥΡΙΖΑ
«Λεφτά υπάρχουν» για τους καπιταλιστές, για το λαό ψίχουλα
MotionTeam
|
Εναντι
«πινακίου φακής», ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εξαγοράσει τη στήριξη του λαού
στο «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που εκπόνησε, για την ανάκαμψη της
καπιταλιστικής οικονομίας, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας, το Σάββατο, στη Θεσσαλονίκη.
Είθισται, άλλωστε, η αξιωματική αντιπολίτευση να υπόσχεται «κάτι παραπάνω» από την κυβέρνηση, παίζοντας στο παιχνίδι της κυβερνητικής εναλλαγής. Πριν από 5 χρόνια ο Γ. Α. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ προχωρούσαν σε ανάλογες υποσχέσεις προς το λαό, αποσκοπώντας να διαδεχτούν στην κυβέρνηση την τότε ΝΔ και τον Κ. Καραμανλή.
Τα μέτρα που παρουσίασε για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» αφορούν στην πραγματικότητα μέτρα διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας (πχ. τα συσσίτια, το δωρεάν ρεύμα σε άπορους, τα προγράμματα εξασφάλισης στέγης κ.λπ.).
Την ίδια στιγμή, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει εντελώς απείραχτο όλο το πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής, όλη τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ. Το κριτήριο με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι η ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, αλλά ούτε καν η ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα λαϊκά εισοδήματα τα προηγούμενα χρόνια. Κριτήριο είναι το «τι αντέχει η οικονομία», δηλαδή τι χωράει μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ο ισχυρισμός Τσίπρα ότι «δεν είναι όσα θέλαμε, αλλά όσα μπορούμε», είναι ψεύτικος, στην πραγματικότητα αποσκοπεί να κατέβει ακόμα περισσότερο ο πήχης των απαιτήσεων των εργαζομένων στο όνομα του «ρεαλισμού».
Στο μεγάλο κεφάλαιο, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε άφθονο χρήμα για τη στήριξη των επενδύσεών του, επιδοτήσεις για την πρόσληψη εργατικού δυναμικού, μείωση του ενεργειακού κόστους, διευκολύνσεις σε ό,τι αφορά δάνεια και χρέη. Μίλησε ακόμα για «στοχευμένες ενέργειες με στόχο τη κάλυψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» όπως η ίδρυση «αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για να αποδείξει πως τα μέτρα του είναι «κοστολογημένα» εξηγεί ότι αυτά θα χρηματοδοτηθούν και απ' το χρήμα που θα εισρεύσει στον κρατικό κορβανά, έπειτα απ' τις ρυθμίσεις που θα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη του λαού σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία! Θα πάρει δηλαδή απ' τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους... Σκέψη για «χέρι» στον αμύθητο πλούτο που έχουν σωρεύσει οι καπιταλιστές, ούτε για αστείο...
Συγκεκριμένα, μίλησε για σύσταση «ειδικών επιτροπών εξώδικου διακανονισμού για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων», ώστε να υπολογιστεί άμεσα τι μπορεί να εισπράξει το κράτος. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση θα ρυθμιστούν σε 84 μηνιαίες δόσεις έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη!
«Το άμεσο εκτιμώμενο όφελος από τη ρύθμιση χρεών και την έναρξη καταβολής δόσεων θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε χρηματοδοτικά κενά από αναγκαίες δράσεις για την ελάφρυνση και δικαιότερη κατανομή των βαρών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Αποκαλυπτική του εμπαιγμού σε βάρος του λαού είναι και η συζήτηση που ακολούθησε τις εξαγγελίες Τσίπρα. Με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να περιφέρουν το «κοστολόγιο», υπερασπιζόμενα επί της ουσίας τη λογική που θέλει τις ανάγκες του λαού να συνθλίβονται στη μέγκενη των αναγκών της καπιταλιστικής οικονομίας. Αλλά και με τον Αλ. Τσίπρα να διαμαρτύρεται, την επομένη, απ' το βήμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ότι δεν έκανε παροχές αλλά παρουσίασε ένα σχέδιο «ώστε να μην πεθαίνουν της πείνας οι άνθρωποι γύρω μας» και «να μπορέσουμε και κάτι να εισπράξουμε από αυτά τα ανείσπρακτα, τις ανείσπρακτες οφειλές που κάθε μήνα διογκώνονται κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ»...
Την πρόκληση διόγκωσε παραπέρα ο Αλ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας στο λαό «τις ευθύνες του» και εκβιάζοντάς τον ότι «στην επόμενη ΔΕΘ εάν έχει περάσει ένας ακόμη χρόνος και μένει αυτή η κυβέρνηση μπορεί αυτά που σας είπα χθες ... τότε να μην μπορούμε αυτά και να μπορούμε λιγότερα»!
Ο πιο καλός διαπραγματευτής
Το
σύνολο της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα ήταν στοχοπροσηλωμένο στο να πείσει
το μεγάλο κεφάλαιο για την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τόσο
αναβάθμιση του ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή, όσο και ένα μείγμα
διαχείρισης ικανό να στηρίξει την κερδοφορία του. «Σ' ένα τέτοιο
διεθνή περίγυρο, η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμπεριφέρεται ως
υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη, αλλά με ρόλο αξιόπιστου συνομιλητή διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «ρόλο γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων» που αρνείται «πεισματικά να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στα διεθνή φόρα».Ιεραρχώντας ως τον υπ' αριθμόν 1 στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας απ' την κρίση, ο Αλ. Τσίπρας επικρότησε τη «στροφή» που διαφαίνεται υπέρ ενός πιο επεκτατικού μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ. Κόμπασε περί δικαίωσης του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος μάλιστα βαθιά αντιλαϊκές αποφάσεις της Ευρωζώνης, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ κ.ά., αποφάσεις που δεν αναιρούν τα αντιλαϊκά «μνημόνια διαρκείας» της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοροϊδίας του λαού είναι το γεγονός ότι είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δε συζητάει με την τρόικα, αλλά με θεσμοθετημένα όργανα όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Δηλαδή, δεν μιλάει με την τρόικα, αλλά με αυτούς που την απαρτίζουν (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ)!
Επικρότησε το γεγονός ότι η ΕΕ «συζητά και το ενδεχόμενο της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, για ευρείας κλίμακας ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα και ό,τι άλλο χρειαστεί, για να αποτραπεί ο αποπληθωρισμός και ένα νέο επεισόδιο ύφεσης».
Ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε την πρόταση για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ως κυρίαρχη προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού θα συμβάλει, όπως είπε, «στην ανάκαμψη και τη παραγωγική ανασυγκρότηση» μέσα απ' την αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «κατά 4 τουλάχιστον δισεκατομμύρια», αλλά και «στηρίζοντας τη βιομηχανία, επιδοτώντας το ενεργειακό κόστος, επενδύοντας στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία».
Εχοντας εγκαταλείψει διαπαντός τις «αντιμνημονιακές» κορόνες διεκδίκησε για το κόμμα του τη δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα τις σχετικές διαπραγματεύσεις, ανέφερε: «Το ζητούμενο είναι πώς θα γίνει, με ποιους όρους και υπό ποιες προϋποθέσεις (...) είναι κρίσιμο το πώς θα πάει η Ελλάδα να διεκδικήσει λύση (...) Ως ουραγός της γερμανικής στρατηγικής, ή ως αιχμή του δόρατος για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη; (...) Η κυβέρνηση Σαμαρά (...) είναι ακατάλληλη να διαπραγματευτεί».
Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εκλογές και «ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας», με τα κατάλληλα κάλπικα διλήμματα: «Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία»...
Γνωρίζοντας ότι, για να εφαρμόσει πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης χρειάζεται ενισχυμένα μέτρα χειραγώγησης και ενσωμάτωσης του λαού, ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε ως και το ...φιλότιμο του Ελληνα! «Επιδιώκουμε μια εθνική και κοινωνική συμφωνία (...) για την ανασυγκρότηση της πατρίδας μας (...) Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι πως η μοναδική λύση για να βγει η χώρα από το τέλμα της ύφεσης, είναι η κινητοποίηση της κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα (...) με το πατριωτισμό, το φιλότιμο, τις ικανότητές του κάθε Ελληνα πολίτη, που θα μπει μπροστά, θα πάρει στις πλάτες του την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης», υποστήριξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου