7 Μαΐ 2015

ΣΥΡΙΑ Αποκαλύψεις για τον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών από τη Γαλλία

ΣΥΡΙΑ
Αποκαλύψεις για τον εξοπλισμό αντικαθεστωτικών από τη Γαλλία


ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Η έτσι και αλλιώς γνωστή στήριξη της Γαλλίας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία έρχεται και με νέα στοιχεία. Ο Φρανσουά Ολάντ επιβεβαίωσε ότι η χώρα του προμήθευε όπλα (παρά το υποτιθέμενο εμπάργκο της ΕΕ) σε αντικαθεστωτικούς ισλαμιστές στη Συρία. Μιλώντας στο Γάλλο δημοσιογράφο - αναλυτή διπλωματικών και στρατιωτικών θεμάτων, Ξαβιέ Πανόν στη διάρκεια συνέντευξης το 2014, ενώ ο τελευταίος έγραφε ακόμη το βιβλίο «ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ», που κυκλοφορεί στις 13 Μάη, κάνει διάφορες αποκαλύψεις.
Αναφέρεται πως παρέδωσε επιθετικά όπλα στους Σύρους αντικαθεστωτικούς, επειδή τάχα «ήμασταν βέβαιοι πως θα πήγαιναν σε σίγουρα χέρια», τονίζοντας ότι όσον αφορά στα φονικά όπλα «ήταν οι υπηρεσίες μας που προχώρησαν στις παραδόσεις». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, οι παραδόσεις γαλλικών όπλων γίνονταν «σε ακανόνιστα χρονικά διαστήματα και είχαν σκοπό περισσότερο να βοηθήσουν την "εξέγερση" παρά να έχουν έναν αποφασιστικό αντίκτυπο αλλάζοντας τον ρου του πολέμου».
Στο υπό κυκλοφορία βιβλίο, περιγράφεται ακόμη πως τα όπλα δίνονταν αφού προηγουμένως είχαν «εξαφανιστεί» τα ίχνη προέλευσής τους μέσω μίας πολιτικο-στρατιωτικής αλυσίδας που θα παρείχε «κάθε διασφάλιση ελέγχου και σίγουρου τελικού προορισμού».
Στη Δαμασκό, πάντως, ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ έκανε δημόσια εμφάνιση με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μάρτυρα, συμμετέχοντας σε σχολική εκδήλωση. Εκεί υπενθύμισε τους ηρωικούς αγώνες του συριακού λαού στη διάρκεια της μακρόχρονης ιστορίας της χώρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στις εκτελέσεις χιλιάδων Σύρων, Αρμενίων και άλλων αμάχων από τον Οθωμανό Τζαμάλ Μπάσα που έμεινε, όπως είπε, στην Ιστορία γνωστός ως «Χασάπης» «όπως ο σημερινός απόγονός του, Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν». Σε άλλο σημείο παραδέχθηκε τις ήττες που υπέστη ο συριακός στρατός το τελευταίο τρίμηνο (π.χ. στις πόλεις Ιντλίμπ, Τζισρ αλ Σουγκούρ, Καρμέντ), τονίζοντας εντούτοις πως όταν χάνει κανείς ορισμένες μάχες δεν σημαίνει πως χάνει τον πόλεμο.
Εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι
Η νορβηγική Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παρατηρητήριο Εσωτερικού Εκτοπισμού» υπολόγισε σε περίπου 38.000.000 τους ανθρώπους που έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, εξαιτίας συρράξεων κυρίως σε Συρία, Ιράκ αλλά και Ουκρανία. Εκτιμάται, επίσης, ότι οι Ιρακινοί επλήγησαν περισσότερο και το 2014 τουλάχιστον 2.200.000 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.
«Αντιπυραυλική ομπρέλα» σχεδιάζει ο Ομπάμα
Το ίδιο 24ωρο, πληροφορίες της εφημερίδας «Τζερούσαλεμ Ποστ» ανέφεραν πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια συνάντησης κορυφής που θα έχει στις 13 και 14 τρέχοντος μηνός στο Καμπ Ντέιβιντ στο Μέριλαντ με τους ηγέτες των χωρών - μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου θα τους προτείνει ένα σύστημα αμερικανικής «αντιπυραυλικής» ομπρέλας που θα θωρακίζει την ευρύτερη περιοχή από πιθανή ρίψη ιρανικών πυραύλων σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους «φόβους» τους για την αύξηση της επιρροής ή της «επιθετικότητας» του Ιράν εάν στο τέλος Ιούνη επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ