1 Ιουν 2016

Η αντιλαϊκή φοροληστεία και η προκλητική προπαγάνδα

Η αντιλαϊκή φοροληστεία και η προκλητική προπαγάνδα
Εδώ και ένα χρόνο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να συνοδεύει την παραπέρα απογείωση της αντιλαϊκής φοροληστείας με μια αντίστοιχη απογείωση της προκλητικής προπαγάνδας, που λέει ότι τάχα... «δεν έγινε και τίποτα» ή, πολύ περισσότερο, πως το νέο χαράτσωμα του λαού είναι... «δίκαιη κατανομή των βαρών»!
Κι αν πέρσι τέτοιον καιρό σχολιάζαμε την περιβόητη δήλωση «δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;», με την οποία «σχολίασε» ο Ν. Φίλης τη μαζική μετάταξη της μεγάλης πλειοψηφίας των βασικών ειδών διατροφής από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, οι τωρινές προκλητικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέρμα ούτε στην πολιτική τους ούτε στην προπαγάνδα που τη συνοδεύει.
Κάπως έτσι περάσαμε στις «παραδοχές» του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, ότι «ένα κομμάτι των φτωχών ανθρώπων χτυπιέται από τη μείωση του αφορολόγητου, αλλά λίγο» (!), όπως και στις... φοβερές «αναλύσεις» της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Θεοπεφτάτου ότι «δύσκολα συμβαίνει και να πίνεις πολύ και να καπνίζεις πολύ και να πηγαίνεις να πίνεις πολλούς καφέδες, δηλαδή πρέπει να συμπίπτουν πάρα πολλά πράγματα για να επιβαρυνθεί σοβαρά ένα νοικοκυριό» και, φυσικά, στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, ότι «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα», τις οποίες συμπλήρωσε με το γνωστό «ποίημα» ότι «προσπαθούμε να πάρουμε πολλά από τους λίγους και λίγα από τους πολλούς»...
***
Ποια είναι η αλήθεια; Οι φορολογικές διατάξεις που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι οποίες οδηγούν σε επιπλέον φοροαφαίμαξη του λαού, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, αποτελούν έναν ακόμα κρίκο της αντιλαϊκής επίθεσης για λογαριασμό του κεφαλαίου, για τη στήριξη της ανάκαμψης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς του.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί όλους τους αντιλαϊκούς φόρους που προώθησαν οι προκάτοχοί της και φορτώνει το λαό με νέα δυσβάσταχτα βάρη.
Μεταξύ άλλων:
-- Με το ακόμα μεγαλύτερο τσεκούρωμα του αφορολόγητου ορίου, στα 8.636 ευρώ από 9.550 ευρώ το χρόνο, αλλά και με μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος για όλα τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα από 8.636 μέχρι 25.000 ευρώ.
-- Τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, στο 24% από 23%, η οποία φέρνει νέες αυξήσεις σε όλα τα βασικά είδη που καταναλώνουν και χρησιμοποιούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.
-- Την επιβολή μπαράζ έμμεσων φόρων σε όλη την γκάμα της λαϊκής κατανάλωσης και όχι μόνο... στους καφέδες και τα τσιγάρα, όπως επαναλαμβάνει «βολικά» η κυβερνητική προπαγάνδα. Μεταξύ άλλων, αυξάνονται οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραέριο κίνησης, τσιγάρα και προϊόντα καπνού, μπίρες κ.α., ενώ επιβάλλονται νέα τέλη στη σταθερή τηλεφωνία (5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού!), στον καφέ, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα κ.α.
-- Την αύξηση των συντελεστών για το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ στα οικόπεδα, τη μείωση του ορίου της αξίας της ακίνητης περιουσίας πάνω από το οποίο επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος (στα 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα) και την καθιέρωση για πρώτη φορά συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια και στα οικόπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
-- Την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεγάλη μάζα των φτωχομεσαίων αγροτών, καθώς από αυτό αποκλείονται οι «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες», ενώ το ποσοστό του εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα που απαιτείται να έχει κάποιος για να χαρακτηριστεί «επαγγελματίας αγρότης» ανεβαίνει από το 35% στο 50% του συνολικού του εισοδήματος.
-- Την κατάργηση του «μειωμένου» συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, η οποία θα γενικευτεί σε ολόκληρο το Αιγαίο από 1/1/2017...
***
Τα παραπάνω νέα αντιλαϊκά μέτρα μπαίνουν ήδη σε εφαρμογή, με τον ΦΠΑ 24% που εφαρμόζεται από σήμερα, με τις αυξημένες μηνιάτικες παρακρατήσεις για το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, με την άμεση επιβολή μιας σειράς νέων έμμεσων φόρων...
Η επόμενη «λυπητερή» σε ό,τι αφορά το φόρο εισοδήματος θα έρθει με τις φορολογικές δηλώσεις του 2017, ενώ όλα τα παραπάνω αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα θα αναπτυχθούν πλήρως μέχρι την αρχή του 2018... Και φυσικά μην ξεχνάμε τον περιβόητο «δημοσιονομικό κόφτη», ο οποίος, εκτός από περικοπές κρατικών δαπανών, προβλέπει και νέα μέτρα αύξησης των κρατικών εσόδων σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του κεφαλαίου και των μνημονίων.
Κόντρα, δηλαδή, στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «τα δύσκολα πέρασαν», ο λαός θα βλέπει όλο το επόμενο διάστημα όλο και λιγότερα να μπαίνουν στο πορτοφόλι του και όλο και περισσότερα να φεύγουν...
***
Κι όλα αυτά ενώ, την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από κραυγαλέες φορολογικές «ελαφρύνσεις» του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάμεσα στα άλλα, με το νέο «αναπτυξιακό νόμο» που καταθέτει στη Βουλή, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο για βιομηχανίες ηλεκτροπαραγωγής, με το ίδιο μάλιστα πολυνομοσχέδιο που αυξήθηκε ο ΕΦΚ στα καύσιμα κίνησης και θέρμανσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή που η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών συγχαίρει την κυβέρνηση επειδή, κόντρα στις πιέσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου άλλων χωρών της ΕΕ, «με συνέπεια αιτιολόγησε και παρέσχε ισχυρά νομικά στοιχεία σχετικά με τη νομιμότητα του ελληνικού φορολογικού συστήματος της ναυτιλίας»!
Κόντρα στα φούμαρα της κυβέρνησης περί «δίκαιης κατανομής των βαρών», αλλά και στην αποπροσανατολιστική σε ό,τι αφορά το λαό κριτική των άλλων αστικών κομμάτων περί «ιδεοληψιών» και «λάθους μείγματος», επιβεβαιώνεται όλο και πιο καθαρά ότι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας ήταν και είναι κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης στους εργαζόμενους και το λαό, για τη διασφάλιση προϋποθέσεων στήριξης της ανάκαμψης των κερδών των καπιταλιστών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ