Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «επικαιροποίηση» των μνημονίων
Eurokinissi
|
Είναι απόλυτα χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η «αξιολόγηση» φαίνεται να κλειδώνει και με τη στήριξη «πολιτικής συμφωνίας», όπως επισήμαναν πηγές της ΕΕ, μετά την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταγράφηκε ευρεία συναίνεση ανάμεσα στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών, ενώ εξίσου χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των εκκρεμών ζητημάτων μπορεί να διευθετηθεί με «πολιτική βούληση», παρά τις υπάρχουσες «τεχνικές δυσκολίες», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Επίσης, εκφράζεται αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» πριν από τις 15 Απρίλη, που ξεκινά στην Ουάσιγκτον η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους.
Επόμενος σταθμός είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ (22/4), ενώ την προηγούμενη μέρα (21/4) η Γιούροστατ αναμένεται να ανακοινώσει τη διαμόρφωση των μεγεθών του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, με βάση τα στοιχεία που της κοινοποιήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την ελληνική στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Η επίτευξη της αντιλαϊκής συμφωνίας φαίνεται ότι θα αποτελέσει το προανάκρουσμα για μια ορισμένη «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, μέσω επιμήκυνσης των αποπληρωμών σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως και με άλλες διευκολύνσεις. Στόχος να αποδεσμευτούν κεφάλαια, προκειμένου αυτά να ανακατευθυνθούν σε μέτρα στήριξης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από τους «επενδυτές» και τα μονοπώλια. Παράλληλα, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο αντιλαϊκό πρόγραμμα συνεπάγεται την υπογραφή συμπληρωματικού μνημονίου, σε συνέχεια αυτού που συμφωνήθηκε, πέρυσι τον Αύγουστο, με την πλευρά της Ευρωζώνης.
Νέος κύκλος διαβουλεύσεων
Με
αυτά τα δεδομένα, αύριο Δευτέρα ξεκινά στην Αθήνα ο νέος κύκλος των
διαβουλεύσεων με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου. Στο επίκεντρο
βρίσκονται οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις που αφορούν στην κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και των συντάξεων
(1,8 δισ. ευρώ), η απογείωση της φοροληστείας σε μισθούς, συντάξεις και
άλλα λαϊκά εισοδήματα (ακόμη 1,8 δισ.), καθώς και η απογείωση των ειδικών φόρων που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση (επίσης κατά 1,8 δισ. ευρώ). Τα ποσά αυτά, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ,
η εξέλιξη του οποίου είναι εξαιρετικά «θολή» και αβέβαιη, εν μέσω και
των γενικότερων «κινδύνων» στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.Και βέβαια, πρόκειται για τη συνέχιση της πολιτικής που εφαρμόζεται στο έδαφος των μνημονίων διαρκείας, καθώς στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 η συγκυβέρνηση ήδη έχει ενσωματώσει αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη και η Κομισιόν με τις Χειμερινές Προβλέψεις 2016 (δημοσιοποιήθηκαν το Φλεβάρη φέτος) ρητά αναφέρει ότι ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρόσθετη «εξοικονόμηση» 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στους φόρους εισοδήματος και από άλλες παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» δαπανών. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, επισημαίνεται ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειαστούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Την ίδια ώρα, τα παζάρια με τους «θεσμούς» εστιάζουν στα ζητήματα των αναδιαρθρώσεων και των ρυθμίσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου.
Ειδικότερα:
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό συζήτηση με τους «θεσμούς» βρίσκεται και το ζήτημα των διοικήσεων που θα αναλάβουν τη διαχείριση των κρατικών εταιρειών που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ενώ στα παζάρια βρίσκεται και το ζήτημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στη διαχείριση του νέου ταμείου. Την ίδια ώρα, συμφωνημένος φαίνεται να είναι ο τρόπος συγκρότησης του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου, στο οποίο θα μετέχουν με 2 μέλη οι εκπρόσωποι των «εταίρων», ενώ η λήψη αποφάσεων θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία 4 μελών, δηλαδή θα προϋποθέτει ουσιαστικά την έγκριση και από την πλευρά των δανειστών.
«Κόκκινα» δάνεια. Μεταξύ άλλων, συζητείται η «βελτίωση» του πρόσφατου νόμου για τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταβίβασης σε αυτές των «κόκκινων» δανείων για στεγαστικά δάνεια, αλλά και δανείων σε επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως μικρού και μεσαίου μεγέθους. Υπενθυμίζεται ότι το καθεστώς για την προστασία από πλειστηριασμούς στα δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και σε αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λήγει στις 15/4. Σε αυτό το επίπεδο, η συμφωνία φαίνεται να «κλειδώνει» με την πιθανότητα εξαίρεσης στις μεταβιβάσεις στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, με ειδικά κριτήρια «προστασίας». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ενδέχεται να καταληχθεί στην επόμενη «αξιολόγηση» του μνημονίου...
Φοροληστεία για το λαό
Σε κάθε περίπτωση, δρομολογούνται και οι παρεμβάσεις που αφορούν στη συμπίεση του άτυπου αφορολόγητου και των επιστροφών φόρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους, η ενίσχυση της μάζας των κρατικών εσόδων μέσω της φορολογικής κλίμακας, της λεγόμενης «εισφοράς αλληλεγγύης», αλλά και του ΕΝΦΙΑ.Επιπλέον, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται και τα παρακάτω:
-- Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στις βενζίνες μέχρι και 10 λεπτά ανά λίτρο.
-- Αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης, με κατεύθυνση την εξομοίωσή του με τον ΕΦΚ που ισχύει στις βενζίνες.
-- Αύξηση του ΕΦΚ στο φυσικό αέριο.
-- Αύξηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας.
-- Παρεμβάσεις στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κ.ά.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στη τηλεόραση του «ANT1», τόνισε ότι από τα προβλεπόμενα μέτρα (ύψους 5,4 δισ. ευρώ) τα 3,6 δισ. (Ασφαλιστικό και άμεση φορολογία) θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται άμεσα, ενώ το 2018 θα εφαρμόζονται οι νέοι αυξημένοι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. «Τώρα είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα και υπάρχει απόσταση σε άλλα. Πιστεύω ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Γ. Σταθάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου