15 Νοε 2014

ΔΑΝΙΑ Αντεργατικό έκτρωμα ... για χρηματοδότηση του κεφαλαίου

ΔΑΝΙΑ
Αντεργατικό έκτρωμα ... για χρηματοδότηση του κεφαλαίου


Αναστάτωση έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός ανάπτυξης της Δανίας, Χένρικ Λάρσεν, με βάση το οποίο οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να παρακρατούν μέχρι και 7,5% από το μισθό των εργαζομένων για να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την επενδυτική ικανότητα της επιχείρησης.
Ο νόμος θα έχει την «καινοτόμα» ονομασία «επενδυτικές εταιρείες προσωπικού επιχειρήσεων» και φαίνεται ότι το περιεχόμενό του βρίσκει σύμφωνα τα περισσότερα κόμματα.
Με βάση το νομοσχέδιο, όποτε η διοίκηση της εταιρείας θεωρήσει αναγκαίο μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν κατά πόσο αποδέχονται να γίνουν οι ίδιοι «επενδύτες», να παρακρατείται δηλαδή μέχρι και 7,5% από το μισθό τους τουλάχιστον για 3 χρόνια, και τα χρήματα αυτά να επενδύονται «στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας», γεγονός, που κατά τους εισηγητές του νομοσχεδίου, «θα εξασφαλίζει και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Εάν πάνω από το 50% των εργαζομένων ψηφίσει υπέρ της πρότασης (εύκολη δουλειά για τους εργοδότες σε συνθήκες κρίσης, μεγάλης ανεργίας και εργοδοτικής τρομοκρατίας) τότε θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Ακόμα, αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο καθορίζει ότι το κεφάλαιο που θα συγκεντρώνεται από τις παρακρατήσεις θα χαρακτηρίζεται ως υψηλού επενδυτικού ρίσκου, που σημαίνει ότι αν τα χρήματα χαθούν οι εργαζόμενοι δεν μπορεί να προβάλλουν την οποιαδήποτε απαίτηση. Το παραπάνω αντεργατικό έκτρωμα που προωθεί η δανέζικη σοσιαλδημοκρατία επιχειρήθηκε να επιβληθεί τον προηγούμενο Ιούνη στους εργαζόμενους της «Danish Crown» υπό την απειλή ότι θα κλείσει το εργοστάσιο στο νησί Μπορχόλμ και θα πεταχτούν στο δρόμο. Τώρα έρχεται ως νομοσχέδιο και προγραμματίζεται να ισχύει από το Γενάρη του 2015 για όλους τους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν ένα ακόμα λόγο να δυναμώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ