15 Απρ 2017

Η προστασία του προϊόντος και οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη

Η προστασία του προϊόντος και οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη



Ο ανταγωνισμός των ισχυρών για το μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των κερδών είναι το κυρίαρχο σε ένα ποδόσφαιρο - επιχείρηση
Eurokinissi Sports
Ο ανταγωνισμός των ισχυρών για το μεγαλύτερο μερίδιο στην «πίτα» των κερδών είναι το κυρίαρχο σε ένα ποδόσφαιρο - επιχείρηση
Η συνεχιζόμενη κατρακύλα του προϊόντος και κυρίως ο φόβος της απώλειας κερδών ως αποτέλεσμα αυτής, οδήγησαν πρόσφατα τα μέλη της Super League να αποφασίσουν ριζικές αλλαγές στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος από τη νέα σεζόν. Μεταξύ άλλων, στις κυριότερες αλλαγές συμπεριλαμβάνονται η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσω των πλέι οφ από τη σεζόν 2017-18 και η μείωση των ομάδων από 16 σε 14 από την επόμενη σεζόν, 2018-19. Στα όσα αποφασίστηκαν πάντως σημαντικό ρόλο έπαιξε και η πίεση του συνδρομητικού καναλιού προς τους επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου για αλλαγές, ως μια αντίδραση στα κακώς κείμενα που χαρακτηρίζουν το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας και φυσικά ρίχνουν την εμπορικότητά του.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας κερδών οι επιχειρηματίες του ποδοσφαίρου παραμέρισαν τις εσωτερικές τους ίντριγκες, προκειμένου να σώσουν την «πίτα» των εσόδων από την οποία όλοι παίρνουν κομμάτια, ο άκρατος ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο κομμάτι δεν έδειξε να σταματάει. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες ΠΑΕ από τις λεγόμενες μικρομεσαίες διαφώνησαν κυρίως με το σημείο της μείωσης των ομάδων, αφού συγκαταλέγονται στις υποψήφιες να χάσουν τη θέση τους στη μεγάλη κατηγορία. Από την άλλη, εδώ και ένα χρόνο παραμένει ουσιαστικά άλυτο, στην πράξη τουλάχιστον, το θέμα της αναδιανομής των εσόδων και της παροχής μεγαλύτερου μέρους αυτών στις μικρές ομάδες, κάποιες εκ των οποίων το χρησιμοποίησαν ως απειλή προκειμένου να ψηφίσουν τις αλλαγές.
«Λίφτινγκ» για να κρυφτούν τα κακώς κείμενα

Για αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα πιέζουν οι λεγόμενες μικρομεσαίες ΠΑΕ, που αισθάνονται...ριγμένες
Eurokinissi
Για αναδιανομή των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα πιέζουν οι λεγόμενες μικρομεσαίες ΠΑΕ, που αισθάνονται...ριγμένες
Ανεξάρτητα των όποιων αλλαγών γίνουν, οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ξεφεύγουν από τις γνωστές λογικές που επικρατούν γενικότερα στο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, στο οποίο ανήκει και το ελληνικό πρωτάθλημα. Και τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα (και) του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν διαφέρουν στις λογικές τους απ' ό,τι ισχύει παγκοσμίως.
Η μετατροπή του ποδοσφαίρου σε πεδίο για ένα ανελέητο κυνήγι κερδών (κάποια από τα οποία ενδέχεται να μην έχουν σχέση καν με τα δρώμενα στο χώρο), το παρασκήνιο ή ακόμα και οι μαφιόζικου τύπου πρακτικές, η εκμετάλλευση της μάζας των φιλάθλων, προκειμένου με «βιτρίνα» το συμφέρον της ομάδας να εξυπηρετηθούν εκείνα του εκάστοτε επιχειρηματία, ο τζόγος μέσω του στοιχήματος, είναι και στην ελληνική περίπτωση τα βασικά στοιχεία της εικόνας. Και μπορεί ως προϊόν να βρίσκεται ίσως σε διαφορετικό ...ράφι απ' ό,τι άλλα ευρωπαϊκά, μπορεί τα κέρδη να μην έρχονται από τα πανάκριβα τηλεοπτικά δικαιώματα αλλά από άλλες πηγές, ωστόσο η βασική φιλοσοφία της εμπορευματοποίησης του αθλήματος και τα όσα αυτή συνεπάγεται παραμένουν ίδια.
Και αυτή η εικόνα δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το όποιο «λίφτινγκ», τις αλλαγές στη «βιτρίνα», τα όποια μέτρα τιμωρίας όταν η κατάσταση και τα κακώς κείμενα διογκώνονται και ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Είναι ξεκάθαρο πως το ποδόσφαιρο του κέρδους, δηλαδή της διαφθοράς, δεν εξυγιαίνεται, αν δεν χτυπηθούν πάνω απ' όλα οι ρίζες που δημιουργούν αυτά τα φαινόμενα. Ρίζες που έχουν να κάνουν με την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο του ποδοσφαίρου, οι οποίες δημιουργούν τον αθλητισμό - επιχείρηση.
Κλειστή λίγκα με κέρδη για λίγους

Ο φόβος της μεγαλύτερης απώλειας κερδών από την απαξίωση του προϊόντος οδήγησε τα μέλη της Λίγκας σε αλλαγές στη Super League
Eurokinissi
Ο φόβος της μεγαλύτερης απώλειας κερδών από την απαξίωση του προϊόντος οδήγησε τα μέλη της Λίγκας σε αλλαγές στη Super League
Οι αλλαγές στο πρωτάθλημα της Super League, που ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης στα μέλη της Λίγκας επίσημα ή ανεπίσημα εδώ και λίγες μέρες και είχαν αρχίσει να βγαίνουν προς τα έξω, έγιναν οριστικές. Για πρώτη φορά στην ιστορία της Λίγκας ο πρωταθλητής θα βγει από τα πλέι οφ και συγκεκριμένα από τις ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες έξι θέσεις, ενώ θα ακολουθήσει ένα χρόνο μετά η μείωση των ομάδων. Σημείο αναφοράς πάντως είναι το γεγονός ότι η απόφαση του ΔΣ για την αναδιάρθρωση δεν πάρθηκε ομόφωνα. Θετικά ψήφισαν 13 ΠΑΕ, αρνητικά τρεις (ΑΕΛ, Λεβαδειακός και Παναιτωλικός), ενώ «λευκή» ήταν η ψήφος της ΕΠΟ.
Αναλυτικά τα όσα θα ισχύσουν:
  • Τη σεζόν 2017-18 θα μπουν στο πρωτάθλημα 16 ομάδες.
  • Στο τέλος της κανονικής διάρκειας των 30 αγωνιστικών θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 15η και 16η θέση.
  • Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1 - 6 θα δώσουν πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.
  • Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 13η και τη 14η θέση θα δώσουν πλέι άουτ αγώνες με τη 2η και την 3η ομάδα της Football League, για μία θέση στη Super League.
  • Ο πρώτος της Football League θα ανέβει απευθείας στη Super League.
«Αγκάθι» η διανομή των εσόδων
Ωστόσο, στο συγκεκριμένο κρίσιμο ΔΣ της Super League, παρά τις αποφάσεις για την αλλαγή εικόνας του πρωταθλήματος, ένα θέμα που ήταν προς συζήτηση δεν μπήκε καν στο τραπέζι: Αυτό της αναδιανομής των εσόδων από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν τον βασικό αιμοδότη αρκετών ΠΑΕ. Για το θέμα, εδώ και ένα χρόνο εκκρεμεί πρόταση των λεγόμενων μικρομεσαίων για αλλαγές, με αύξηση του μεριδίου που τους αναλογεί. Μάλιστα, η απειλή των πρώτων για αποχή από το πρωτάθλημα της φετινής σεζόν είχε οδηγήσει τους λεγόμενους ισχυρούς να συμφωνήσουν με τα αιτήματα των μικρομεσαίων ΠΑΕ. Τώρα πλέον, με τα νέα δεδομένα, και ιδιαίτερα μετά τις αποφάσεις για μείωση των ομάδων, δημιουργούνται στις τελευταίες αρκετά ερωτήματα και φυσικά ανησυχίες για την επόμενη μέρα. Ενα από τα επίμαχα ζητήματα για τους μικρομεσαίους είναι αυτό της μείωσης του κριτηρίου που αφορά την εμπορικότητα κάποιας ΠΑΕ στο μοίρασμα των κερδών. Μέτρο που φυσικά θίγει τους λεγόμενους ισχυρούς. Αξίζει να σημειωθεί πως στο συγκεκριμένο ΔΣ της Λίγκας το θέμα πήρε αναβολή, κυρίως εξαιτίας των ζητημάτων που έβαλαν οι δυο «αιώνιοι», Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Η πλευρά του πρώτου έθεσε το θέμα ελέγχου των μετοχικών συνθέσεων των ΠΑΕ και επιβολής ποινών στις ομάδες που έχουν πρόσωπα που σχετίζονται με στοιχηματικές εταιρείες και δημιουργούν «ασυμβίβαστο», για περιπτώσεις πολυϊδιοκτησίας και για εικονική μετοχική σύνθεση ΠΑΕ, φωτογραφίζοντας την ΑΕΚ και τη σχέση της με τον Δ. Μελισσανίδη. Από τη μεριά του Παναθηναϊκού τέθηκε το ζήτημα να συνδυαστεί η αναδιανομή των εσόδων με γενικότερες ουσιαστικές αλλαγές, που σύμφωνα με πληροφορίες αφορούσαν τον οικονομικό έλεγχο των ΠΑΕ ή τη θεσμοθέτηση ποσοστού από το στοίχημα του ΟΠΑΠ για τις ΠΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ