19 Δεκ 2014

ΣΥΡΙΖΑ «Βροχή» οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

ΣΥΡΙΖΑ
«Βροχή» οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο
Για «απελευθέρωση των αγορών», που θα φέρει μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο Αλ. Τσίπρας, λίγες μέρες μετά τους χορούς και τα ταψιά...


Την «έξωθεν καλή μαρτυρία» επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις ευρωενωσιακών αξιωματούχων που πιστοποιούν την προσήλωσή του στις αντιλαϊκές αξίες της ΕΕ, προκειμένου να αποκρούσει τις κατηγορίες της κυβέρνησης και να διατηρήσει το προβάδισμα στην κούρσα για την εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο.
Σ' όλους αυτούς, απευθυνόμενος ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε μέσα από συνέντευξή του στο «Reuters» ότι «διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε συμφωνημένη λύση» και πως «σχετικά με το χρέος και τη δανειακή σύμβαση που θα επαναδιαπραγματευθούμε, δεν είναι στις προθέσεις μας να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες». Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι θα κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης και θα διατηρήσει ισοσκελισμένο τον προϋπολογισμό προ των δαπανών για την εξυπηρέτηση του χρέους. «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σπάσει το άσχημο κλίμα και θα απελευθερώσει τις αγορές. Θα δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας», πρόσθεσε κάνοντας μια βαθιά υπόκλιση σ' αυτούς που πριν λίγες μέρες απειλούσε ότι θα χορέψει στο ταψί... Και κατόπιν αυτών, είχε το θράσος να δηλώσει ότι «πιστεύει στη δύναμη του λαού και τη λαϊκή εξουσία»!
Ο Αλ. Τσίπρας εστίασε αποκλειστικά στο χρέος που κατέχουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, διευκρινίζοντας ότι τα δάνεια από το ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν στο ακέραιο, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να απομειωθεί η αξία των αξιόγραφων που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα: «Θα αναθεωρήσουμε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2015 - 2018 με δημοσιονομικούς στόχους, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας. Και ο πυρήνας του προγράμματός μας θα είναι μέρος αυτού του μεσοπρόθεσμου σχεδίου (...) Ο προϋπολογισμός μας θα είναι πρωτογενώς ισοσκελισμένος και η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα αφορά το χρέος, έτσι ώστε η εξυπηρέτησή του να πέσει από το 5% σε κάτω από 2% ετησίως».
Καμάρι για την αναγνώριση των δεσμεύσεών τους στις «αγορές» και τον ευρωμονόδρομο
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ, διαβεβαίωσε την ντόπια αστική τάξη ότι για το κόμμα του, «το θέμα της χρηματοδότησης, σε ένα μεγάλο μέρος του αφορά τις αγορές, αυτό που λέτε αγορές χρήματος, είναι μια προϋπόθεση για κάθε χώρα για να χρηματοδοτήσει όχι τα ελλείμματά της, αλλά την ανάπτυξή της. Αρα κανείς δεν μπορεί να μιλάει στο όνομα της ανάπτυξης, εάν δεν έχει κατά νου και τους τρόπους χρηματοδότησης αυτής της ανάπτυξης».
Πρόσθεσε ότι ακριβώς για τη χρηματοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης αξιώνουν διευθέτηση του χρέους.«Αφού πάμε σε μια πολύ ουσιαστική και σε βάθος διαπραγμάτευση για το χρέος και πετύχουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερού του μέρους, ακριβώς να επανέλθει η χώρα σε μία κατάσταση, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξή της. Κι αυτό βέβαια περνάει και μέσα από τις αγορές χρήματος. Και μέσα από εκεί, αλλά και με άλλες μορφές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις άλλες μορφές ενέταξε και τους ευρωενωσιακούς πόρους. Στην υπόμνηση του δημοσιογράφου ότι η διαθεσιμότητα αυτών των πόρων εξαρτάται από προϋποθέσεις, ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Η Ευρώπη έχει θεσμούς. Σχετικά με το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη, όταν όλη η Ευρώπη ομολογεί ότι έχει κλείσει αυτό το θέμα, δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να επιδιώκει ακριβώς το αντίθετο, να ξανανοίξει μια τέτοιου είδους καταστροφική συζήτηση. Και σας υπενθυμίζω τις χτεσινές δηλώσεις του διαδόχου του κ. Ρεν, ο οποίος είπε ότι είναι σαφής η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη σχέση τους με την Ευρωζώνη».
Για να γίνει απόλυτα σαφής επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν επιδιώκει να επιστρέψουμε σε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς», αλλά ζητά «τα ποσά, οι δαπάνες που πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και για επενδύσεις να μην προσμετρούνται στο έλλειμμα».
Με έκδηλο καμάρι, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο», πρόβαλε τις «απανωτές δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων που παίρνουν σαφείς αποστάσεις από τη χοντροκομμένη παρέμβαση Γιούνκερ στις ελληνικές εσωτερικές υποθέσεις (...) Είναι χαρακτηριστικό ως προς αυτό, το ότι ολοένα και περισσότερο, ακούνε με ανοιχτά αυτιά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις μέσα στην Ευρώπη και γύρω από αυτήν».
Στο μεταξύ, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει εκβιαστικά κάλπικα διλήμματα με στόχο την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου. Ο Αλ. Τσίπρας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος φέρεται να δήλωσε πως το κλειδί «για να πετύχουμε το στόχο μας θα είναι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν στο λαό» και πως «όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη η δυνατότητά μας να τα καταφέρουμε. Αν, όμως, δεν έχουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάποιοι θα μας περιμένουν στη γωνία για να μας εμποδίσουν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις για τη χώρα».
«Συνεπώς, ο μόνος δρόμος της επιτυχίας είναι ο δρόμος της αυτοδυναμίας στη Βουλή και αυτός ο δρόμος περνάει από τρεις προϋποθέσεις: Την καταπολέμηση του φόβου. Την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του λαού. Τη διεύρυνση των συμμαχιών μας», κατέληξε.
Δεν διευκρίνισε φυσικά ότι αυτό που θέλει να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το οποίο καλεί το λαό να βάλει πλάτη, είναι η αποτελεσματική διαχείριση του ίδιου αντιλαϊκού δρόμου που φόρτωσε με βάσανα τους εργαζόμενους για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ