ΡΩΣΙΑ – ΚΥΠΡΟΣ
Ενίσχυση συνεργασίας σε μια περιοχή που φουντώνουν οι ανταγωνισμοί
Υπογραφές έπεσαν σε συμφωνίες που αφορούν τόσο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο πλευρών όσο και θέματα όπως η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε για το κείμενο που αφορά τη «ναυτική συνεργασία» μέσα από παραχώρηση κυπριακών «διευκολύνσεων» στη ρωσική πλευρά (βλέπε διπλανό θέμα).
Οι επαφές που έγιναν επιβεβαίωσαν ότι το «κουβάρι» των ανταγωνισμών και των «παζαριών» μπλέκεται όλο και πιο επικίνδυνα για τους λαούς της «γειτονιάς» μας, όπως και ότι μεγαλώνει η αποφασιστικότητα των ιμπεριαλιστικών επιτελείων να προασπίσουν τα συμφέροντά τους, αυξάνονται οι «παγίδες» που στήνονται στους λαούς, αγριεύουν τα αλισβερίσια που διεξάγονται για να βάλουν τα μονοπώλια «στο χέρι» πρώτες ύλες και αγορές, για να εξουδετερώσουν αντιπάλους, να προκαλέσουν στο χάρτη αλλαγές που θα ευνοήσουν τα δικά τους αντιλαϊκά σχέδια.
Ρωσικό ενδιαφέρον για την κυπριακή οικονομία
Οι
υπογραφές που έπεσαν σε περίπου δέκα κείμενα συμπεριλαμβάνουν συμφωνίες
ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας σε κλάδους όπως το Εμπόριο, η
Γεωργία, ο Τουρισμός, οι Μεταφορές (μεταξύ άλλων υπάρχει ρωσικό
ενδιαφέρον για τις κυπριακές αερομεταφορές). Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμιρ Πούτιν,
θύμισε ότι ρωσικές εταιρείες είχαν υποβάλλει παλιότερα προσφορές για
τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ που δεν επικράτησαν, πρόσθεσε ότι το
ρωσικό «ενδιαφέρον» για τους κυπριακούς υδρογονάνθρακες «δεν
εξαφανίστηκε» αλλά και ότι «θα διερευνήσουμε το θέμα», σύμφωνα και με
τις «παραινέσεις» που δέχτηκε η Μόσχα από τη Λευκωσία.Οι δυο πλευρές ανέφεραν ότι αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστούν τα εμπόδια που δημιουργούν στις οικονομικές τους σχέσεις οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία (π.χ., εξετάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας κοινών εταιρειών).
Ακόμα, υπογράφτηκε και συμφωνία συνεργασίας στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», που προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.
Ενδιαφέρον έχει και η συμφωνία που αφορά στη συνεργασία πανεπιστημίων για έρευνα με στόχο, π.χ., την ανάπτυξη ενός πρότυπου συστήματος παραγωγής ηλεκτρισμού μέσα από υδρογονάνθρακες.
Στο πλαίσιο «στήριξης» της κυπριακής οικονομίας, που η Ρωσία επισήμανε ότι θα συνεχίσει, την Τετάρτη η Κρατική Δούμα επικύρωσε την «αναδιάρθρωση» του κυπριακού χρέους ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η εξόφλησή του να παραταθεί μέχρι το 2022 (από το 2018 που είχε συμφωνηθεί αρχικά) και το επιτόκιο αποπληρωμής να μειωθεί στο 2,5% από 4,5%.
«Απόλυτη επιτυχία»
Η
επιλογή της κυπριακής πλευράς να κάνει λόγο για επίσκεψη που στέφθηκε
με «απόλυτη επιτυχία» μάλλον προμηνύει ότι το επόμενο διάστημα θα
δυναμώσουν οι (τουλάχιστον) «επικλήσεις» του «ενδιαφέροντος» της Ρωσίας
για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έμμεσα ή άμεσα. Η θέση αυτή,
άλλωστε, κερδίζει έδαφος σε αρκετές μερίδες της κυπριακής αστικής τάξης,
όπως αποτυπώθηκε το προηγούμενο διάστημα και στην αρθρογραφία του
αστικού Τύπου, χωρίς ωστόσο να μπαίνει θέμα «αμφισβήτησης» των συμμαχιών
με τη Δύση (ΕΕ - ΗΠΑ).Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συνδεθεί και με ενεργότερη «εμπλοκή» της Ρωσίας στο Κυπριακό. Δεν είναι τυχαίο ότι διαρροές σε κυπριακά αλλά και ρωσικά ΜΜΕ κατέγραφαν την «ετοιμότητα» της Ρωσίας να συμβάλλει για επανέναρξη των «συνομιλιών» για το Κυπριακό, «παροτρύνοντας» σε αυτή την κατεύθυνση την Τουρκία, με την οποία -θυμίζουμε- η Μόσχα προωθεί πλέον την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου («Turkish Stream») που θα φτάνει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα «σπρώχνοντας» ρωσικό αέριο στην τουρκική και ευρωπαϊκή αγορά.
Ολα αυτά καταγράφονται ενώ, ειδικά τον τελευταίο μήνα, πληθαίνουν οι φωνές που διεθνώς επισημαίνουν την ανάγκη να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, αυξάνεται το «ενδιαφέρον» μιας σειράς ιμπεριαλιστικών κέντρων (π.χ., ΗΠΑ) για το Κυπριακό, οι «ισορροπίες» στην (πλούσια σε ενεργειακούς πόρους) Ανατολική Μεσόγειο συνδέονται και με άλλες σκληρές «κόντρες» (π.χ., Συρία, «κόντρες» για την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου