21 Δεκ 2015

Και επί Γης πόλεμος...

Και επί Γης πόλεμος...



Η βδομάδα που πέρασε άρχισε με την κατάθεση στη Βουλή του νέου πακέτου με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι τα περί σκληρής διαπραγμάτευσης για το καλό του λαού είναι «στάχτη στα μάτια» καθώς οι απαιτήσεις ενίσχυσης του κεφαλαίου είναι δεδομένες. Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι η συγκυβέρνηση δρομολογούσε την περαιτέρω συμμετοχή της στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Τα προαπαιτούμενα για τη λεγόμενη «ενδιάμεση δόση» είναι παράγωγο του μνημονίου, που υπέγραψαν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και υπηρετούν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Μεταφράζονται σε μέτρα που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων και, αντίστροφα, αφαιρούν επιπλέον εισόδημα και δικαιώματα από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έστησε μια παράλληλη φάκα ανακοινώνοντας το περίφημο «παράλληλο πρόγραμμα». Αφορά ένα μείγμα από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και μέτρα - ασπιρίνες προς την απόλυτη εξαθλίωση, που βεβαίως η κυβέρνηση προέβαλλε στην πρώτη γραμμή, με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την αντιλαϊκή πολιτική της, να διαμορφώσει αυταπάτες. Στο τέλος, βεβαίως, της βδομάδας η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης είχε άδοξο τέλος αφού το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο αποσύρθηκε...
Τα κάστανα
Η σύλληψη ενός καστανά στη Θεσσαλονίκη για φοροδιαφυγή συνέπεσε με μια δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Οπως είπε, μάλιστα, ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα παλέψουν, θα συγκρουστούν και θα ματώσουν! Τι δεν είπε: Για ποιον, για ποια συμφέροντα;
Η απάντηση δίνεται από την πολιτική που εφαρμόζουν: Για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και της εξουσίας του θα παλέψουν και θα ματώσουν. Για να βγει το κεφάλαιο από την κρίση, να ανακάμψει η κερδοφορία του. Κάθε νόμος, κάθε μέτρο που παίρνουν ωφελεί το κεφάλαιο. Από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τον κρατικό προϋπολογισμό, και από τη σφαγή στο Ασφαλιστικό έως τη φορολογία στους αγρότες. Απευθύνουν, μάλιστα, έκκληση να υπάρξει και εθνική ομοψυχία.
Στην έκκληση αυτή δεν ανταποκρίνονται χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, που στην αρχή της βδομάδας διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, σε άμεση αντίδραση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πιάσει το λαό στον ύπνο ανακοινώνοντας αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Επόμενο ραντεβού κλιμάκωσης με νέα απεργία μέσα στο Γενάρη.
Το χειροκρότημα
Κόντρα στις διαθέσεις του αγωνιζόμενου λαού, σύσσωμη η αστική τάξη χειροκροτεί τα κυβερνητικά επιτεύγματα. Δεν έλειψαν οι αναλύσεις και οι έπαινοι από τα ΜΜΕ για το «θάρρος», όπως λένε, της κυβέρνησης που νομοθετεί με ταχύτατους πλέον ρυθμούς όλα όσα καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν θα τολμούσε χωρίς να συναντήσει πολύ σοβαρές αντιδράσεις. Από κοντά διατυπώθηκαν και εκκλήσεις να αφήσουμε, επιτέλους, τον Τσίπρα να κάνει τη δουλειά του...
Στην κυβέρνηση Τσίπρα αναγνωρίζεται ότι η πολιτική της υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική του κεφαλαίου, υπηρετεί το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει, βεβαίως, αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, ευκαιρίες για γρήγορη κερδοφόρα αναπαραγωγή του κεφαλαίου, άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας.
Εντός των τειχών ο εχθρός
Η βδομάδα που πέρασε σημαδεύτηκε και από τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ με αφορμή τις πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο πόλεμος που εδώ και 5 χρόνια μαίνεται στη Συρία δεν μπορεί να απομονωθεί από τις γενικότερες εξελίξεις, από την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα κατά των λαών και τους ανταγωνισμούς. Οπως τονίστηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης, οι λαοί πρέπει να γυρίσουν την πλάτη τους στα προσχήματα των ιμπεριαλιστών. Τα ίδια έκαναν για τις επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, όπως και τώρα στη Συρία, πότε αναφερόμενοι στα «δικαιώματα των μειονοτήτων», πότε στα «όπλα μαζικής καταστροφής» ή στη δήθεν «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Ολα τα σημάδια δείχνουν πως θα έχουμε παραπέρα όξυνση των αντιπαραθέσεων, που διεξάγονται με σφοδρότητα για τον έλεγχο των πρώτων υλών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων, των μεριδίων των αγορών, την απόκτηση γεωπολιτικών και στρατιωτικών «στηριγμάτων» στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Το ΚΚΕ υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι ο εχθρός για το λαό δε βρίσκεται μόνο εκτός συνόρων, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, όσο κι αν ντύνεται με τον «εθνικό» μανδύα. Και επισήμανε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να έχει στραμμένη την προσοχή του τόσο στον εξωτερικό εχθρό ως εισβολέα επικυρίαρχο, όσο και στον εσωτερικό εχθρό, την τάξη που κατέχει την εξουσία και που, για τα δικά της και μόνο συμφέροντα και τα κέρδη της, οδηγεί το λαό στο μακελειό και στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους «εξωτερικούς», ιμπεριαλιστές συμμάχους της.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμα βήμα που οδηγεί σε αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Στηρίζοντας τη δράση των παλιών και τη δημιουργία νέων μηχανισμών της ΕΕ, που αυτήν την περίοδο καταγράφονται ως σχέδια για τη συγκρότηση νέας συνοριοφυλακής, με τη σφραγίδα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προωθεί τη συνδιαχείριση του Αιγαίου με την Τουρκία, κάτι το οποίο ευθέως έχει θέσει η ΕΕ, στο όνομα της αντιμετώπισης των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ