17 Μαΐ 2015

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ Ενισχύεται η συνεργασία τους στον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα

ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Ενισχύεται η συνεργασία τους στον ανταγωνισμό με άλλα κέντρα
Οι πρόσφατες συμφωνίες δείχνουν την ισχυροποίηση που επιδιώκουν στην Ευρασία και όχι μόνο



Οι ηγέτες Κίνας και Ρωσίας
Οι ηγέτες Κίνας και Ρωσίας
Το πρόσφατο ταξίδι του Κινέζου Προέδρου Σι Τσινπίνγκ στη Μόσχα, στις 8-9 Μάη, με αφορμή τους εορτασμούς για την Αντιφασιστική Νίκη, ήταν μια ακόμα ευκαιρία για ισχυροποιηθεί ο λεγόμενος άξονας Ρωσίας - Κίνας, που ανταγωνίζεται στο σημερινό ιμπεριαλιστικό σύστημα τον ευρωατλαντικό άξονα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλων συμμάχων τους σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα και μέσα στους άξονες και τις συμμαχίες, ενυπάρχουν ανταγωνισμοί και αντιπαραθέσεις, διαφορετικές επιδιώξεις της κάθε ξεχωριστής αστικής τάξης, όπως φαίνεται ξεκάθαρα σε μια σειρά εστιών σύγκρουσης.
Αξίζει να θυμηθούμε ότι Ρωσία και Κίνα συμμετέχουν στην Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO), όπου συμμετέχουν επίσης Ουζμπεκιστάν, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν και ως «παρατηρητές» Ινδία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μογγολία και Ιράν, ενώ ως «εταίροι σε διάλογο» Τουρκία, Λευκορωσία και Σρι Λάνκα. Επίσης, συμμετέχουν στους BRICS (μαζί με Βραζιλία, Ινδία και Νότια Αφρική), ενώ υπάρχει και το Συμβούλιο RIC (Ρωσία, Ινδία, Κίνα) και ταυτόχρονα η κάθε δύναμη αναπτύσσει σχέσεις με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και άλλες διακρατικές ενώσεις σε όλες τις ηπείρους.
Συντονισμός σχεδίων
Για να έρθουμε στις ρωσο-κινεζικές σχέσεις, κεντρικό σημείο της συνάντησης του Κινέζου Προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, των συμφωνιών που υπογράφτηκαν και της ισχυροποίησης των δεσμών των δύο χωρών, είναι η σύνδεση των βασικών σχεδίων τους, της Ρωσίας, της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης (ΕΟΕ) και των λεγόμενων «Δρόμων του Μεταξιού» της Κίνας. Η ΕΟΕ αποτελεί την προσπάθεια της ρωσικής αστικής τάξης να επανακτήσει για λογαριασμό της την αγορά που ορίζουν οι χώρες που ανήκαν στη δύναμη της πρώην Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (προς το παρόν, στο σχέδιο συμμετέχουν η Λευκορωσία, το Καζακστάν και προσεγγίζει η Αρμενία και το Κιργιστάν). Οι «Δρόμοι του Μεταξιού» είναι οι παλιοί εμπορικοί δρόμοι που θα δώσουν τη δυνατότητα στα κινεζικά μονοπώλια να μεταφέρουν εμπορεύματα από την Ασία προς την Ευρώπη και άλλες ηπείρους, να κάνουν επενδύσεις, να κερδίσουν μερίδια αγορών, δημιουργώντας τις ανάλογες υποδομές, που σημαίνει κατασκευή δικτύων, δρόμων, λιμανιών, αποθηκών κλπ.
Πλήθος συμφωνιών
Οι πιο βασικές συμφωνίες που υπογράφτηκαν είναι οι εξής: Υπογραφή συμφωνίας που προβλέπει το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής 6 δισ. γουάν (966,43 δισ. δολαρίων) μεταξύ της ρωσικής «Sberbank» και της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας και της ρωσικής «Vnesheconombank» και της κινεζικής «Export-Import Bank», με επιπλέον επιδίωξη, όπως αναφέρεται, την αποφυγή διπλής φορολογίας για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση και δραστηριοποιούνται στις δύο χώρες.
Ρωσία και η Κίνα θα επενδύσουν 1 τρισ. ρούβλια (19,7 δισ. δολάρια) στη σιδηροδρομική σύνδεση Μόσχας-Καζάν, ένα έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020.
Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία για την αμοιβαία λειτουργία του κινεζικού «Beidou» και του ρωσικού «GLONASS» (συστήματα πλοήγησης), η ανταλλαγή των δεδομένων και η συνεργασία για την εξασφάλιση της διεθνούς ασφάλειας πληροφοριών. Είναι, ουσιαστικά, απάντηση στα δυτικά δορυφορικά συστήματα, που, όπως επισημαίνεται, χρησιμοποιεί το ΝΑΤΟ και γι' αυτό επιβάλλεται η συνεργασία των συστημάτων των δύο χωρών.
Η Ρωσική «Gazprom» και η «China National Petroleum Corporation» υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις βασικές προϋποθέσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα, μέσω της δυτικής οδού. Πρέπει να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί το 2014 η μεγάλη συμφωνία 400 δισ. δολαρίων για την προμήθεια της Κίνας με φυσικό αέριο. Επίσης, υπογράφτηκε συμφωνία στον τομέα του χρυσού ανάμεσα στην «Polyus Zoloto» και «China National Gold Group Corporation».
Ακόμα, συμφωνία μεταξύ της ρωσικής «Rosseti» και της κινεζικής «Grid Corporation» για τη σύσταση κοινής επιχείρησης για την ανάπτυξη δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και συμφωνία μεταξύ της «RusHydro» και της «Three Gorges Corporation» για υδροηλεκτρικά.
Συμφωνίες στον τομέα της βαριάς βιομηχανίας στα μεταλλεύματα, διαπεριφερειακή συνεργασία στον τομέα της ξυλείας, το εμπόριο, τη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις, συνεργασία μεταξύ των «Roselektronika» και «ZTE Corporation», καθώς και μεταξύ των «Yug Energo», «China Export-Import Bank» και «China National Chemical Engineering Company». Συμφωνία στη ναυπήγηση πλοίων μεταξύ της «United Shipbuilding Corporation» και της «Huawei Technologies Co. Ltd». Μνημόνιο συνεργασίας στον επιστημονικό τομέα και την τεχνολογία.
Συνεργασία στον τομέα της γεωργίας
Συμφωνήθηκε η δημιουργία ρωσο-κινεζικού Επενδυτικού Ταμείου στη γεωργία και πιλοτικής ζώνης ελεύθερων συναλλαγών σε αγροτικά προϊόντα. Η συνεργασία θα εστιάσει στην καλλιέργεια εκτάσεων, στη διαχείρισή τους, στις τελωνειακές διαδικασίες, στις πωλήσεις και στη διαχείριση συστημάτων διανομής τροφίμων. Η πειραματική ζώνη θα γίνει στις αγροτικές περιφέρειες του Αμούρ και της Χεϊλογκτζιάνγκ, αντίστοιχα. Η κίνηση ειδικά αυτή κοντράρεται -όσο και αν οι επίσημες ανακοινώσεις το υποβαθμίζουν- με τα συμφέροντα των μονοπωλίων των ΗΠΑ, αφού αυτές ως τώρα καλύπτουν το 90% των αναγκών της Κίνας σε καλαμπόκι. Βεβαίως, το τελευταίο διάστημα, λόγω του γεννητικά τροποποιημένου καλαμποκιού από τις ΗΠΑ, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Η συμφωνία με τη Ρωσία αποσκοπεί στο να διαφοροποιήσει η Κίνα τις πηγές προμήθειας των τροφίμων που χρειάζεται, ενώ για τη Ρωσία αποτελεί διέξοδο για την προώθηση των προϊόντων της, όπου αντιμετωπίζει προβλήματα, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία. Επιπλέον, η συμφωνία στη γεωργία και η υπό σύσταση πιλοτική ζώνη θα χρησιμοποιήσουν στις συναλλαγές τους την απευθείας ισοτιμία μεταξύ του ρωσικού ρουβλιού και του κινεζικού γουάν.
Η στρατιωτική συνεργασία διευρύνεται
Ξεχωριστό τμήμα, αλλά άμεσα αλληλένδετο, των συμφωνιών που υπογράφτηκαν, είναι η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας. Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, Φαν Τσανγκλόνγκ, συμφώνησε με το Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να ενισχύσουν τις στρατιωτικές ανταλλαγές. Αποφασίστηκε, συγκεκριμένα, εταιρείες των δύο χωρών να δημιουργήσουν το νέο υπερσύγχρονο βαρύ ελικόπτερο ως 38 τόνους με πολύμορφες χρήσης (μεταφορά ανθρώπων, εμπορευμάτων ως και 15 τόνους, κατάσβεση πυρκαγιών, πτήση σε οποιοδήποτε κλίμα). Ακόμα, από πέρσι είχε συμφωνηθεί η πώληση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, για 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς και των νέων μαχητικών Σουχόι 35S. Ταυτόχρονα, δίνεται συνέχεια στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια.
Την περίοδο αυτή, στις 12 Μάη, ξεκίνησαν από το ρωσικό λιμάνι Νοβοροσίσκ στη Μαύρη Θάλασσα οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο έξι πολεμικών πλοίων της Ρωσίας και τριών της Κίνας, που θα διαρκέσουν ως τις 21 Μάη. Με την επωνυμία «Κοινή Θάλασσα 2015», οι ασκήσεις αυτές αποσκοπούν στο να στείλουν σαφή μήνυμα ότι Ρωσία και Κίνα θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, σε κάθε περιοχή του πλανήτη και ειδικά στη Μεσόγειο, όπου ο φυσικός πλούτος και η γεωστρατηγική της σημασία προκαλεί το σφοδρό ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις.
Σύμφωνα, πάντως, με την επίσημη εκδοχή, οι ασκήσεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, ασκήσεις ανεφοδιασμού εν πλω, χρήσης αληθινών πυρών, συνοδείας πλοίων, θαλάσσιας άμυνας και την «προστασία της ναυσιπλοΐας».
Η συνεργασία δεν αναιρεί τον ανταγωνισμό
Η εμφανέστατη ενίσχυση της σινορωσικής συνεργασίας δεν πρέπει να θεωρείται ως κάτι αμετάβλητο, αφού ενυπάρχουν ανταγωνισμοί κυρίως για την κατάκτηση των ασιατικών αγορών. Οσο και αν οι ηγεσίες των δύο χωρών ομνύουν για την κατάργηση των εμπορικών συνόρων, στην πραγματικότητα, στο έδαφος του καπιταλισμού, η δίψα των μονοπωλίων για κέρδος έχει τη δική της δυναμική, ανεξάρτητα από τους ευφημισμούς που χρησιμοποιούνται περί «βιώσιμης» και «αρμονικής ανάπτυξης», «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς», «συμπληρωματικότητας των διαφορετικών σχεδίων».
Οι νόμοι του καπιταλισμού είναι αμείλικτοι και η διαπάλη για μεγαλύτερο μερίδιο στη μοιρασιά δε σταματάει ποτέ. Και βέβαια, οι καπιταλιστές είτε τα βρίσκουν, είτε όταν οξυνθούν οι αντιθέσεις και μεγαλώνει η ανάγκη για ξεπέρασμα των κρίσεων υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, μπορεί να επιλέγουν το δρόμο της σύγκρουσης, ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, ώστε να επανατροφοδοτηθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι λαοί έχουν πείρα.

Δημ.ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ