8 Απρ 2015

Προβλέπει Ραδιοτηλεόραση υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης

Προβλέπει Ραδιοτηλεόραση υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης
Επιβάλλει στους εργαζόμενους τους μνημονιακούς, εφαρμοστικούς νόμους



Πανό του ΚΚΕ ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ
Πανό του ΚΚΕ ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ
Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΡΤ. Οι ρυθμίσεις του δεν έχουν καμία σχέση με την ανάγκη δημιουργίας μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα υπηρετεί πραγματικά την ενημέρωση και ψυχαγωγία του λαού, ενώ επιβάλλουν μία πλήρως ελεγχόμενη από την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόραση. Ταυτόχρονα, για τους εργαζόμενους προβλέπεται, ανάμεσα σε άλλα, ότι τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα θα υπόκεινται στους μνημονιακούς, εφαρμοστικούς νόμους, ενώ αφήνει εκτός 202 συμβασιούχους.
Το νομοσχέδιο έχει ήδη ψηφιστεί επί της αρχής από τα κόμματα της συγκυβέρνησης. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, χωρίς να διαφωνούν με την πολιτική ουσία του νομοσχεδίου, γιατί πρέπει να το «παίξουν» και αντιπολίτευση. Το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν.
Από το ΚΚΕ ο εισηγητής του Κόμματος, Γιάννης Γκιόκας, επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο», τονίζοντας ότι και στην περίπτωση της ΕΡΤ, η κυβέρνηση εξακολουθεί τη γνωστή τακτική να βαφτίζει το κρέας ψάρι. «Δεν ξανανοίγει η ΕΡΤ όπως ήταν μέχρι τη στιγμή του "μαύρου". Γιατί η ΕΡΤ δεν ήταν το όνομα ΕΡΤ, ήταν οι υποδομές της, οι λειτουργίες της, οι εργαζόμενοί της, ήταν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία είχαν ήδη κουτσουρευτεί μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ και κουτσουρεύονται και με το σημερινό νομοσχέδιο», σημείωσε.
Οπως εξήγησε, «δεν ανοίγει η ΕΡΤ γιατί δεν καταργείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που την έκλεισε». Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ το καλοκαίρι του 2013 που έκλεισε η ΕΡΤ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου. «Οσο δεν καταργείται η ΚΥΑ, η ΕΡΤ δεν αναβιώνει με τις λειτουργίες, τις δραστηριότητες, το προσωπικό, τα δικαιώματά του, που είχε τη στιγμή εκείνη».
Ξεκαθάρισε ότι «μακριά από μας κάθε λογική αθώωσης, ή δικαίωσης πρακτικών που υπήρχαν στην ΕΡΤ και ιδιαίτερα όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό και τη χειραγώγηση» που κυριαρχούσαν, σημειώνοντας ότι «στην ΕΡΤ δεν είχαν θέση οι αγώνες των εργαζομένων, οι αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος, αντίστοιχα είχαν θέση η κυρίαρχη πολιτική, μια σειρά άλλα ζητήματα και ο αντικομμουνισμός». Ημασταν οι πρώτοι που καταγγέλλαμε τέτοιες πρακτικές. Η συγκυβέρνηση με το νομοσχέδιο αυτό, όπως τόνισε, διατηρεί «τη λογική ελέγχου της ΕΡΤ από την εκάστοτε κυβέρνηση, δηλαδή την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση, και από την άλλη μεριά μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πλήρη αποκατάσταση των εργαζομένων τα αφήνει στο περιθώριο».
Κατ' όνομα ανεξάρτητη
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει συγκροτηθεί πάνω στο θεσμικό πλαίσιο της ΝΕΡΙΤ. Δεν αναφέρεται με σαφήνεια ότι επανέρχονται οι υποδομές της ΕΡΤ στο νέο φορέα.
Οσον αφορά την ανεξαρτησία της ΕΡΤ και τα περί αυτοδιαχείρισης που ακούστηκαν κυρίως από την εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλ. Κυρίτση, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά παίρνονται όλα τα μέτρα για έναν απόλυτα ελεγχόμενο φορέα από τις επιλογές της κάθε κυβέρνησης. Ανέφερε ανάμεσα στα άλλα παραδείγματα και το άρθρο που αφορά τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, του οποίου η πλειοψηφία διορίζεται ουσιαστικά από τον υπουργό Επικρατείας. Και όχι μόνο αυτό, ο διορισμός του γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, της οποίας η πλειοψηφία είναι κυβερνητική. Και αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο, το απόλυτα ελεγχόμενο, θα καθορίζει το στρατηγικό σχέδιο της ΕΡΤ, αλλά και τους κανονισμούς λειτουργίας της, θέμα που είχε «λυθεί με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων στο παλιό καθεστώς». «Αν αυτό - είπε - είναι ένδειξη αυτοδιαχείρισης και ανεξαρτησίας της ΕΡΤ γελάνε και τα μικρά παιδιά».
Οσον αφορά τους εργαζόμενους σημείωσε πως καταρχήν 202 συμβασιούχοι μένουν εκτός. Επιπρόσθετα απαγορεύεται στους εργαζόμενους που έχουν λάβει μειωμένη σύνταξη, λόγω της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας όλο αυτόν τον καιρό, να επιστρέψουν στα πόστα τους. Προβλέπεται ακόμα ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα θα υπόκεινται στους μνημονιακούς, εφαρμοστικούς νόμους που εφάρμοσε και η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή το νόμο 4024/2011, «που προβλέπει βασικό μισθό στην κατηγορία ΥΕ 780 ευρώ και αντίστοιχα κλιμάκωση για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Είναι οι μνημονιακοί, εφαρμοστικοί νόμοι που εφαρμόστηκαν στη ΝΕΡΙΤ».
Επίσης, υπάρχουν και μια σειρά από «ζητήματα διαιώνισης του προβληματικού καθεστώτος», όπως είναι οι ρυθμίσεις για τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, τις συμπράξεις με ιδιώτες, το ανταποδοτικό τέλος, ζητήματα περιουσίας της ΕΡΤ κ.ά.
Τόνισε ότι η θέση του ΚΚΕ είναι το ξήλωμα όλου αυτού του νομοθετικού πλαισίου που κατάργησε τις δομές της ΕΡΤ και απέλυσε τους εργαζόμενους. Ενώ επισήμανε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ «στα νέα παζάρια που γίνονται αυτή την περίοδο με το ζήτημα των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων. Οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό. Πρέπει να αποτελούν κοινωνική περιουσία, κοινωνική ιδιοκτησία. Βεβαίως μπορεί να γίνεται χρήση από συλλογικότητες, από φορείς κ.λπ., αλλά όχι από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», όπως προωθεί και η κυβέρνηση «αλλά με διαφάνεια»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ