15 Σεπ 2014

Αυτοί που όπλισαν τη Χρυσή Αυγή μένουν στο απυρόβλητο

Αυτοί που όπλισαν τη Χρυσή Αυγή μένουν στο απυρόβλητο



Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν, τόσο στη δολοφονική επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές στο Πέραμα όσο και στη δολοφονία Φύσσα.
Τρίτη, 17 Σεπτέμβρη 2013, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Μια «τυχαία» ανθρωποκτονία που, στην αρχή, ορισμένα ΜΜΕ την εμφάνισαν ως περιστατικό οπαδικής βίας, έφερε στην επιφάνεια την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής. Μέχρι τότε, η νεοναζιστική οργάνωση έδερνε, προπηλάκιζε, μαχαίρωνε, σκότωνε, τραμπούκιζε σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτήν τη φορά το θύμα ήταν Ελληνας. Ο Παύλος Φύσσας, στο Κερατσίνι. Δράστης ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος. Ο δράστης μετά τη δολοφονία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γιώργο Πατέλη, αρχηγό της Τ.Ο. Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, ο οποίος, στη συνέχεια, επικοινώνησε με το βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγό. Με βάση αρχεία των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, μετά τη δολοφονία υπήρξε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία και με τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Στον τόπο της δολοφονίας έφτασαν από την πρώτη ώρα μέλη και στελέχη της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων και φορέων του λαϊκού κινήματος. Η οργή και η αγανάκτηση του εργατόκοσμου της Αμφιάλης για τους δολοφόνους χρυσαυγίτες ξεχείλιζε. Τα συνδικάτα όρισαν συγκέντρωση για το απόγευμα της ίδιας μέρας και εξέδωσαν ανακοίνωση καταδίκης της Χρυσής Αυγής, στην οποία σημείωναν, μεταξύ άλλων: «Τώρα χρειάζεται μαζική λαϊκή κινητοποίηση και δράση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας για να απομονωθούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε σωματείο, σε κάθε λαϊκή γειτονιά».
Υπενθυμίζεται πως, λίγες μέρες πριν, ύπουλη και δολοφονική επίθεση, με μανία που δείχνει ότι ήθελαν νεκρό, δέχτηκε από χρυσαυγίτες στο Πέραμα συνεργείο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έκανε αφισοκόλληση για το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Τα φασιστοειδή έστησαν ενέδρα μέσα στο σκοτάδι και επιτέθηκαν στους κομμουνιστές στη λεωφόρο Δημοκρατίας, λίγα μόλις μέτρα από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Οι φασίστες χτύπησαν με την ίδια τακτική και στις δύο περιπτώσεις. Ο απολογισμός της μαφιόζικης επίθεσης ήταν εφτά τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όλοι στελέχη του ΚΚΕ. Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, και άλλα μέλη της διοίκησης. Ηταν φανερό ότι η δράση του ΚΚΕ στην περιοχή και η επιρροή του ταξικού Συνδικάτου Μετάλλου στους μεταλλεργάτες της Ζώνης ήταν το κίνητρο της επίθεσης από τα μαντρόσκυλα της μεγαλοεργοδοσίας.
Γέννημα του συστήματος
Λίγες μέρες μετά το φονικό, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με σχετική του ανακοίνωση, επισήμαινε, μεταξύ άλλων, πως «η ΧΑ δεν είναι κάτι έξω από τα πλαίσια του αστικού πολιτικού συστήματος. Ιστορικά ο ναζισμός αναρριχήθηκε στην εξουσία μέσα σε συνθήκες κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με επιλογή των μονοπωλίων, εκμεταλλευόμενος τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση που προκάλεσαν, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, τόσο τα φιλελεύθερα όσο και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα».
Πρόσθετε δε ότι «η ΧΑ και η ναζιστική δράση δεν αντιμετωπίζεται μέσα από τις θεωρίες και εγκεφαλικά σχήματα για "συνταγματικά", "κοινοβουλευτικά", "δημοκρατικά" τόξα μιας δήθεν καλύτερης λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας, που προτείνουν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, άλλες πολιτικές δυνάμεις και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ. Αυτοί οι διαχωρισμοί συγκαλύπτουν το χαρακτήρα του ναζισμού και τις αιτίες της σημερινής κατάστασης, τις πραγματικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων σε σχέση με την εξουσία, την κοινωνία. Ο λαός πρέπει να υπερασπίζεται και να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα και ό,τι έχει απομείνει σήμερα σε ελευθερίες και δικαιώματα, χωρίς να τρέφει αυταπάτες ότι στις σημερινές συνθήκες, μέσα στο σύστημα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με την αστική δημοκρατία, που είναι η ίδια η δικτατορία των μονοπωλίων, μπορούν να εξασφαλιστούν πραγματικά τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Γι' αυτό και ο λαός πρέπει να χαράξει τη δική του πορεία, μέσα από την Κοινωνική του Συμμαχία, για γενικότερες αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας».
Μαντρόσκυλα των αφεντικών
Εγκαιρα το ΚΚΕ και ο «Ριζοσπάστης» είχαν επισημάνει, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι η Χρυσή Αυγή είναι το μαντρόσκυλο των καπιταλιστών και ότι τα όσα διακηρύττουν είναι βγαλμένα απευθείας από τα συρτάρια των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.
Υπενθυμίζουμε ορισμένες στιγμές του έργου τους, όπως καταγράφηκαν από ρεπορτάζ του «Ρ». Το Νοέμβρη του 2012, ο βουλευτής τους Παναγιώταρος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τον προϋπολογισμό, έλεγε μεταξύ άλλων: «Λέτε ότι από φορολόγηση των πλοίων υπό ελληνική σημαία θα αποκομίσουμε 80 εκατ. ευρώ... Ε, το πιο εύκολο που θα κάνουν οι Ελληνες πλοιοκτήτες είναι να αλλάξουν τη σημαία για να γλιτώσουν τα λεφτά, αντί να βρεθεί μια χρυσή τομή και από δυο - τρεις Ελληνες που είναι μάξιμουμ σε κάθε πλήρωμα, ο καπετάνιος και ο πρώτος μηχανικός, να δοθούν κίνητρα για να είναι και οι υπόλοιποι ναύτες Ελληνες (...)». Να επιδοτηθούν, δηλαδή, οι κεφαλαιοκράτες με νέες φοροαπαλλαγές...
Την ίδια μέρα, άλλος βουλευτής της οργάνωσης, ο Γεώργιος Γερμενής (γνωστότερος ως «Καιάδας»), είπε: «(...) Ο επιχειρηματικός κόσμος στενάζει (...) Λέτε ότι θα φορολογήσετε τα πλοία του ελληνικού στόλου με βάση το τονάζ (...) Την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία και με μεγάλη ευκολία θα επιλέξουν μια σημαία άλλη, που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Και, ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς πάλι συμβάλλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».
Το Φλεβάρη του 2013, ο ίδιος ο «αρχηγός» των νεοναζί, Μιχαλολιάκος, κατά τη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών, σχολίασε: «Υπάρχει και ένας ολόκληρος λαός που απαιτεί από το κράτος και αυτός (σ.σ. ο λαός) είναι το θύμα της υποθέσεως, από τη μια μεριά, δηλαδή, το κράτος, ένα ανήμπορο κράτος, από την άλλη, οι εργατοπατέρες, δεν είναι αθώοι, έτσι; Εχουν κάνει πολλά...» Στοχοποίηση, δηλαδή, των πρωτοπόρων ναυτεργατών και επιχειρηματολογία κατευθείαν από τα υπόγεια του Μαξίμου και την Ενωση Εφοπλιστών.
Στις 12 Μάρτη 2013, σε συνέντευξή του, ο βουλευτής της οργάνωσης Γ. Λαγός είχε πει, μεταξύ άλλων: «Τα ναυπηγεία κλείνουν (...) γιατί τα αριστερίστικα εργατικά σωματεία φρόντιζαν τόσα χρόνια ώστε ο Ελληνας εργαζόμενος να χάσει όλα τα δικαιώματά του». Η εικόνα έρχεται να συμπληρωθεί και από την πλευρά της Διεύθυνσης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Βουλής, που δείχνει ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής κατέθεσαν συνολικά 145 Ερωτήσεις για τα συμφέροντα των εφοπλιστών.
Ενδεικτικά: Σε ερώτηση του βουλευτή της ΧΑ Νίκου Κούζηλου αναφερόταν: «Τράπεζες, όπως η Εμπορική, η Εθνική και η Marfin, διαθέτουν ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια αξίας 6 δισ. ευρώ που πρέπει να τα κατευθύνουν για την ενίσχυση των ναυτιλιακών εταιρειών». Και ζητούσε «να δοθούν εγγυητικές επιστολές από το κράτος για να μπορέσουν να λύσουν το πρόβλημα ρευστότητας οι ναυτιλιακές εταιρείες». Σε εκτρωματική τροπολογία που προέβλεπε ότι δε θα θα συμπεριλαμβανόταν στο πόθεν έσχες η συμμετοχή σε ναυτιλιακές εταιρείες, από τη Χρυσή Αυγή ο βουλευτής Ηλίας Παναγιώταρος είχε δηλώσει στη συζήτηση στην Ολομέλεια ότι η τροπολογία κινείται στη σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό το κόμμα του τη στηρίζει. Η τροπολογία αποσύρθηκε.
Παράλληλα, τον Αύγουστο του 2013, κλιμάκιο χρυσαυγιτών βουλευτών, και συγκεκριμένα οι Γ. Λαγός, Ηλ. Παναγιώταρος, Ν. Μίχος, συνοδευόμενοι από κρανοφόρους τραμπούκους, εμφανίστηκαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και χώθηκαν σε μια καντίνα για να συνομιλήσουν με μια ομαδούλα φασιστοειδών της περιοχής. Διακήρυτταν όλοι τους ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε». Επίσης, ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες», επιχειρηματολογία ίδια ακριβώς με αυτήν της Ενωσης Εφοπλιστών.
Προφυλακίσεις και προσεγγίσεις
Σήμερα, προφυλακισμένοι για την υπόθεση της δολοφονίας, μαζί με τον Γ. Ρουπακιά, είναι ο 32χρονος Γ. Καζαντζόγλου, ο οποίος φέρεται ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του Γιώργου Ρουπακιά το βράδυ που σκότωσε τον Παύλο Φύσσα και σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στη δολοφονία, και ο 36χρονος Αθ. Τζόρβας. Παράλληλα, η δολοφονία πυροδότησε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, με αποκορύφωμα τη φυλάκιση, μεταξύ άλλων, ορισμένων φασιστών που ήταν εκλεγμένοι βουλευτές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η δίκη τους αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.
Παράλληλα, ξετυλίχθηκε και ένα, επικοινωνιακού χαρακτήρα, «αντιφασιστικό» σόου της κυβέρνησης, που οδήγησε στην ...παραίτηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, και συνομιλητή της Χρυσής Αυγής, Π. Μπαλτάκου. Το κλείσιμο -τελικά- της ανάκρισης βρήκε την υπόθεση με 78 συνολικά κατηγορούμενους, ανάμεσά τους το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Μετά και τις προφυλακίσεις, μερίδα φασιστών δηλώνουν έτοιμοι για «προσεγγίσεις» και συνεργασίες, ενώ γέφυρες ρίχνονται και προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση αυτή δε δείχνει, βέβαια, να βρίσκει σύμφωνη ολόκληρη την αρχηγική ομάδα της οργάνωσης, τουλάχιστον για την ώρα. Ωστόσο, είναι δηλωτική του πρωταγωνιστικού ρόλου που θέλει να παίξει η, καθ' όλα συστημική, οργάνωση στις διεργασίες ανασύνθεσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Είναι χαρακτηριστικές δηλώσεις, όπως αυτές του ευρωβουλευτή της οργάνωσης Γιώργου Επιτήδειου, που, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της Λακωνίας, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η προτίμηση των ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν λογική (...) ήταν μια ένδειξη ότι ο κόσμος πλέον έχει αρχίσει να αντιδρά σε όλα αυτά τα οποία γίνονται σε βάρος του»!
Ερωτηθείς, παρακάτω, για το ενδεχόμενο συνεργασιών και ενδεχόμενου ανοίγματος της ΝΔ προς τη ΧΑ, ο ευρωβουλευτής της ΧΑ απάντησε: «Η ΧΑ ουδέποτε ήταν αντίθετη (...) σε προσέγγιση, κυρίως σε θέματα που είναι αυτονόητα και σε εκείνα για τα οποία υπάρχει εθνικό ενδιαφέρον (...) Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν έφερνε προς ψήφιση κάποιες προτάσεις, κάποια σχέδια νόμου η ΧΑ συμφωνούσε (...). Δεν αποκλείουμε συνεργασίες, όχι, και υποστήριξη οποιωνδήποτε προτάσεων, αρκεί αυτές να αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος».
Τα αστικά κόμματα
Μέχρι και τη στιγμή της δολοφονίας του Π. Φύσσα, τα κυρίαρχα ΜΜΕ εκτιμούσαν ότι η Χρυσή Αυγή, με την εγκληματική της δράση, προσφέρει καλές υπηρεσίες στη «δημοκρατία», γιατί συμβάλλει στην «καταδίκη της ανομίας» («Καθημερινή»). Εδινε και έπαιρνε η αναπαραγωγή της θεωρίας των δύο άκρων, η προσπάθεια ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού, βάζοντας στο στόχαστρο το εργατικό κίνημα, την ταξική πάλη.
Μετά τη δολοφονία Φύσσα, τα αστικά κόμματα έγιναν κήρυκες του «αντιφασισμού». Ομως, βασικά ιδεολογικά χαρακτηριστικά της ΧΑ, όπως ο εθνικισμός, ο λαϊκισμός, η ιδέα της συνεργασίας των τάξεων, διαπερνούν λιγότερο ή περισσότερο όλα τα κόμματα του κεφαλαίου. Οι συκοφαντίες της ΧΑ για το ΚΚΕ και τους κομμουνιστές συνδικαλιστές δεν είναι «δικά της» δημιουργήματα, τα έχει δανειστεί από όσα λένε τόσα χρόνια δημοσιογραφικά όργανα του κεφαλαίου, συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, μια σειρά στελέχη αστικών κομμάτων που πρωταγωνιστούσαν στον αντικομμουνισμό. Μετά τη δολοφονία Φύσσα όλοι αυτοί καλούσαν σε «αντιφασιστική συνεργασία».
Η υπόθεση Μπαλτάκου ανέδειξε τις σχέσεις ανάμεσα στη ΧΑ και σε όλο το αστικό πολιτικό σύστημα, αφού αποδείχθηκε ότι στελέχη από όλα τα κόμματα μίλαγαν μαζί τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε και με τις προσπάθειες προσεταιρισμού υποψηφίων από τη ΧΑ σε ψηφοδέλτια των αστικών κομμάτων στις τοπικές εκλογές. Ταυτόχρονα, μια σειρά στοιχεία αποδεικνύουν τη σχέση της ΧΑ με μηχανισμούς του αστικού κράτους, σώματα καταστολής αλλά και το στρατό.
Από την πλευρά τους, για ψηφοθηρικούς αλλά και άλλους λόγους, εμφανίστηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνουν ανοχή στη ΧΑ, δηλώνοντας «αμφιβολίες» για το χαρακτήρα της ως εγκληματικής οργάνωσης, έκαναν τον ψόφιο κοριό όταν οι δυνάμεις του ΚΚΕ έθεταν σε διακομματικές επιτροπές να μη δοθεί καμιά προεκλογική διευκόλυνση στους ναζί. Ενώ καταγγέλθηκε πως και σε δικά τους ψηφοδέλτια εντάχθηκαν διάφοροι γνωστοί «συμπαθούντες» της ΧΑ. Επιβεβαιώνοντας έτσι ότι υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία με όλο το πολιτικό σύστημα.
Να χτυπήσουμε το σύστημα που γεννά το φασισμό
Η πράξη έχει δείξει ότι μοναδικό αντίπαλο δέος στη ΧΑ είναι η πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Η δράση του εργατικού κινήματος είναι προϋπόθεση για να μπει εμπόδιο στην προσπάθεια διείσδυσης της ΧΑ σε εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα.
Η ανάπτυξη πολύμορφων δραστηριοτήτων αλληλεγγύης από Λαϊκές Επιτροπές και σωματεία, στις οποίες πρωτοστατούν τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και απευθύνονται σε τμήματα του λαού που υποφέρουν περισσότερο από την κρίση, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να σταθούν όρθιοι στα πόδια τους, να πιστέψουν στη δύναμη της οργανωμένης δράσης, αποτελεί την καλύτερη απάντηση στο εμπόριο φιλανθρωπίας που πλασάρουν οι φασίστες.
Οι φασίστες θέλουν τους εργαζόμενους και το λαό σκυφτούς, «εξαρτημένους ζήτουλες», οι κομμουνιστές τους θέλουν υπερήφανους μαχητές της ζωής, όρθιους, κοντά στα σωματεία, στα συνδικάτα, στις Λαϊκές Επιτροπές, να βρίσκουν αποκούμπι στο οργανωμένο κίνημα. Πραγματικός αντιφασισμός είναι αυτός που βάζει στο στόχαστρο το σύστημα που γεννά τη Χρυσή Αυγή.
Η αντιμετώπιση της ΧΑ προϋποθέτει την ανάπτυξη του κινήματος σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Το τσάκισμά της είναι ταυτόσημο με το τσάκισμα του συστήματος που τη γεννά, του καπιταλισμού. Και για κάτι τέτοιο, η μόνη εγγύηση είναι ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο ΚΚΕ, η μόνη δύναμη που οργανώνει τους εργάτες σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση και γι' αυτό η μόνη δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίζει τη Χρυσή Αυγή ως μακρύ χέρι του συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ