7 Μαΐ 2015

Με ανατροπές σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία

Με ανατροπές σε Εργασιακά - Ασφαλιστικό «ξεκλειδώνει» τη συμφωνία
Μιλούν για «εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος» και «μισθολογικές εξελίξεις» που θα υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα

Ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν σε παλιότερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
Ο Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κομισιόν σε παλιότερη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες
Eurokinissi
Την επιτάχυνση των εξελίξεων γύρω από τη νέα αντιλαϊκή συμφωνία που ετοιμάζουν κυβέρνηση και δανειστές σηματοδοτεί η χτεσινή κοινή δήλωση του Αλ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά από τηλεφωνική τους επικοινωνία. Με τη δήλωση αυτή, επιβεβαιώνεται ότι στην πορεία προς την τελική συμφωνία, επωάζονται νέα επώδυνα μέτρα για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.
Οι δύο πλευρές σημειώνουν τη συμφωνία τους σε βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης, «προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση». Σημειώνουμε ότι μετά από πολύ καιρό επανέρχεται σε επίσημο κείμενο ο όρος «αξιολόγηση», τον οποίο ξόρκιζε μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος ότι το μνημόνιο τελείωσε με την ανάδειξή του σε κυβέρνηση.
Στο διά ταύτα, κυβέρνηση και Κομισιόν σημειώνουν ότι «ιδιαίτερη μνεία έγινε στη σημασία των μεταρρυθμίσεων για εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».
Και μόνο η αναφορά στην ανάγκη «εκσυγχρονισμού του συνταξιοδοτικού συστήματος» αποτελεί ομολογία από την πλευρά της κυβέρνησης ότι όχι μόνο δεν αμφισβητεί τις αντιασφαλιστικές ανατροπές που επιβλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία, αλλά ότι ανοίγει ο δρόμος και για πρόσθετα μέτρα.
Ισχύουν τα παλιά, έρχονται καινούρια μέτρα
Οι δήθεν «κόκκινες γραμμές» για μη εφαρμογή ψηφισμένων μέτρων και ακόμα περισσότερο για τα ελάχιστα που έταζαν προεκλογικά στους συνταξιούχους, φεύγουν οριστικά από το «κάδρο» της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή, το αντιασφαλιστικό καθεστώς που φορτώθηκε στις πλάτες των συνταξιούχων, οι ανατροπές που ψηφίστηκαν και ορίζουν αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και παραπέρα μειώσεις στις συντάξεις, παραμένουν σε απόλυτη ισχύ.
Η επίκληση που γίνεται να γίνει το συνταξιοδοτικό σύστημα «δίκαιο», είναι παρμένη από τη φρασεολογία του μνημονίου και αντιγράφει πλήρως τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όταν επικαλούνταν την δήθεν «δικαιοσύνη» για να ψηφίσουν τα σχετικά νομοσχέδια. Στην πραγματικότητα, «δικαιοσύνη» για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του, σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
Το ίδιο ισχύει και για το στόχο να είναι το σύστημα «δημοσιονομικά βιώσιμο». Πρόκειται για κριτήριο - μαχαίρι για τις συντάξεις, αφού όλοι γνωρίζουν ότι με την ανεργία στο 25%, την εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων στα ύψη και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το ΙΚΑ θα συνεχίζει να βουλιάζει, μαζί και τα Ταμεία των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ), των οποίων το έλλειμμα φέτος - σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς τους - αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει τη λήψη νέων μέτρων, καθώς δεν προβλέπεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά από τα παραπάνω, η αναφορά στη φτώχεια των συνταξιούχων ακούγεται τουλάχιστον ως πρόκληση και κοροϊδία.
Βαριά σκιά και στα Εργασιακά
Το ίδιο αποκαλυπτικές είναι οι διατυπώσεις της ανακοίνωσης και για τα Εργασιακά. Τσίπρας και Γιούνκερ δηλώνουν ότι «συζήτησαν την ανάγκη οι μισθολογικές εξελίξεις και οι θεσμοί της αγοράς εργασίας να διαδραματίσουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική συνοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρξε σύγκλιση απόψεων γύρω από το ρόλο ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Αυτή η διατύπωση ρίχνει βαριά τη σκιά της ακόμα και σ' αυτές στις κουτσουρεμένες προεκλογικές υποσχέσεις για τον κατώτερο μισθό και την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Το σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που έχει αποσταλεί στην ΟΚΕ, μετά και τη χτεσινή εξέλιξη, είναι φανερό ότι παραπέμπεται στην τελική διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Επίσης, η διασύνδεση των εργασιακών σχέσεων με το στόχο της «δημιουργίας θέσεων εργασίας», θέση που επιμόνως επαναλαμβάνουν οι εργοδοτικές ενώσεις και συνόδευε ως πρόσχημα όλες τις μέχρι τώρα αντεργατικές ανατροπές, είναι αποκαλυπτική για το πού οδηγούν τα πράγματα κυβέρνηση και δανειστές.
Στην ίδια όχθη κυβέρνηση - δανειστές
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο και το σχολιασμό που έκανε το ΚΚΕ για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που επικαλούνταν η κυβέρνηση με προχτεσινό non paper. Οπως σημείωνε σε σχόλιο το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, «η επίκληση απ' την κυβέρνηση της εμπλοκής των διαπραγματεύσεων, λόγω των αντιθέσεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ, δεν μπορεί να κρύψει ότι βρίσκεται στην ίδια μεριά με τους δανειστές στην επιλογή να συνεχίσουν να φορτώνονται τα βάρη της κρίσης στο λαό. Ο έντιμος συμβιβασμός που προτείνει η κυβέρνηση όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανάκτηση των μεγάλων απωλειών του λαού την περίοδο της κρίσης, αλλά περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαφαινόμενη συμφωνία φέρνει νέο αντεργατικό μνημόνιο
Την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ σχολίασε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ
Σε δήλωσή του από το βήμα της Βουλής, στη διάρκεια της συζήτησης για το αθλητικό νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σχολιάζοντας την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ, ανέφερε τα εξής:
«Πολύ σύντομα η κυβέρνηση φρόντισε να μας επιβεβαιώσει. Επιβεβαιωθήκαμε από την κοινή δήλωση του κ. Γιούνκερ με τον κ. Τσίπρα. Τι λέει σε αυτή την κοινή δήλωση; Οτι καταγράφηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και "εταίρων" πάνω στο ζήτημα της αναλυτικής δέσμης μεταρρυθμίσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση.
Η αξιολόγηση, κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, δεν είχε καταργηθεί μαζί με την τρόικα και τα μνημόνια; Φαίνεται πως δεν καταργήθηκε, όπως δεν καταργήθηκαν και άλλα πράγματα. Και από αυτή την άποψη, ιδιαίτερη μνεία έγινε για το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας. Ετσι, οι "κόκκινες γραμμές" ξεθώριασαν, έγιναν ροζ. Συνεχίζονται, λοιπόν, οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό στο όνομα της βιωσιμότητας. Κάθε φορά η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού ήταν το πρόσχημα, το όχημα για να περάσουν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
Στο όνομα αυτό θα έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Κατά συνέπεια, η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό γίνεται όχι για να βελτιωθεί η θέση των συνταξιούχων, αλλά, όπως λέγεται στη δήλωση, για να αποφευχθεί η φτώχεια στην τρίτη ηλικία. Δηλαδή, τι να κάνετε; Ενα δίχτυ προστασίας από τη φτώχεια, όπως η λεγόμενη εθνική σύνταξη του κ. Λοβέρδου των 360 ευρώ.
Και όσον αφορά την αγορά εργασίας, η όλη συζήτηση γίνεται όχι για να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα μνημόνια, όχι για να παρθούν πίσω οι ανατροπές οι οποίες έγιναν στις εργασιακές σχέσεις και τις ΣΣΕ, αλλά για να κινηθεί στην ίδια ακριβώς ρότα.
Ποια ρότα δηλαδή; Να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο και αποτελεσματικό σύστημα που θα κατοχυρώνει την ανταγωνιστικότητα και θα πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δηλαδή, συνέχιση στην ίδια ρότα των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
Κατά συνέπεια, η διαφαινόμενη συμφωνία θα φέρει ένα νέο αντεργατικό, αντιλαϊκό μνημόνιο. Καμία αυταπάτη. Σήμερα κιόλας πρέπει να οργανωθεί η πάλη του λαού, η λαϊκή αντεπίθεση που θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, δηλαδή το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που την υπηρετούν».
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα ο Δ. Μάρδας


Για σκευωρία σε βάρος του, κάνει λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δ. Μάρδας, σχετικά με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», σύμφωνα με την οποία μετέφερε ποσό 80.000 ευρώ σε τράπεζα του Λουξεμβούργου. Διαψεύδοντας τα δημοσιεύματα, ο Δ. Μάρδας επισημαίνει ότι «από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων του έως σήμερα δεν έκανε ο ίδιος ή η σύζυγός του, οποιαδήποτε μετακίνηση κεφαλαίων προς το εξωτερικό». Εγκαλεί επίσης και το εκδοτικό συγκρότημα «Θεσσαλονίκη - Μακεδονία», για αντίστοιχου περιεχομένου δημοσίευμα, το οποίο ωστόσο δεν τον κατονόμαζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ