Το ΝΑΤΟ καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!
Δημοσιεύουμε την πρόταση για «Μνημόνιο Συνεργασίας» του ΝΑΤΟ με το τμήμα Δημοσιο-γραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Πρόταση – «Mνημόνιο Συνεργασίας» για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη εκπαιδευτική διαδικασία του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης!
Αν δεν συνεχιστεί η αντίδραση των φοιτητών το ΝΑΤΟ θα είναι ένας «καθηγητής» του Τμήματος…
Δημοσιεύουμε το «Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ της Σχολής Οικονομικών και Νομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του ΝΑΤΟ RAPID DEPLOYABLE CORPS GREECE. το NRDC – GR». Όπως αναφέρεται στο κείμενο πρόκειται για εισήγηση στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, που ήταν προγραμματισμένη την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου. Με την παρέμβαση των φοιτητών η συζήτηση, για την έγκριση του κειμένου, αναβλήθηκε. Στη συνέχεια θα σταθούμε αναλυτικότερα στην ουσιαστική κινητοποίηση των φοιτητών.
Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το «Μνημόνιο Συνεργασίας» παρακάτω.
Πριν παρουσιάσουμε τα κύρια σημεία ας δούμε τι ακριβώς είναι τοΝΑΤΟ RAPID DEPLOYABLE CORPS GREECE. Σύμφωνα με το άρθρο 1 του «Μνημονίου Συνεργασίας», που προτάθηκε, «το Headquarters ΝΑΤΟ RAPID DEPLOYABLE CORPS-GREECE αποτελεί ένα από τα εννέα τον αριθμό Στρατηγεία της Δομής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Force Structure) στο οποίο εκτός του ελληνικού υπηρετεί και αλλοδαπό προσωπικό κρατών μελών της Συμμαχίας».
Τι προτείνεται να κάνει το ένα από τα εννέα Στρατηγεία της Δομής των Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, μαζί με το τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ; Το σχέδιο φαίνεται μεγάλο και το συγκεκριμένο «Μνημόνιο Συνεργασίας» επιδιώκει να περιγράψει μόνο τις βασικές κατευθύνσεις.
Σκοπός και στόχοι
Κύριος σκοπός είναι η ανάπτυξη «στρατηγικής και δράσεων για τη διασύνδεση μεταξύ της πανεπιστημιακής κοινότητας και του Στρατηγείου (…)με σκοπό την εξοικείωση των φοιτητών του πανεπιστημίου με το διεθνές εργασιακό περιβάλλον που προσφέρει το NRDC – GR».
Στο άρθρο 2 αναφέρονται οι στόχοι:
- «Οι αμοιβαία επωφελείς συνέργειες μεταξύ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ και του Headquarters ΝΑΤΟ RAPID DEPLOYABLE CORPS-GREECE.
- Η στοχευμένη διασύνδεση της εκπαίδευσης και της έρευνας με την κοινωνία».
- «Συγκρότηση Ομάδων Εργασίας με εκπροσώπους των δύο φορέων ή και τρίτων, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο, για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
- Διοργάνωση δράσεων εκπαίδευσης /κατάρτισης, καθώς καιεκδηλώσεων, σεμιναρίων κ.λπ.
- Παροχή 50% ειδικής έκπτωσης για την παρακολούθηση του αγγλόφωνου προγράμματος σε όλο το προσωπικό και τις οικογένειες του προσωπικου που υπηρετεί στο Headquarters ΝΑΤΟRAPID DEPLOYABLE CORPS GREECE
- Προώθηση θεμάτων και κοινών δράσεων των δύο φορέων μέσα από ταέντυπα, τις ιστοσελίδες τους και την κάθε είδους ενημέρωση των μελών χρηστών τους και τρίτων καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Η κινητοποίηση των φοιτητών
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» (όπου δημοσιεύθηκαν και εκτενή αποσπάσματα του «Μνημονίου Συνεργασίας» ) την ημέρα που συζητήθηκε το «Μνημόνιο συνεργασίας» (10/2/2016) πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από τον Σύλλογο Φοιτητών του Τμήματος. Η κινητοποίηση εμπόδισε την έγκριση του Μνημονίου Συνεργασίας του Τμήματος με το ΝΑΤΟ. H συζήτηση, για την έγκριση του «Μνημονίου Συνεργασίας», αναβλήθηκε. Μπορείτε να δείτε βίντεο, που δημοσιεύθηκε στον 902.gr, από την κινητοποίηση εδώ.
Ολόκληρο το «Μνημόνιο συνεργασίας»
Ακολουθεί ολόκληρο το «Μνημόνιο Συνεργασίας», το οποίο ήταν έτοιμο να προταθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος. Μάλιστα, υπήρχε και μετάφραση στα αγγλικά, την οποία μπορείτε να δείτε εδώ.
Αξίζει να θυμίσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ επιδιώκει (και με τη σύμφωνη γνώμη ορισμένων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας) να «εισβάλλει» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε την αποκάλυψη που είχε κάνει ο«Ριζοσπάστης» τον Μαϊο του 2008. Το ΝΑΤΟ, με έγγραφο του, που είχε κοινοποιήσει στις σχολές του ΑΠΘ, καλούσε φοιτητες να συμμετέχουν σε πρόγραμμα «πρακτικής άσκησης» στις Βρυξέλλες.
ΝΑΤΟ: Ένας εχθρός των λαών
Το επιχείρημα που ακούγεται σε τέτοιου είδους προτάσεις είναι συγκεκριμένο: Η Ελλάδα είναι στο ΝΑΤΟ, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνει και μια συνεργασία (με τον …αγνό αυτό οργανισμό, να προσθέσουμε εμείς).
Το ΝΑΤΟ είναι ένας στρατιωτικός οργανισμός. Τι δουλειά έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία; Τι χρειάζεται στο πανεπιστήμιο; Μήπως για να δώσει τα «φώτα» του πνεύματος του;
Είναι εξοργιστικό ορισμένοι ακαδημαϊκοί να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Ας πούνε ευθέως: Θέλουμε την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ στο πανεπιστήμιο, θέλουμε οι φοιτητές να εξοικειώνονται με τη δράση και του ΝΑΤΟ!
Ας το δούμε και πιο συγκεκριμένα: Τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ σε μια πανεπιστημιακή σχολή δημοσιογραφίας; Δεν φτάνουν τα σεμινάρια του ΝΑΤΟ σε δημοσιογράφους για να προπαγανδίζουν την πολιτική του;… Θέλουν κάποιοι, από νωρίς, οι φοιτητές να γίνουν φερέφωνα μιας εγκληματικής «αμυντικής» συμμαχίας, με χιλιάδες θύματα;..
Κάποιοι θέλουν το ΝΑΤΟ μέσα στις σχολές. Ευτυχώς οι φοιτητές αντιδρούν.
Υ.Γ: Μήπως θέλουν ορισμένοι να μπει και το σήμα του ΝΑΤΟ έξω από κανένα πανεπιστημιακό κτίριο, για τη μεγάλη του προσφορά; Ας κινητοποιήσουμε όλοι τη μνήμη και τη γνώση μας. Ας θυμηθούμε και ας μάθουμε τη δράση ενός ιμπεριαλιστικού μηχανισμού που είναι εχθρός κάθε λαού, είτε η χώρα του συμμετέχει στη «συμμαχία» , είτε όχι.
Πηγή:Γεράσιμος Χολέβας- Ημεροδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου