11 Νοε 2015

«Θετικό κλίμα»

«Θετικό κλίμα»


«Θετικό κλίμα», «αναγνωρίστηκε η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος», «οι εκκρεμότητες θα κλείσουν τις επόμενες μέρες», «διαψεύστηκαν όσοι τις προηγούμενες μέρες ισχυρίζονταν ότι θα μπορούσε (σ.σ. η κυβέρνηση) να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης».
Οι παραπάνω φράσεις περιέχονται σε ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο (ΕΚΤ - Κομισιόν - ΔΝΤ - ESM).
Είναι ο καθρέφτης της πλέον κυνικής κυβερνητικής ομολογίας ότι αυτό που «παλεύει», αυτό που την ενδιαφέρει, αυτό που είναι το βασικό της ζητούμενο, είναι ένα και μοναδικό: να εγκριθεί άμεσα - από τους διεθνείς εταίρους της - μία ακόμα παρτίδα σκληρών αντιλαϊκών μέτρων ή τα «ισοδύναμα» αυτών. Δηλαδή, να εγκριθούν άμεσα όσα ζητούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκαμψη των κερδών τους, για νέα πεδία κερδοφορίας τους.
Ποιο είναι το «θετικό κλίμα» στο οποίο αναφέρεται η συγκυβέρνηση; Μα ο «έντιμος συμβιβασμός μεταξύ της συγκυβέρνησης και των εταίρων της», για τον τρόπο με τον οποίο θα πάρουν τα επενδυτικά funds τα σπίτια όσων εργατικών νοικοκυριών δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια. `Η το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, που θα αναλάβει να παραχωρήσει σε επιχειρηματικούς ομίλους κρατικές εκτάσεις για να αναπτύξουν επενδυτικά σχέδια.
Το είπε άλλωστε κι ο Μοσκοβισί: «Η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι πολύ ικανοποιητική. Η μεγάλη πλειονότητα από τις προαπαιτούμενες δράσεις έχει ήδη εκπληρωθεί». Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το ...«θετικό κλίμα» έχει χτιστεί με δεδομένα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. Και αφορούν από την επιβολή νέων φόρων στα λαϊκά νοικοκυριά μέχρι τη μείωση των συντάξεων ή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στο «νέο Ασφαλιστικό», με τραγικές επιπτώσεις στους συνταξιούχους αλλά και τις νέες γενιές εργαζομένων.
Ποια «πρόοδος» «αναγνωρίστηκε»; Μα όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση, για παράδειγμα στον τομέα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Δηλαδή, όλα όσα πρέπει να γίνουν για να ενισχυθούν οι τραπεζικοί όμιλοι με ζεστό χρήμα από τον ESM, ώστε να προχωρήσουν σε νέα δάνεια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις. Επενδύσεις που θα γίνουν με δεδομένους τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, το πετσόκομμα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ μετά την προχτεσινή συνεδρίαση, που αναφέρει ότι μέσα στη βδομάδα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για το χρηματοπιστωτικό τομέα για να «ξεκλειδώσει» η εκταμίευση των 2 δισ., είναι ενδεικτική.
Μετά απ' όλα αυτά, πράγματι «διαψεύστηκαν» όσοι έχουν απομείνει που μπορεί να υπέθεσαν ότι από τη δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση θα μετριαστούν οι επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί, ότι δε θα παρθούν μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, ότι δε θα ενισχυθούν οι τραπεζικοί όμιλοι, ότι δε θα φτύσουν αίμα τα λαϊκά - εργατικά νοικοκυριά για άλλη μια φορά. Πάντως, δε διαψεύστηκε σε καμία περίπτωση ο άθλιος και βρώμικος ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στο να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και να διαμορφώσει συνθήκες υποταγής του λαού σε αυτήν την πολιτική, στη λογική του «τι να κάνουμε, δε γίνεται διαφορετικά». Και αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα...
Δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για το λαό αυτός που χαράσσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι μοναδικός δρόμος για το λαό να του κλέβουν τον πλούτο που παράγει, να του δίνουν ένα ξεροκόμματο για να ζήσει. Αντίθετα, δρόμος που μπορεί να δώσει διέξοδο και προοπτική είναι εκείνος της οργάνωσης του αγώνα, για να ανατρέψει όλους αυτούς τους σχεδιασμούς. Μια καλή αρχή είναι η συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ