Οριστικός εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων και επικίνδυνες εξελίξεις για το λαό
Ωμό εμπαιγμό συνιστούν οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα
MotionTeam
|
Με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης - για δεύτερη φορά μέσα σε 10 μέρες - επικυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια, από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν και άλλα θέματα εκτός από το Προσφυγικό, όπως διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της διαδικασίας του «ευρωπαϊκού εξαμήνου» και της περαιτέρω «εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης», ενώ το σκληρό παζάρι Τουρκίας - ΕΕ με αφορμή το Προσφυγικό είναι προφανές ότι θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης και το γενικότερο κλίμα ομοφωνίας για τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου, οι έντονες αντιθέσεις εξακολουθούν να είναι υπαρκτές, αφού παρά τα όσα ανακοινώθηκαν, οι αναφορές για μη οριστικές αποφάσεις συνεχίστηκαν, με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις του Μ. Σουλτς πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, περί «μη οριστικής λύσης». Και είναι πρόκληση για το λαό να πανηγυρίζει η κυβέρνηση όταν είναι δεδομένο ότι τα «κλειστά σύνορα» θα υποχρεώσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι για πολλά χρόνια.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Α. Νταβούτογλου, περιλαμβάνει:
Eurokinissi
|
Βέβαια, για τη διαδικασία επιστροφής προβλέπεται ένας γραφειοκρατικός κυκεώνας, γεγονός που όχι μόνο δεν θα ανακόψει τις προσφυγικές ροές, αλλά θα τις αυξήσει, αφού η διαδικασία διαλογής και πιστοποίησης θα διαρκεί ακόμα και μήνες. Ετσι, τα κυκλώματα δουλεμπόρων θα συνεχίσουν να κάνουν κυριολεκτικά «πάρτυ», παρά τις αναφορές της απόφασης για καταπολέμησή τους από τους μηχανισμούς των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Αξίζει να σημειωθεί πως Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο προχτές (μέρα της Συνόδου) για 3.000 μετανάστες που επιχειρούσαν να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο, ενώ άλλες πηγές έκαναν λόγο για πολλούς περισσότερους.
2. Ο αριθμός των προς επανεγκατάσταση θα φτάνει μέχρι τις 72.000. Αν πλησιάζει προς εκεί, θα εξεταστεί αναθεώρηση. Αν πιαστεί ο αριθμός, το πρόγραμμα επανεγκατάστασης τερματίζεται. Στη συμφωνία υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές. Αυτός ο αριθμός είναι ακριβώς η απόδειξη του εγκλωβισμού, αφού αφορά αποκλειστικά Σύρους πρόσφυγες, ενώ είναι γνωστό ότι χιλιάδες είναι οι Αφγανοί και οι Ιρακινοί.
3. Ανοίγει το Κεφάλαιο 33 από την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, που αφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν είναι από αυτά τα κεφάλαια που μπλοκάρει η Κύπρος.
4. Επιτάχυνση της άμεσης χορήγησης ενισχύσεων ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, με αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που πρέπει να γίνουν.
Αναπαράγονται τα ίδια αδιέξοδα
Και αυτή η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (όπως και οι προηγούμενες) αναπαράγει τα ίδια αδιέξοδα, όπως είναι τα κλειστά σύνορα, οι φράχτες, οι δυνάμεις καταστολής και τα δακρυγόνα, τα πλαφόν και οι ποσοστώσεις ακόμη και σε πρόσφυγες. Προλειαίνεται το έδαφος για τις οριστικές και πιο επώδυνες αποφάσεις που ετοιμάζονται, αφού ήδη ακούγονται φωνές περί νέων αποφάσεων τον επόμενο Μάη και ενώ θα έχουν δρομολογηθεί όσα έχουν αποφασιστεί. Αποφάσεις που δίνουν το «πράσινο φως» για απαγορεύσεις και εγκλωβισμούς κι αποθρασύνουν κράτη, όπως η Αυστρία και άλλα, που με απαράδεκτες ενέργειες κλείνουν τα σύνορα, ενώ στη Γερμανία και τη Σουηδία ενισχύονται οι συνοριακοί έλεγχοι και οι περιορισμοί στη χορήγηση ασύλου, ενισχύοντας τα κυκλώματα των διακινητών, δίνοντας τροφή σε φασιστικές οργανώσεις.
Στο κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά στα «hot spots» με την υποστήριξη της ΕΕ και για τις ελληνικές δομές ασύλου. Κατά την Κομισιόν, «θα πρέπει να θεσπιστούν ταχείες επιχειρησιακές ρυθμίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της ικανότητας υποδοχής των ελληνικών νησιών, καθώς και της προσαρμογής των κέντρων πρώτης υποδοχής ("hot spots") σε κέντρα επανεισδοχής και χορήγησης ασύλου». Δηλαδή, τα νησιά στο Αιγαίο θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερους καταυλισμούς, ενώ τα κέντρα διαλογής ανθρώπων για να πετύχει η λεγόμενη επανεισδοχή δεν θα πρέπει μόνο να καταγράφουν και να ταυτοποιούν, αλλά να διαθέτουν και χώρους προσωρινής κράτησης για όσους θα διώχνονται από τη χώρα. Κάτι που επίσης παραπέμπει στη μονιμοποίηση της κατάστασης εγκλωβισμού.
Στα ελληνικά «hot spots» θα βρίσκεται ως παρατηρητής και Τούρκος αστυνομικός, προκειμένου να επιβεβαιώνει στην τουρκική πλευρά ότι υπάρχουν μετανάστες που θα πρέπει να επαναπροωθηθούν. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα υποβάλλει το αίτημα επανεισδοχής σε 48 ώρες. Η τουρκική πλευρά θα ολοκληρώσει τη διαδικασία σε εφτά μέρες. Από τα κράτη - μέλη αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας 2.300 «τοποτηρητές», συμπεριλαμβανομένων συνοριοφυλάκων, εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασύλου και διερμηνείς. Η Κομισιόν προβλέπει ότι λόγω του φόβου της επιστροφής περισσότερα άτομα θα υποβάλουν αίτηση ασύλου και άρα απαιτείται ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου. Θεωρεί, δε, ότι μπορούν να επιστρέφονται άνθρωποι στην Τουρκία με μηνιαίο κόστος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ.
Πρέπει, πάντως, να σημειώσουμε ότι τα «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Αυτό αποδείχτηκε μετά και από τη φανερή αποτυχία του λεγόμενου προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων της ΕΕ. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού, όπως προέβλεψε το ΚΚΕ, και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για πάνω από 100.000 και ακόμα περισσότερους.
Βάσει της συμφωνίας, η τουρκική κυβέρνηση θα δέχεται πίσω όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά που φτάνουν στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ θα δέχεται απευθείας από την Τουρκία Σύρους πρόσφυγες ταυτόχρονα με τη διάθεση περαιτέρω οικονομικής βοήθειας, επιτάχυνση κατάργησης της βίζας και προόδου στις διαπραγματεύσεις ένταξης. Είναι χαρακτηριστικό πως λίγο πριν τη Σύνοδο, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επιτέθηκε κατά της ΕΕ για τη στάση της απέναντι σε ομάδες που η Αγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές αλλά και για τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για το κράτος δικαίου στην Τουρκία.
Πρόκληση οι θριαμβολογίες του πρωθυπουργού
Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τη συμφωνία σαν απόρροια της «τολμηρής», όπως τη χαρακτήρισε, επίσκεψής του στη Σμύρνη προ ολίγων ημερών, κομπάζοντας πως «όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική και δεν περιχαρακώνεται πίσω από κορόνες, έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ». Συμπλήρωσε πως η συμφωνία, για να μπορέσει να λειτουργήσει, πρέπει να διασφαλιστεί ότι μέσα από διαδοχικά φίλτρα θα μειωθούν οι ροές. Τέτοια φίλτρα είναι το χτύπημα του δικτύου διακινητών, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τα «αντικίνητρα» για να εισέλθει κάποιος στην Ελλάδα, όπως είναι η απώλεια της προτεραιότητας για όσους το πράττουν στη μετεγκατάσταση.
Μόνο που με πρόσχημα την καταπολέμηση των κυκλωμάτων, θα ενταθεί η καταστολή, ενώ αναμένεται όχι μόνο να συνεχιστεί, αλλά και να κορυφωθεί η δράση των κυκλωμάτων διακινητών. Επιπλέον, είναι γνωστό ότι η ανάμειξη του ΝΑΤΟ αυτή αξιοποιεί ως πρόσχημα το Προσφυγικό, αλλά ουσιαστικά σχετίζεται με τους ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, ενώ προετοιμάζει νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.
Αυτή η εξέλιξη από τη φύση της θα οξύνει το πρόβλημα των προσφυγικών κυμάτων, ενώ αποθρασύνει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, όπως φάνηκε και από τις ενέργειες το προηγούμενο χρονικό διάστημα που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ ότι το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, γεγονός που ανοίγει ζήτημα κατάργησης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας. Και βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε κυριολεκτικά γαργάρα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε και την αναγνώριση της Τουρκίας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας»...
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις του που έγιναν μετά τη Σύνοδο, είπε ότι η συμφωνία είναι πρακτικά εφαρμόσιμη και θα μπορέσει να υλοποιηθεί ως έχει. Ειδικά για την Ελλάδα, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ είπε ότι θα αποτελέσει μία τεράστια διοικητική πρόκληση, αλλά θα υπάρξει υποστήριξη από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Ηδη, ορισμένοι κοινοτικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στην Ελλάδα και χτες θα γίνονταν συναντήσεις στην Αθήνα γι' αυτά τα θέματα. Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει διορισμός ειδικών υπαλλήλων για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας. Οπως σημείωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα δοθούν 30 εκατ. ευρώ προς τον ελληνικό στρατό για τις πρώτες ανάγκες φιλοξενίας. Τα παραπάνω παραπέμπουν στο ότι η συμφωνία της κυβέρνησης στο σχέδιο της ΕΕ για το Προσφυγικό ήταν εξασφαλισμένη πριν τη Σύνοδο της Παρασκευής, όπως συμπεραίνουν διπλωματικές πήγες.
Κ. Πασ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου