Γράφει ο Cogito ergo sum //
Με το τούτο και μ’ εκείνο, κοντεύουμε να πειστούμε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση -λέει- πρέπει να προφυλάξει τα σύνορά της. Κινδυνεύουμε -ξαναλέει- από την ανεξέλεγκτη εισροή «λαθρομεταναστών» (η ολόσωστη λέξη «πρόσφυγας» αποφεύγεται επιμελώς επειδή δημιουργεί αναφυλαξίες), ανάμεσα στους οποίους μπορούν πανεύκολα να παρεισφρύσουν και αλγκαϊντανοί, χαμασανοί, τζιχαντιστές ισισανοί και λοιποί τρομοκράτες. Κι ενώ έχει πάρει φωτιά ο κώλος μας από την φτώχεια, την ανεργία και την καταλήστευση των δικαιωμάτων μας, η Κομμισσιόν επιμένει στο πρόγραμμα «Έξυπνα Σύνορα», για να μας προφυλάξει από το μεταναστευτικό και προσφυγικό ρεύμα.
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εντάξει δυο δράσεις. Η μία αφορά ένα σύστημα επιτήρησης και ελέγχου των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της και η άλλη αφορά ένα ηλεκτρονικό σύστημα εισόδου-εξόδου, το οποίο καταγράφει όσους μπαίνουν και όσους βγαίνουν από την Ε.Ε. προκειμένου να εντοπίζονται όσοι παραμένουν στην Ε.Ε. ενώ έχει λήξει η βίζα τους (δηλαδή, η συντριπτική πλειοψηφία των παράνομων μεταναστών). Προσεχώς, το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων θα γίνεται και αεροπορικώς.
Αυτά σε επίπεδο θεωρίας. Πάμε τώρα στο ζουμί. Σε πρώτη φάση, το κόστος ενεργοποίησης των δυο δράσεων υπολογίζεται πως ξεπέρασε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα νομικό πλαίσιο (έστω μια συμφωνία σε διακρατικό επίπεδο, βρε αδερφέ!), η Κομμισσιόν έχει προβλέψει δαπάνη 1,1 δισ. ευρώ για το αρχικό στήσιμο των «Έξυπνων Συνόρων», ποσό που θα εκταμιευθεί μέχρι το 2020. Η πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2014 με την παρουσίαση της τεχνικής μελέτης, ενώ αναμένεται ότι ο «πιλότος» θα είναι έτοιμος μέχρι τα τέλη του 2015.
Πάντως, οι ειδικοί εκτιμούν ότι όχι μόνο το τελικό κόστος θα είναι υπερδιπλάσιο αλλά θα πρέπει να προστεθούν τα -όχι ευκαταφρόνητα- έξοδα συντήρησης. Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρησιμότητα του όλου εγχειρήματος είναι αμφισβητήσιμη, μιας και έχει στηριχθεί στο ανάλογο πρόγραμμα των ΗΠΑ για την επιτήρηση των συνόρων τους με το Μεξικό. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα των ΗΠΑ, αν και αντιμετώπισε τεράστια τεχνικά προβλήματα, κόστισε μόνο για το 2010 το ιλιγγιώδες ποσό των 3,7 δισ. ευρώ!
Με όλα αυτά τα δεδομένα υπ” όψη, αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τόση κωλοπιλάλα για την προώθηση των «Έξυπνων Συνόρων». Κινδυνεύοντας να θεωρηθούμε συνωμοσιολόγοι, δικαιούμεθα να ισχυριστούμε ότι όλα γίνονται για χάρη των εταιρειών κατασκευής αμυντικών συστημάτων, οι οποίες είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται τα τελευταία χρόνια, λόγω των δημοσιονομικών περικοπών που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση των αμυντικών δαπανών. Η περίπτωση βγάζει καραμπινάτη βρόμα «νόμιμης» ενίσχυσης κάποιων «δεινοπαθούντων» μεγαλοκαπιταλιστών. Πολύ πιο έντονη από εκείνη την βρόμα που έβγαλε η ιστορία με την ασφάλεια των ολυμπιακών αγώνων του 2004 και το περιβόητο C4I.
cogito16b
Τα «Έξυπνα Σύνορα» δεν είναι μόνο ακριβά και αμφίβολης χρησιμότητας. Ούτε το βασικό τους μειονέκτημα είναι ότι προκαλούν επιμήκυνση του χρόνου αναμονής στα σημεία ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων. Κυρίως, καταπατούν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς καταγράφουν και αποθηκεύουν βιομετρικά δεδομένα, η αποθήκευση των οποίων θεωρείται παράνομη από την ισχύουσα νομοθεσία όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Πριν τελειώσουμε, ας δώσουμε τον λόγο στην ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλλερ, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης και για θέματα που σχετίζονται με την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά το γεγονός ότι η Κομμισσιόν τονίζει τον ρόλο τού προγράμματος στην διάσωση μεταναστών και προσφύγων, πουθενά στο πρόγραμμα δεν αναφέρονται οι τρόποι διάσωσής τους ούτε προβλέπεται τι θα γίνονται όσοι διασώζονται. «Ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρεται να προστατεύσει τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους», τονίζει η Κέλλερ, «ούτε επιθυμεί να τους διασώσει αν βρεθούν σε ανοιχτή θάλασσα». Και συμπληρώνει με νόημα: «Κάθε τι που μπορεί να αποτρέψει την είσοδό τους στην Ευρώπη, είναι καλοδεχούμενο»
Ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η δημοκρατία ΤΟΥΣ σε όλο της το μεγαλείο. Ένας ακόμη λόγος για να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τρομάρα μας…