8 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μονοπωλίων

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μονοπωλίων
Αυτό ήταν και το πραγματικό αντικείμενο της συνάντησης των ηγετών Γερμανίας, Γαλλίας και Ρωσίας στη Μόσχα

Βομβαρδισμένο κτίριο σε περιοχή στην Ανατολική Ουκρανία που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, απόδειξη της βαρβαρότητας της σύγκρουσης
Μια σχετική ανάπαυλα στις μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ήταν αυτή της Παρασκευής το πρωί στη στρατηγική πόλη Ντεμπάλτσεβε. Συμφωνήθηκε να ανοίξει ένας διάδρομος για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από την πόλη, που τις τελευταίες τρεις βδομάδες έχει γίνει το θέρετρο σφοδρών μαχών, αφού βρίσκεται ανάμεσα στις πρωτεύουσες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ. Ωστόσο, παρά τη συμφωνία, σημειώθηκαν πυρά κατά των λεωφορείων των αμάχων και Ρώσων δημοσιογράφων από «παράνομες ένοπλες ομάδες», όπως παραδέχτηκαν οι ουκρανικές αρχές, κάτι που «φωτογραφίζει» τις παραστρατιωτικές δυνάμεις, όπου δρουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα» και άλλοι μισθοφόροι, που όμως έχουν την ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης.
Αυτά, όμως, που αναμφισβήτητα ξεχώρισαν αυτήν τη βδομάδα είναι, πρώτον, η απόφαση του ΝΑΤΟ, που φυσικά έχει τη συναίνεση και της ελληνικής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, έδωσε διαβεβαιώσεις στο γγ του ΝΑΤΟ για την αφοσίωση της χώρας στη λυκοσυμμαχία), για αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη στα σύνορα με τη Ρωσία, που εμφανίζεται ως απάντηση για την ενσωμάτωση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία. Δεύτερον, η έντονη διπλωματική κινητικότητα στο Κίεβο και τη Μόσχα.
Το ΝΑΤΟ ενισχύει δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη

Η Μέρκελ, ο Ολάντ και ο Πούτν συζητάνε στο Κρεμλίνο για την Ουκρανία, δήθεν ευαίσθητοι για την αιματοχυσία του λαού, στην πραγματικότητα για να εξασφαλιστούν οι μπίζνες των μονοπωλίων των χωρών τους
Το ΝΑΤΟ, με απόφαση των υπουργών Αμυνας, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, προωθεί την ανάπτυξη ακόμα μεγαλύτερης Δύναμης Αντίδρασης με 30.000 στρατιώτες, από 13.000 που είναι σήμερα, και δύναμη ταχείας επέμβασης 5.000 ανδρών, επίσης τη σύσταση 6 μονάδων διοίκησης και ελέγχου σε έξι χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία) και κέντρο εκπαίδευσης στη Γεωργία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.
Ως ουσιαστική απάντηση, η Ρωσία πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια από μεικτές δυνάμεις στρατού και αεροπορίας στα σύνορα με την Ουκρανία.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διέρρευσαν πληροφορίες ότι έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στις κυβερνήσεις της ΕΕ για νέο κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών φιλορώσων ιδιωτών, στους οποίους θα επιβληθούν κυρώσεις για την κατάσταση στην Ουκρανία, κάτι που θα καταληχτεί τη Δευτέρα στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες, ενώ η στάση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει διευκρινιστεί. Ωστόσο, μετά τους λεονταρισμούς περί μη σεβασμού από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του κυρίαρχου κράτους, η συγκυβέρνηση ψήφισε για παράταση ως το Σεπτέμβρη των υφιστάμενων κυρώσεων στη Ρωσία (τις κυρώσεις που είχε ψηφίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) και παρουσίασε έπειτα ως «αντίσταση» ότι δεν επιβλήθηκαν νέες. Ετσι, δεν αποκλείεται το «σόου» να επαναληφθεί.
Το ιμπεριαλιστικό «ενδιαφέρον» με πρόσχημα την αιματοχυσία
Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκε την Πέμπτη ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, που είχε συναντήσεις με την ηγεσία της αντιδραστικής κυβέρνησης, τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, και τον πρωθυπουργό, Αρ. Γιατσενιούκ. Ο Κέρι ισχυρίστηκε ότι «οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία» και ότι θέλουν «μια ειρηνική επίλυση αλλά οι ΗΠΑ δε θα κλείσουν τα μάτια στα ρωσικά άρματα μάχης και τους Ρώσους μαχητές που περνούν τα σύνορα με την Ουκρανία». Αυτές τις κατηγορίες επανέλαβε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, από τις Βρυξέλλες πριν μεταβεί στη 51η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, που γινόταν από την Παρασκευή ως την Κυριακή και είχε επίσης ως ένα από τα βασικά θέματα τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο Μπάιντεν είπε ακόμα πιο κυνικά ότι «δε θα επιτρέψουμε στη Ρωσία να αλλάζει τα σύνορα στην Ευρώπη». Φυσικά, ο εν λόγω εκπρόσωπος του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κρύβει κάτω από το χαλί την ευρωΝΑΤΟική επέμβαση που διαμέλισε την ενιαία Γιουγκοσλαβία και όχι μόνο άλλαξε σύνορα αλλά δημιούργησε μια σειρά προτεκτοράτα. Την Πέμπτη, επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχαν συνάντηση πάνω από τέσσερις ώρες στο Κίεβο με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο, ενώ την Παρασκευή το βράδυ είχαν άλλη συνάντηση στη Μόσχα με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από τη συνάντηση με τον Ποροσένκο, στον οποίο παρουσίασαν ένα υποτίθεται «ειρηνευτικό σχέδιο» για την αποκλιμάκωση της κατάσταση στην Ουκρανία, δε βγήκε τίποτε επίσημα, αλλά οι λιγοστές διαρροές ανέφεραν ότι υπήρξε πρόταση με βάση την προηγούμενη συμφωνία εκεχειρίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας το Σεπτέμβρη του 2014, συμφωνία που ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Σε αυτή περιλαμβάνονταν παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας και για πιθανή παραχώρηση επιπλέον 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων εδαφών, που είναι πέρα από τη συμφωνηθείσα γραμμή της συμφωνίας του Σεπτέμβρη, δηλαδή εδάφη που έλεγξαν οι πολιτοφυλακές στο πεδίο της μάχης μετά το Σεπτέμβρη.
Το σίγουρο είναι ότι αυτήν τη σύγκρουση, όπου αναμετριούνται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικά κέντρα, ο Ουκρανικός λαός πληρώνει με το αίμα του.
Ηδη από τον Απρίλη του 2014 υπάρχουν πάνω από 5.500 νεκροί (άμαχοι, στρατιώτες, πολιτοφύλακες), ενώ οι τραυματίες ξεπερνάνε τους 12.000. Ωστόσο, αυτή η αιματοχυσία δεν είναι το κίνητρο, όσο και αν εμφανίζεται ως πρόσχημα για τις επισκέψεις των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστών σε Κίεβο και Μόσχα. Αυτό για το οποίο «καίγονται» είναι πώς θα διευθετηθούν καλύτερα, πώς θα υπάρξει ένας νέος συμβιβασμός για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εκπροσωπούν, με δράση σε διάφορους τομείς στην Ενέργεια, άλλους βιομηχανικούς κλάδους, που, λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία και της όξυνσης των σχέσεων των χωρών της ΕΕ με τη Ρωσία και τις κυρώσεις σε αυτήν, έχουν χασούρα, καθώς έχουν συναλλαγές με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια. Αυτό είναι που παζάρευαν ως αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Κρεμλίνο Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν με ιδιαίτερη μυστικοπάθεια, σε συζήτηση σχεδόν 5 ωρών, χωρίς μεταφραστές και μέλη των αντιπροσωπειών.
Το μόνο που έγινε γνωστό για την κατάληξη της συνάντησης αυτής ήταν από τον εκπρόσωπο του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, που είπε ότι δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη συμφωνία αλλά υπήρξε «εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση». Είπε, ακόμη, ότι το επόμενο βήμα θα είναι μια τηλεδιάσκεψη των Προέδρων Ρωσίας, Ουκρανίας, Γαλλίας και της Γερμανίδας καγκελαρίου την Κυριακή και ότι «στη βάση των προτάσεων του Γάλλου Προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου γίνεται μια κοινή προσπάθεια για την προετοιμασία ενός πιθανώς κοινού εγγράφου για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, κειμένου που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις του Ουκρανού και του Ρώσου Προέδρου». Δηλαδή, το παζάρι συνεχίζεται, με επιπλέον στοιχεία τη συνάντηση στο Μόναχο, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο, μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ και το ταξίδι της Α. Μέρκελ τη Δευτέρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα, όπου ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και η σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ