21 Οκτ 2015

Άσκηση με "περίεργο" σενάριο "ανακατάληψης εργοστασίου" - Τι λένε από το στρατό

 Άσκηση με "περίεργο" σενάριο "ανακατάληψης εργοστασίου" - Τι λένε από το στρατό

Για άσκηση με “περίεργο” σενάριο στην Κοζάνη κάνει λόγο η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων. Σύμφωνα με τις καταγγελίες της στα μέσα Σεπτεμβρίου τάγμα Πεζικού διατάχθηκε να κάνει άσκηση με σενάριο “ανακατάληψης εργοστασίου”.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν από την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων “το περιεχόμενο της άσκησης αφορούσε στην «Επανακατάληψη» ενός εργοστασίου στρατηγικού χαρακτήρα, το οποίο έχουν καταλάβει ‘’ταραχοποιοί’’.

Στρατιωτικές πηγές υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι τέτοια σενάρια ασκήσεων είναι συνηθισμένα κι έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του προσωπικού και τίποτα παραπάνω.

Τέτοιες εποχές βέβαια είναι αναμενόμενο να υπάρχει καχυποψία . Ειδικά μετά από τις νοοτροπίες που είχαν κυριαρχήσει τα τελευταία χρόνια στα υψηλά κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας. Δεν έχει ξεχάσει κανείς ούτε όσα δημόσια έχουν καταγγείλει Επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων, ούτε τις αποστολές “καταδίωξης δραπετών” κλπ.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει δημόσια τοποθετηθεί και δεσμευτεί ότι οι ΕΔ δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε άλλη αποστολή πέραν του πεδίου δράσης τους.
Πηγή: On Alert
Γραφικό με τις δυνάμεις που παίρνουν μέρος στην άσκηση
Ταυτόχρονα και με πηγή τον Ριζοσπάστη διαβάζουμε για την ΝΑΤΟϊκή άσκηση «Trident Juncture»:

[...]
είναι η μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ τα τελευταία 13 χρόνια που θα γίνει σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία και περιλαμβάνει 36.000 στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους από περίπου 30 χώρες, με περισσότερα από 200 αεροσκάφη και πάνω από 60 πλοία και υποβρύχια. Επίσης, αποτελεί μια δοκιμή της λεγόμενης Δύναμης Αμεσης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ που δημιουργήθηκε πέρσι και αναμένεται να είναι σε πλήρη ανάπτυξη την επόμενη χρονιά.

Το «σενάριο» δε της άσκησης είναι «η βοήθεια σε φιλική χώρα που ζήτησε βοήθεια, για να αποκαταστήσει την τάξη». Ζήτημα που, βέβαια, δεν αφορά μόνο εξωτερική ενέργεια από κάποια επίθεση, αλλά και αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού», που σκόπιμα αφήνεται να εννοηθεί.

Χτες, από απόσταση 100 χιλιομέτρων νότια της πορτογαλικής πρωτεύουσας Λισαβόνας από το πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού USS Arlington αποβιβάστηκαν δύο «χόβερκραφτ» στις ακτές, μεταφέροντας άρματα μάχης και πεζοναύτες.[...] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ