Eurokinissi
|
«Η κατασκευή αυτής της μονάδας, όπως και όλη η πολιτική της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και της συνολικότερης στρατηγικής της ΕΕ», σημειώνει η ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν και αυτό το έργο και συμπληρώνει: «Οι πανηγυρισμοί και οι διάφορες "φιλοπεριβαλλοντικές" και "φιλολαϊκές" διακηρύξεις κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών δεν μπορούν και δεν πρέπει να κρύψουν την αλήθεια για τις λαϊκές οικογένειες:
-- Το αυξημένο κόστος κατασκευής αλλά και λειτουργίας της μονάδας φορτώνεται στις πλάτες του λαού, με ή χωρίς ΣΔΙΤ. Με τις πολιτικές όπως "πληρώνω όσο πετάω", της πιο ακραίας εκδοχής της αρχής "ο ρυπαίνων πληρώνει", με ανταποδοτικά τέλη ταφής, περιβαλλοντικούς φόρους, που υποστηρίζουν δημοτικές αρχές και διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Με αυτούς και άλλους τρόπους εξασφαλίζονται από τα σκουπίδια σίγουρα κέρδη για τους επιχειρηματίες.
-- Πρόκειται για κοροϊδία ότι διασφαλίζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων. Η ουσιαστική ανακύκλωση, που δήθεν όλοι προκρίνουν, υποβαθμίζεται, αφού επιλέγεται ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών. Αυτό γίνεται γιατί ο επιχειρηματίας θα πληρώνεται με τον τόνο των σκουπιδιών που φτάνουν στη μονάδα και έτσι τον ενδιαφέρει η μεγιστοποίηση του όγκου των σύμμεικτων απορριμμάτων και όχι η ανακύκλωση στην πηγή. Συνολικότερα ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας είναι όλα "στον αέρα".
-- Προβλέπεται να παράγεται βιοαέριο από τα απόβλητα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που θα πωλείται από την εταιρεία ακριβότερα. Τη διαφορά θα την πληρώνουν και πάλι οι λαϊκές οικογένειες μέσα από τους φόρους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
-- Με την ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στην περιοχή, ενώ ενισχύεται η πολιτική ιδιωτικοποίησης και στον τομέα της αποκομιδής (ήδη σε ορισμένους δήμους έχει γίνει) που σημαίνει άμεσο "ζεστό" χρήμα για τους επιχειρηματίες!».
Πολιτικό το πρόβλημα
«Γίνεται
φανερό», συνεχίζει η ανακοίνωση του Κόμματος, «ότι το πρόβλημα της
διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνικό αλλά πολιτικό. Στο δρόμο
της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των
επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της
λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων. Ο τομέας
των απορριμμάτων είναι άλλος ένας τομέας όπου αναδεικνύεται περίτρανα
ότι η περιβόητη ανάπτυξη που επαγγέλλονται κυβέρνηση, ΕΕ και τα αστικά
κόμματα περιλαμβάνει και άλλα "σκουπίδια" στις ζωές των εργατών και των
λαϊκών οικογενειών. Το κυνήγι του κέρδους, η αναρχία της καπιταλιστικής
παραγωγής, ο ανταγωνιστικός χαρακτήρας του καπιταλισμού, η ατομική
ιδιοκτησία στη γη, το υφιστάμενο καθεστώς των χρήσεων γης, καθιστούν
αδύνατη τη φιλολαϊκή διαχείριση και των απορριμμάτων.Το ΚΚΕ, στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, παλεύει από κάθε μετερίζι πλαίσιο αιτημάτων για άμεση διεκδίκηση και πάλη και στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προμετωπίδα: Την αντίθεσή μας στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, την αντίθεσή μας στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, όπως το χαράτσι ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω", την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση, στις ΣΔΙΤ και στις συμβάσεις παραχώρησης. Παλεύουμε για την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα».
Και καταλήγει:
«Η ουσιαστική και ριζική διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων και αποβλήτων για το ΚΚΕ σημαίνει διαχείριση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει την ικανοποίηση ενός συνδυασμού κριτηρίων, το σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, στα δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο. Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει εφικτή μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με εργατική εξουσία. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές που υπάρχουν και γι' αυτόν τον τομέα, με στόχο την υγεία και την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου