17 Αυγ 2015

Παράδεισος για τα μονοπώλια η Δανία της κορώνας

Παράδεισος για τα μονοπώλια η Δανία της κορώνας
Η μακέτα του κέντρου στο Βίμποργκ

Με πανηγυρισμούς και υποσχέσεις για πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας και μεγάλα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό, κυρίως από την μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, ανακοινώθηκε πριν 6 μήνες ότι η πολυεθνική Apple, αποφάσισε να εγκαταστήσει στην πόλη Viborg, της Δανίας, ένα νέο κέντρο αποθήκευσης δεδομένων, στο οποίο θα αποθηκεύονται τηλεπικοινωνιακά δεδομένα (μεταξύ άλλων, φωτογραφίες, αρχεία μουσικής, βάσεις για κοινωνικά δίκτυα) που έχουν εκρηκτική αύξηση τελευταία και επομένως, υπάρχει μεγάλη ανάγκη για αποθήκευση σε υπολογιστές που βρίσκονται σε κέντρα δεδομένων.
Η Apple προβλέπει επίσης ότι το κέντρο δεδομένων στο Βίμποργκ έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να συλλέγει την υπερβολική θερμότητα που παράγεται στους υπολογιστές και να την διοχετεύσει στο τοπικό σύστημα θέρμανσης, «ώστε να βοηθήσει τα σπίτια της περιοχής να έχουν φτηνή θέρμανση».
Το έργο υπολογίζεται να κοστίσει 6,3 δισ. Κορώνες (900 εκ. Ευρώ) και θα είναι έτοιμο το 2026. Σαν αιτιολογία, για την προτίμηση της Apple να επενδύσει στην Δανία, παρουσιάστηκαν από τον τότε υπ. Ανάπτυξης, σοσιαλδημοκράτη Μ. Γιένσεν, οι καλές υποδομές της Δανίας, το εξειδικευμένο προσωπικό και η πρωτοπορία σε μορφές εναλλακτικής ενέργειας.
Όπως όμως αποκάλυψαν την Πέμπτη δημοσιογράφοι της δανέζικης ραδιοφωνίας, μετά από εξέταση των συμβολαίων, υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη, με βάση το μυστικό σχέδιο «Orkan», προσπαθούσαν επί 4 χρόνια να πείσουν την Apple να διαλέξει την Δανία, υποσχόμενοι όλο και περισσότερες «παροχές».
Κυρίως, εξασφαλίστηκε στην Apple ότι θα μετακινεί, ανεξέλεγκτα, ποσά σε θυγατρικές εταιρίες άλλων χωρών και θα πληρώνει ελάχιστο φόρο. Ακόμα, υποσχέθηκαν φτηνότερη παροχή ενέργειας και απαλλαγή από τον υποχρεωτικό φόρο PSO (Public Service Obligation), ένα φόρο που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ρεύματος και χρησιμοποιούνται για την έρευνα ενέργειας φιλικής προς το περιβάλλον, γεγονός που θα εξασφαλίσει στην Apple, μια ετήσια εξοικονόμηση 5 εκ. ευρώ .
Ενδιαφέρον έχει και η αντίδραση του κόμματος των Κοκκινοπράσινων (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ), που στήριζαν την προηγούμενη κυβέρνηση και ψήφισαν υπέρ της σύμβασης με την Apple. Ισχυρίζονται ότι «δεν είχαν πληροφορηθεί» για το σχέδιο «Orkan» και τις φοροελαφρυντικές υποσχέσεις στην Apple. Παραδέχονται δηλαδή ότι στήριζαν αντιλαϊκές αποφάσεις αφού διάλεξαν να στηρίξουν μια αντιλαϊκή κυβέρνηση και ψάχνουν για δικαιολογίες, ώστε να συνεχίσουν να παραπλανούν ότι η συμμετοχή τους σε αστικές κυβερνήσεις μπορεί να ωφελεί τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ