11 Νοε 2015

Περίπατοι Ιστορίας - Μέρος 2ο

 Περίπατοι Ιστορίας - Μέρος 2ο


ΚΑΛΛΙΘΕΑ


Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο είχε στο διάστημα 1943- 1944 αξιοποιηθεί ως νοσοκομείο του ΕΛΑΣ Αθήνας.

Σήμερα
Το σπίτι της οδού Μπιζανίου: Όταν στις 23 Ιούλη του 1944 τα μηχανοκίνητα του ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις Γερμανών και διοίκηση χιτλερικών αξ/κών, κύκλωσαν την Καλλιθέα, με σκοπό να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να μαζέψουν εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας, αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία από τμήματα του 1ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, που ύστερα από πολύωρη μάχη τούς ανάγκασαν να φύγουν με σοβαρές απώλειες.

Την επομένη, 1.500 περίπου Γερμανοτσολιάδες ξαναγύρισαν και έζωσαν για δεύτερη φορά την Καλλιθέα. Σήμανε αμέσως συναγερμός. Το "χωνί" κάλεσε το λαό σε συναγερμό. Τμήματα του ΕΛΑΣ από Δουργούτι, Σφαγεία, Πετράλωνα, Παγκράτι, Ν. Σμύρνη ακόμη και από την Κοκκινιά έφτασαν για ενισχύσεις. Δέκα ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣίτες από το λόχο Χαροκόπου οχυρώθηκαν σε σπιτάκι της οδού Μπιζανίου 10, που ήταν και έδρα του φρουραρχείου. Ομαδάρχης ο 19χρονος Δ. Βασιλειάδης.Ο οπλισμός τους: 3 αυτόματα, 7 ντουφέκια, 10 χειροβομβίδες και λίγα πυρομαχικά.

Η μάχη σε λίγο άναψε για τα καλά, όλος ο λαός στο πόδι. Κλείνουν τα μαγαζιά και οι τροχιοδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία, που σε λίγο μετατρέπεται σε γενική. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ καθηλώνουν τους Γερμανοτσολιάδες, το σπιτάκι που είναι οχυρωμένα τα δέκα παλικάρια δέχεται από τις γύρω ταράτσες με ακροβολισμένους τους "Μπουραντάδες", καταιγισμό πυρών, που όμως αποκρούονται. Μέσα στο σπιτάκι υπάρχει μια μάνα με τα δυο παιδιά της, θέλουν να τα σώσουν. Ένας από τους ΕΛΑΣίτες βγαίνει με σημαία άσπρη και φυγαδεύει τους ενοίκους του σπιτιού. Όμως μια σφαίρα τον ρίχνει κάτω νεκρό.

Πέντε ώρες κράτησε η πολιορκία. Όταν πια καταλαβαίνουν οι ηρωικοί ΕΠΟΝίτες μαχητές ότι δεν έχουν σωτηρία, αυτοκτονούν για να μην πέσουν στα νύχια των εχθρών τους.

Τότε

Σήμερα


Οι φυλακές της Καλλιθέας: Το παλιό Ολυμπιακό Σκοπευτήριο μετατράπηκε από τους Γερμανούς κατακτητές στις γνωστές Φυλακές Καλλιθέας. Και μετά την Απελευθέρωση, το κτίριο παρέμεινε φυλακή που κράτησε στα κελιά της δεκάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μέσα σε αυτούς δε και τον Νίκο Μπελογιάννη.


Τότε


Οδος Σκρά 31: Εδώ βρίσκονταν το παράνομο κατοχικό τυπογραφείο του ΕΑΜ. Με εντολή της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΚΕ του ΕΑΜ αποφασίστηκε για τις ανάγκες του αγώνα και την εμψύχωση του λαού απέναντι στους κατακτητές φασίστες η λειτουργία παράνομου τυπογραφείου σε αυτόν  το χώρο όπου τυπωνόταν η εφημερίδα "Ελεύθερη Ελλάδα", όργανο της ΚΕ του ΕΑΜ, η εφημερίδα του ΕΛΑΣ "Απελευθερωτής", καθώς και διάφορα άλλα έντυπα του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ, της ΚΟΑ του ΚΚΕ, και μερικά φύλλα του παράνομου "Ριζοσπάστη". 

Οι άνθρωποι που ανέλαβαν αυτό το δύσκολο και τολμηρό εγχείρημα ήταν οι: Ευάγγελος Μενεμενής, Γιώργος Ελληνούδης, Καλλιόπη Πάπαρη - Ελληνούδη, Δημήτρης Χατζής, Χρήστος Τζήμας, Ελένη Τζήμα, Νίκος Καρατζόπουλος».

Σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε εγκατάλειψη παρά τις εκκλήσεις του ΚΚΕ στο Δήμο και τη Βουλή

Η κρύπτη στα υπόγεια του σπιτιού

Το εκτυπωτικό μηχάνημα όπως αποκαλύφθηκε στην κρύπτη

Η γραφομηχανή "Βικτόρια" όπως βρέθηκε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ