5 Σεπ 2016

Κλείσε την τηλεόραση κι άνοιξε ένα βιβλίο

 Κλείσε την τηλεόραση κι άνοιξε ένα βιβλίο

Κλείσε την τηλεόραση κι άνοιξε ένα βιβλίο.
-Κάμερα σε μένα. Είκοσι τρία, δέκα, πενήντα δύο, δέκα, δέκα. Όσο μιλάω, εσείς παραγγέλνετε.
Ναι αλλά δεν εννοούσα αυτό. Όχι τηλεπωλητές και μυαλοπώληδες.

Κλείσε την τηλεόραση κι άνοιξε ένα βιβλίο.
Η έστω μια αθλητική εφημερίδα, σαν το Μαρινάκη, που τις ξεκοκάλισε, κλεισμένος στο κτίριο στην Καλλιθέα. Δηλ εσύ τι περίμενες; Να έχει μαζί του τα αριστουργήματα της κλασικής λογοτεχνίας, για να χαλαρώνει πριν τον ύπνο, στην χώνεψη;

Κλείσε την τηλεόραση κι άνοιξε ένα βιβλίο.
Λοιπόν, είναι από τα άγραφα, αλλά πριν το πάρει το ΠΑΜΕ και βάλει το σύνθημα στην αφίσα του, ο πρώτος που θυμάμαι να το λέει είναι ο Μαστοράκης, σε ένα κοινωνικό μήνυμα του ΑΝΤ-1! Ο οποίος πήρε άδεια πανελλαδικής εμβέλειας (αν και θα του πήγαινε πιο πολύ η θεματική για ψυχαγωγικό κανάλι, ακόμα και στον ενημερωτικό τομέα) και θα συνεχίσει την αδέσμευτη, μαχητική ενημέρωση.

Κλείσε το κανάλι σου κι άνοιξε ένα σχολείο!
Μεγάλο σχολείο -εκτός από την οργάνωση- ήταν κι η Πρώτη, του Καλογρίτσα.
Και ο Σταύρος Θεοδωράκης (ήμαρτον); Και ο Γιάννης Φιλέρης; Και ο Διονύσης Ελευθεράτος; Και ο Βασίλης Βέργης; Και ο Αλέξης Σπυρόπουλος; Και ο Παύλος Τσίμας -που πάει με όλα, σαν την Κόκα κόλα, αρκεί να έχουν λεφτά;

Όλοι τους πέρασαν ή αναδείχτηκαν από την Πρώτη. Την απογευματινή εφημερίδα της Αριστεράς -γιατί στον πρωινό τύπο είχαμε το Ριζοσπάστη- σε ενωτι(κούλι)κη βάση και με πιο ελεύθερη γραφή, για όλα όσα δεν μπορούσε να γράψει το όργανο -που δεν ήταν και τόσο πολλά τότε, αφού μπορούσες να βρεις πρακτικά τα πάντα και κάποιες μέρες ξυπνούσαν οι σφοι με αγωνία τι τους έμελλε να διαβάσουν. Από μια άποψη, καλύτερα να χασμουριέσαι με γνωστά και τετριμμένα πράγματα, παρά να μην ξέρεις τι θα σου ξημερώσει.

Όλα αυτά δεν είναι μεμπτά από μόνα τους. Το ζήτημα είναι πως η Πρώτη βασικά στήθηκε για να στρώσει το έδαφος στη συγκρότηση του ενιαίου Συνασπισμού, κρατώντας κι έναν ανοιχτό δίαυλο με το ΠαΣοΚ. Κι αυτή δεν είναι η μόνη αμαρτωλή υπόθεση εκείνης της εποχής.

Περνάμε στο κυρίως θέμα. Όπου η αήττητη λογική της ΔΦΑ είναι πως η αγορά σηκώνει το πολύ τέσσερα κανάλια. Τα οποία θα έχουν ικανοποιητικό μερίδιο στην τηλεοπτική πίτα, οπότε δε θα είναι ζημιογόνα και θα πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους. Και θα είναι κερδοφόρα, οπότε δε θα μπλέξουν με άλλες, παράλληλες δραστηριότητες που γεννάνε τη διαπλοκή.

Λένε δηλαδή πως δεν ήταν πχ τα κέρδη του Μπόμπολα κι η ανάγκη να διασφαλίσει τη διευρυμένη κερδοφορία του, που τον έκανε να μπει στο χώρο της τηλεόρασης και να φτιάξει ένα κανάλι. Αλλά η χασούρα (μειωμένη κερδοφορία) του Μέγκα ήταν που τον ανάγκασε να επενδύσει στις κατασκευές, για να ρεφάρει!

Αυτό που υπερβαίνει επίσης την κοινή, μαθηματική λογική, είναι πώς τα αφεντικά που επικαλούνταν την κρίση και την οικονομική στενότητα, για να καθυστερήσουν τις πληρωμές στους υπαλλήλους τους, αποδεικνύονται τόσο απλοχέρηδες, για να εξασφαλίσουν μια άδεια. Και τι μας λέει πως τώρα δε θα έχουν πρακτικάριους, απλήρωτους εργαζόμενους, υπερωρίες, κτλ.

Λένε ακόμα πως χτυπάνε τη διαπλοκή, τη στιγμή που το βασικό κριτήριο για την αδειοδότηση ήταν η οικονομική επιφάνεια του υποψήφιου -όπως σημείωνε σε ένα τιτίβισμά του ο Χατζηνικολάου.

Από μια άλλη άποψη πάντως, η ΔΦΑ δεν πουλάει το παραμύθι της κάθαρσης, που δεν έχει (Γιάγκο) δράκο, αλλά έχει ΑΝΤ-1. Πουλάει απλώς ότι "τους τα πήραμε", που αποτυπώθηκε τόσο εύγλωττα στο τρομερό πρωτοσέλιδο του Χωνιού, με τον Ρομπέν των Δασών, που τα παίρνει από το παλάτι, για να τα δώσει στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είναι αλήθεια, για εμάς το κάνει ο άνθρωπος.
Because it's true, everythnig I do, I do it for you



Μικρή λεπτομέρεια. Είναι μνημονιακή δέσμευση πως τα λεφτά από τη διαδικασία δεσμεύονται για άλλους σκοπούς (αποπληρωμή χρέους, υποθέτω). Με άλλα λόγια δεν υπάρχει καρότο να συνοδεύσει το μαστίγιο, υπάρχει όμως μπόλικο σανό για τις αφελείς κοινωνικές ομάδες.

Προσωπικά, μου έχει μείνει κι ένα κενό, γιατί δεν παρενέβη η ΕΕ, που είναι τόσο ευαίσθητη στους... φραγμούς και τις αγκυλώσεις που στρεβλώνουν την ελεύθερη αγορά. Γιατί να μην αφήσουμε δηλ την αόρατη χείρα του Άνταμ Σμιθ, να αποφασίσει πόσα κανάλια χωράει η αγορά; Γιατί δε στρίμωξαν τη ΔΦΑ, όπως είχαν κάνει τον Καραμανλή για ένα τελείως δευτερεύον θέμα, όπως ο βασικός μέτοχος;
Αλλά αυτά είναι μάλλον δευτερεύοντα.

Ενδιαφέρον έχουν κι οι ισχυροί συμβολισμοί με την 3η Σεπτέμβρη, το ΠαΣοΚ και τα νέα τζάκια που έρχεται να βολέψει η ρύθμιση. Λείπει μόνο ένας Μακρυγιάννης να κατέβει με τα άλογα (που τρώνε σανό) στην πλατεία Συντάγματος και να ζητήσει μια ριζική Συνταγματική Αναθεώρηση (ριζική και ριζοσπαστική, σαν το Σύνταγμα του 1844). Αλλά η ΔΦΑ θα φροντίσει πριν από εμάς για εμάς και θα τη φέρει από μόνη της...

Η πλάκα είναι πως η ΔΦΑ καταφέρνει και δίνει δίκιο σε άτομα με πρωταγωνιστικό ρόλο στο παλιό, διαπλεκόμενο αμαρτωλό τοπίο (σε αντίθεση με το τωρινό, που αυτοκαθάρθηκε με τις στάχτες του), σαν τον Χατζηνίκο ή ακόμα και ορισμένους νεοδημοκράτες, που προβάλλουν κάποια ευλογοφανή επιχειρήματα.

Εξακολουθεί όμως να ποντάρει στη σύγκριση με τους προηγούμενους και κυρίως στη γραφικότητά τους, όπως το γραφικό σχόλιο για την "αριστερή ολιγαρχία των ΜΜΕ" (τη στιγμή που έχουν δοθεί άδειες σε Κυριακού κι Αλαφούζο) κι ο αήττητος υπολογισμός πως εφόσον τέσσερις άδειες απέφεραν 250 μύρια, οι 8 πχ θα μας έδιναν πολύ περισσότερα (τότε βέβαια δε θα υπήρχε καμία ανάγκη για πλειστηριασμό, αφού θα χωρούσαν όλοι, αλλά ας μην αφήσουμε μια μικρή λεπτομέρεια να χαλάσει ένα τεράστιο συμπέρασμα). Ή ακόμα και τα γραφικά πρωτοσέλιδα της SportDay του Κοντομηνά που πρέπει όμως να φάνε πολλά ψωμιά, για να φτάσουν το Χωνί και τους επιτελείς του.


Το ερώτημα είναι αν το αφεντικό του Άλφα κάνει τον έξυπνο κι επιμείνει ή το χαζό και καταπιεί την υπόθεση, πουλώντας ουσιαστικά σε κάποιον άλλον το κανάλι του.

Κι οι άλλοι χαμένοι;
Ο Βαρδινογιάννης έπαιζε σε δύο ταμπλό, αλλά δε χτύπησε ποτέ στην πραγματικότητα μια θέση. Κι ο Σαββίδης λέει ότι έκανε απλώς το λαγό, για να ανεβάσει το αντίτιμο των άλλων και μπορεί να βολευτεί με ένα περιφερειακό κανάλι και γαμπρό τον Παπαμιμίκο, που παντρεύτηκε την ανιψιά (κι όχι κόρη, όπως έγραψα) του (η οποία έχει τρομακτική ομοιότητα με το θείο της).

Έτσι, εκτός από τα συριζοτρόλ στο τουίτα, που είχαν έτοιμα τα τιτιβίσματα για το κλείσιμο ΣΚΑΪ και ΑΝΤ-1, αλλά έμειναν με την όρεξη, κάτι παρόμοιο έπαθε κι η ΟΑΚΚΕ. Που αρχίζω να υποψιάζομαι πως είναι υπεύθυνη για το παραγωγικό σαμποτάζ ενάντια στις ρωσοκινεζικές επενδύσεις. Αλλά αυτή είναι μια ανάλυση για το τρίτο μέρος του αφιερώματος στον Αριστερισμό που -ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας- δεν ετοιμάζει πυρετωδώς το Λαϊκό Στώμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ