15 Νοε 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συγκρούσεις και ταυτόχρονα τακτικοί ελιγμοί

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συγκρούσεις και ταυτόχρονα τακτικοί ελιγμοί


ΛΟΥΓΚΑΝΣΚ.--
Οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες, συνεχίζονται παρά την υποτιθέμενη συμφωνία εκεχειρίας. Ο θάνατος ενός μικρού κοριτσιού πέντε ετών και ο σοβαρός τραυματισμός της μητέρας του, χτες από βομβαρδισμό με όλμο, στο χωριό Τριοχιζμπένκα, πυροδότησε παραπέρα την αντιπαράθεση. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Αντρίι Λισένκο, ισχυρίστηκε ότι ένοπλοι της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ έπληξαν το χωριό από θέσεις τους στο Σλοβιανοσέρμπσκ. Ο Γκενάντι Μόσκαλ, κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, διορισμένος από την κυβέρνηση του Κιέβου, δήλωσε ότι η μητέρα και το παιδί χτυπήθηκαν ενώ μετέβαιναν σε ένα νοσοκομείο. Η εκδοχή αυτή ωστόσο δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.
«Μαστίγιο» και «καρότο» από τον Γιατσενιούκ
Ο Αρσένι Γιατσενιούκ, προσωρινός πρωθυπουργός και αναμενόμενος νέος πρωθυπουργός στη νέα συμμαχική κυβέρνηση των φιλοΝΑΤΟικών δυνάμεων μετά τις εκλογές στις 26 Οκτώβρη φέτος, δήλωσε κατηγορηματικά «η οικοδόμηση ενός στρατού ο οποίος θα είναι ικανός να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας είναι υπ' αριθμόν ένα στόχος». Η δήλωση αυτή έγινε σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοίνωσε τις προτάσεις του για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις κυριότερες θέσεις στη νέα κυβέρνηση υπό τον ίδιο.
Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό, η οικονομία της χώρας δε θ' αναπτυχθεί πριν από το 2016 τουλάχιστον. Ο Γιατσενιούκ πρότεινε να προαχθεί ο Βιτάλι Λισοβένκο, μέχρι σήμερα υφυπουργός Οικονομικών, στη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τις προτάσεις του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο για τα υπουργεία Αμυνας και Εξωτερικών. Επίσης, ο Μαρκιγιάν Λουμπκίβσκι, ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης για θέματα ασφαλείας, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να γίνουν νέες συνομιλίες με τους φιλορώσους αυτονομιστές. «Δε θα υπάρξει Μινσκ 2. Οι συμφωνίες του Μινσκ δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρον, όμως, έχει και η πρόταση του Γιατσενιούκ να υπάρξει αποκέντρωση της κρατικής εξουσίας στην Ουκρανία πριν ψηφιστεί το νέο σύνταγμα. Είπε, χαρακτηριστικά, «πιστεύω ότι η ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινοτήτων και η αλλαγή του στάτους τους και των επικεφαλής των περιφερειακών κρατικών διοικήσεων είναι δυνατόν, εφαρμόζοντας τη νέα έκδοση του νόμου της Ουκρανίας σχετικά με τις τοπικές κρατικές διοικήσεις και το νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση» κάτι που σχεδιάζεται για το 2015.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος για την αυτοδιοίκηση σε τμήματα των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας στις 16 Σεπτέμβρη, μετά τη συμφωνία της 5ης Σεπτέμβρη για κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο, μετά τις εκλογές της 2 Νοέμβρη στις δύο αυτές περιοχές ο Πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με διάταγμα τον κατάργησε.
Συναντήσεις και αντεγκλήσεις
Από την άλλη, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγγελα Μέρκελ, ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει σχετικά με την ουκρανική κρίση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το Σαββατοκύριακο. Την πραγματοποίηση της συνάντησης αυτής επιβεβαίωσε και η ρωσική πλευρά. Ενώ, επίσης, επιβεβαιώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάιερ, θα ταξιδέψει στη Ρωσία και θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι ο Σταϊνμάιερ θα κάνει μια επίσκεψη - αστραπή στο Κίεβο πριν μεταβεί στη Μόσχα. Σύμφωνα με τον Σέφερ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στις επαφές του θα συζητήσει, επίσης, σχετικά με τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια οριστική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στις συνομιλίες που διεξάγονται για αυτό εντός της καθορισμένης χρονικής προθεσμίας, δηλαδή έως την 24η Νοεμβρίου.
Η Ρωσία, πάντως, κατηγόρησε τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία ότι υποστηρίζουν de facto τις αρχές του Κιέβου. Η Μόσχα «ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα η ειδική αποστολή επιτήρησης του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία. Σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι όλες οι προσπάθειές του δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να προσφερθεί βοήθεια και υποστήριξη στη μία μόνο πλευρά της σύγκρουσης, τις επίσημες αρχές στο Κίεβο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Επίσης, σημειώνεται «παραλείπουν τις πληροφορίες για τις στρατιωτικές προετοιμασίες και για τις συγκεντρώσεις στρατευμάτων των ουκρανικών δυνάμεων που ετοιμάζονται για μια επίθεση και δεν αναφέρονται πλέον στις πολυάριθμες παραβιάσεις από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς, όχι μόνο των συμφωνιών του Μινσκ αλλά, επίσης, των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Καταλήγοντας, σημειώνει ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ πρέπει να «συμβάλουν στη μείωση των εντάσεων και στην αποκατάσταση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ