2 Ιουν 2016

Ξεθωριάζει η ανάκαμψη, πληθαίνουν οι αβεβαιότητες

Ξεθωριάζει η ανάκαμψη, πληθαίνουν οι αβεβαιότητες

Την επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία επιβεβαιώνει και η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, διατηρώντας τις προβλέψεις στα σχετικά χαμηλά επίπεδα της προηγούμενης έκθεσης (Φλεβάρης 2016) και αφού είχαν προηγηθεί τρεις διαδοχικές υποβαθμίσεις. Την ίδια ώρα, χαμηλότεροι ρυθμοί, σε σχέση με το Φλεβάρη, αναμένονται πλέον για το 2016 σε ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, όπως στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίοι λένε ότι αντισταθμίζονται από τη σχετική βελτίωση των «προβλέψεων» για την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «η αποκλειστική χρήση της νομισματικής πολιτικής δεν μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό». Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, το ενδεχόμενο για «μια επιπλέον χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε μάλιστα να αποδειχθεί λιγότερο αποτελεσματική απ' ό,τι στο παρελθόν, σε ορισμένες δε περιπτώσεις, αντιπαραγωγική». Επί της ουσίας, διατυπώνονται προβληματισμοί και γύρω από την εξάντληση των εργαλείων της νομισματικής πολιτικής και της δυνατότητας των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν την ανάκαμψη και τις κερδοφόρες επενδύσεις, μέσω της διοχέτευσης πακτωλού φτηνών κεφαλαίων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΟΣΑ, όπως και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, δίνουν την έμφαση στην ανάγκη του κεφαλαίου για τις «απαραίτητες» και περισσότερο «φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». «Η παγκόσμια οικονομία έχει κολλήσει σε μια παγίδα χαμηλής ανάπτυξηςπου θα απαιτήσει πιο συντονισμένη και ολοκληρωμένη χρήση των δημοσιονομικών, νομισματικών και διαρθρωτικών πολιτικών» υπογραμμίζει η έκθεση του ΟΟΣΑ, εστιάζοντας στην ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού μείγματος αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο από την πλευρά της κατάλληλης, για το κεφάλαιο, διαμόρφωσης των κρατικών προϋπολογισμών, όσο και από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών διαρθρωτικών παρεμβάσεων. Μόνο που αυτό, με βάση τις καπιταλιστικές συνταγές, αντιβαίνει στη ζήτηση, άρα δεν μπορεί να δώσει σιγουριά δυναμικής ανάκαμψης. Είναι οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού.
Υποτονικές προβλέψεις
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Α. Γκουρία, παρουσιάζοντας την έκθεση σημείωσε πως «η ανάπτυξη είναι υποτονική στις προηγμένες οικονομίες και έχει επιβραδυνθεί και σε πολλές αναδυόμενες που έχουν παίξει το ρόλο της ατμομηχανής μετά την κρίση». Αναφερόμενος στις ανισομετρίες που εκδηλώνονται ανάμεσα στις οικονομίες, υπογράμμισε επίσης ότι «η αύξηση των ανισοτήτων είναι ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην πρόκληση για μια έξοδο από τη σημερινή απογοητευτική δυναμική ανάπτυξης».
Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ κάνει τις εξής εκτιμήσεις:
Παγκόσμια οικονομία, 2016: 3%, 2017: 3,3%
Ευρωζώνη, 2016: 1,6% (από 1,4%), 2017: 1,7% (αμετάβλητο)
ΗΠΑ, 2016: 1,8% (από 2%), 2017: 2,2% (αμετάβλητο)
Ιαπωνία, 2016: 0,7% (από 0,8%), 2017: 0,4% (από 0,6%)
Βρετανία, 2016: 1,7% (από 2,1%), 2017: 2% (αμετάβλητο)
Κίνα, 2016: 6,5%, 2017: 6,2% (αμετάβλητα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ