Επισπεύδονται οι διαδικασίες ένταξης στις λυκοσυμμαχίες ΕΕ και ΝΑΤΟ
Και αυτήν τη βδομάδα, είχαμε σειρά αξιοσημείωτων εξελίξεων. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στο Κοσσυφοπέδιο, που αναγκάζει τα αστικά κόμματα ή να συνεργαστούν ή να επαναλάβουν τις εκλογές, αφού κανένας δεν κατάφερε να εκλέξει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για τη συγκρότηση αυτοδύναμης κυβέρνησης. Είχαμε, επίσης, τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε Βρυξέλλες και Αθήνα, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Ξεχώρισαν, επίσης, η επίδοση εντολής για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Σερβία από τον Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε μία υπουργό - υπέρμαχο της ένταξης στην ΕΕ και βεβαίως η μετάβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αλβανία, Λουλζίμ Μπασά, στην Ουάσιγκτον όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μιάμιση βδομάδα πριν από τις εκλογές της επόμενης Κυριακής, 25 Ιούνη. Η πρόσφατη ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ έχει οξύνει επίσης την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η Γερμανία μαζί με άλλες χώρες προωθούν το δικό τους «σχέδιο Μάρσαλ» για τη μεγαλύτερη διείσδυση των μονοπωλίων στην περιοχή.
Ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία στην αμερικανική Γερουσία
Στις
αρχές της βδομάδας, ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπράιν
Χόιτ Γι, που από τα τέλη Απρίλη έχει «εγκατασταθεί» στα Βαλκάνια με
έδρα τα Σκόπια, μετέβη στην Ουάσιγκτον και συγκεκριμένα στην Επιτροπή
Ξένων Σχέσεων της Γερουσίας, «φωτίζοντας» λίγο περισσότερο τα σχέδια της
Ουάσιγκτον και των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή καθώς και τον
καμβά της κόντρας με τη Ρωσία.Ο Γι, πρώτα από όλα, επισήμανε πως τα Δυτικά Βαλκάνια σήμερα «αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις από το 1990», καθώς και «εσωτερικές και εξωτερικές απειλές» που αν μείνουν «χωρίς έλεγχο» θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σοβαρές συνέπειες για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ». Εκτίμησε ότι «οι πολιτικές αδυναμίες σε χώρες της περιοχής, τα ανελεύθερα ΜΜΕ και η ενδημική διαφθορά ανοίγουν δρόμο σε εν δυνάμει αποσταθεροποιητικούς παράγοντες, όπως ο βίαιος εξτρεμισμός (π.χ. τζιχαντιστές), ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, χώρες που ασκούν κακόβουλη επιρροή όπως η Ρωσία». Υποστήριξε πως τα εσωτερικά προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων «ανοίγουν την πόρτα σε εξωτερικές απειλές όπως η Ρωσία που επιχειρεί να εμποδίσει τις χώρες της περιοχής να μπουν στο ευρω-ατλαντικό μονοπάτι». Κατηγόρησε τη Μόσχα πως χρησιμοποιεί τη «βαριά εξάρτηση των χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο, την ενδημική διαφθορά, την εύθραυστη έννομη τάξη, τροφοδοτώντας την εξάρτηση στρατών της περιοχής από ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό...», λες και τα αμερικανικά μονοπώλια ή άλλων χωρών δεν επιδιώκουν να ελέγξουν τις αγορές και οι αστικές τάξεις να «χτίσουν» συμμαχίες.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, τα Δυτικά Βαλκάνια εξαρτώνται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία για φυσικό αέριο. Αυτή η (ρωσική) κυριαρχία στην αγορά φυσικού αερίου αφήνει την περιοχή ευάλωτη σε εκμετάλλευση. Χωρίς εναλλακτικές ενεργειακές πηγές και μια πιο διαφοροποιημένη υποδομή στο σύστημα Ενέργειας, η Ρωσία θα συνεχίσει να διατηρεί αυτόν τον ισχυρό μοχλό. Υποστηρίζοντας σχέδια όπως ο Διαδριατικός αγωγός (σ.σ. ΤΑΡ), ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στο νησάκι Κρκ (σ.σ. της Κροατίας στην Αδριατική) και ο αγωγός διασύνδεσης Βουλγαρίας - Σερβίας, θα βοηθήσουμε τις βαλκανικές χώρες να εισάγουν φυσικό αέριο από διάφορες πηγές». Βεβαίως, τα αμερικανικά μονοπώλια θέλουν να προωθήσουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο σε υγρή μορφή (LNG) και μάλιστα το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μεταφορά.
Και συνέχισε ο Γι: «Η υποστήριξή μας στη μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής με την Ευρώπη βοηθά την ενίσχυση των σχέσεων των δυτικοβαλκανικών χωρών με τη Δύση και περιορίζει την ικανότητα της Ρωσίας να τις χειραγωγεί μέσω οικονομικών μοχλών...(Μπορούμε επίσης) να χρησιμοποιήσουμε τα προγράμματα στρατιωτικής βοήθειας, ώστε να προσφέρουμε επιλογές που επιτρέπουν στις άλλες χώρες να ξεφύγουν από την υπερ-εξάρτησή τους από τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό».
Καταλήγει, επισημαίνοντας πως «πιο σταθερά και ευημερούντα Δ. Βαλκάνια, ενταγμένα στην Ευρώπη, αποτελώντας έναν ισχυρό εταίρο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θα βοηθήσουν να κάνουν την Αμερική πιο ασφαλή, θα παράσχουν ευκαιρίες στους Αμερικανούς επιχειρηματίες, θα εξασφαλίσουν την ειρήνη στην περιοχή».
Η Σερβία εν μέσω πιέσεων
Το ίδιο διάστημα, στη Σερβία, ο νέος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έδωσε αφενός εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην έως πρότινος υπουργό Δημόσιας Διοίκησης Αννα Μπρνάμπιτς,
που είναι σαφώς στοχοπροσηλωμένη στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην
ΕΕ. Αφετέρου, υποστήριξε ότι δεν προβλέπει η χώρα του να υιοθετήσει τις
κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, παίζοντας το χαρτί της δήθεν
«ουδέτερης» δύναμης. Παρατήρησε, επίσης, πως εάν ο Χαραντινάι (ο πρώην
διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, που κέρδισε τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο)
ξαναγίνει πρωθυπουργός θα δυσκολέψουν πάρα πολύ οι επόμενες φάσεις
διαπραγμάτευσης με την Πρίστινα στις Βρυξέλλες.
Πυρετός «ζυμώσεων» πριν από τις αλβανικές εκλογές
Στην Αλβανία, τα κόμματα της αστικής τάξης ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης Κυριακής, 25 Ιούνη, με τον ηγέτη του δεξιού αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος», Λουλζίμ Μπασά,
να ξεχωρίζει, κάνοντας στις αρχές της βδομάδας αιφνιδιαστικά ταξίδι
ουσιαστικά μιάμισης μέρας στις ΗΠΑ. Εκεί συναντήθηκε και με τον
Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και φωτογραφήθηκε μαζί του,
αξιοποιώντας προεκλογικώς το ανάλογο φωτογραφικό στιγμιότυπο. Βασικά
θέματα στην ατζέντα ήταν η οικονομία, η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για
προσέλκυση επενδύσεων και δημιουργία θέσεων εργασίας. Αναφέρθηκε με
επαίνους στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τραμπ για τη μαθητεία
Αμερικανών, παλιών και νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, εκφράζοντας
«ευγνωμοσύνη» για τη «βοήθεια και υποστήριξη των ΗΠΑ στην Αλβανία».
Αντίστοιχα, ο σοσιαλδημοκράτης Εντι Ράμα διεκδικεί επίσης την εύνοια των ΗΠΑ.
Επίσπευση της ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ προωθεί η ΠΓΔΜ
Στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο νέος «σοσιαλιστής» πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ,
μετέβη στην έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δείχνοντας
αποφασισμένος να προωθήσει την ταχεία ένταξη της χώρας του στις δύο
λυκοσυμμαχίες. Αντιφατικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε σε σχέση με τις
προθέσεις για ετοιμότητα αλλαγής του συνταγματικού ονόματος της χώρας
του, ενόψει νέας διαπραγμάτευσης με την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικά ενός
νέου κύκλου παζαριού που ξεκινά. Γεγονός είναι, πάντως, πως ο γενικός
γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιχείρησε να το παίξει
«Πόντιος Πιλάτος», δηλώνοντας πως η πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη δεν
μπορεί να δοθεί, εάν προηγουμένως δεν λυθεί η διένεξη Σκοπίων - Αθήνας
για τη συνταγματική ονομασία της χώρας. Ξέθαψε, μάλιστα, τις ανάλογες
αποφάσεις της ΝΑΤΟικής Συνόδου του 2014 στην Ουαλία...Στην πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Ν. Ντιμιτρόφ, με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, στην Αθήνα, επιβεβαιώθηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει «αναβαθμισμένο» ρόλο στα σχέδια εμπέδωσης της ιμπεριαλιστικής «σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή. Το δέσιμο της γειτονικής χώρας στο ευρωατλαντικό «άρμα», με ό,τι αρνητικές συνέπειες θα έχει για το λαό του, έχει την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης, ανεξάρτητα από το κώλυμα του ονόματος.
Μετεκλογικά παζάρια στο Κοσσυφοπέδιο
Από την άλλη, οι εκλογές της 11ης του Ιούνη στο Κοσσυφοπέδιο ανάδειξαν μία επί της ουσίας «τριχοτομημένη» Βουλή με πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη τη συμμαχία κομμάτων που φτιάχτηκαν από πρώην διοικητές των πρώην αυτονομιστών Κοσσοβάρων Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό (που καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου από την ΙΝΤΕΡΠΟΛ) Ράμους Χαραντινάι.Ωστόσο, το μπλοκ του Χαραντινάι, αν και πρώτο με περίπου 34% (και 39 βουλευτές σε σύνολο 120), αδυνατεί να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να παζαρέψει την επάνοδό του στην εξουσία με άλλους. Πιθανότερος εταίρος φαντάζει ο συνασπισμός κομμάτων του απερχόμενου πρωθυπουργού και αρχηγού της «Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου», Ισα Μουστάφα που πήρε 25,7% και εξέλεξε 30 βουλευτές.
Οσον αφορά τη δεύτερη κοινοβουλευτικά δύναμη, το «Κίνημα Αυτοδιάθεσης» του Αλμπεν Κούρτι, αυτό ήταν το μόνο αλβανικό κόμμα που κατέβηκε αυτόνομα στις εκλογές, παίρνοντας 27% και 31 βουλευτές. Το κόμμα αυτό δείχνει εξίσου αποφασισμένο να διεκδικήσει την εξουσία, με τον αρχηγό του να είναι πρόθυμος για συνεργασία με άλλες δυνάμεις, μην αποκλείοντας ούτε τη «Σερβική Λίστα Κοσσυφοπεδίου» που έβγαλε 10 βουλευτές.
Οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί σχηματισμοί προτάσσουν, πάντως, ως προτεραιότητα τον διάλογο με το Βελιγράδι. Το μπλοκ του Χαραντινάι, ωστόσο, επιχειρεί να τορπιλίσει τους επόμενους γύρους διαπραγμάτευσης, αξιώνοντας αφενός να συμμετάσχουν ανοικτά σαν μεσολαβητές όχι μόνον οι αξιωματούχοι της ΕΕ αλλά και Αμερικανοί, αφετέρου το Βελιγράδι να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του Κοσσυφοπεδίου! Πράγμα προφανώς δύσκολο.
Οι λαοί να εναντιωθούν στα αστικά σχέδια
Τις
επικίνδυνες για τους λαούς εξελίξεις στα Βαλκάνια, με την ένταση των
ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ανέδειξε αυτήν τη βδομάδα, για άλλη
μια φορά, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας
ανάμεσα σε άλλα: «Οι λαοί να εναντιωθούν στα σχέδια των αστικών τάξεων
και των κυβερνήσεών τους, και σε σύγκρουση με την εμπλοκή ΕΕ και ΝΑΤΟ να
χαράξουν δρόμο προς το δικό τους συμφέρον, ενάντια στον εθνικισμό και
τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Να απαιτήσουν το κλείσιμο των ξένων
στρατιωτικών βάσεων και να ανοίξουν τον δρόμο, για να περάσει η εξουσία
και η οικονομία στα δικά τους χέρια». Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
στη βόρεια Ελλάδα την προηγούμενη βδομάδα έκαναν πράξη το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», με τα μπλόκα στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα που είχαν προορισμό την άσκηση «Noble Jump» στη Ρουμανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου