1 Φεβ 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ-Για το ζήτημα της «ολοκληρωμένης» διαχείρισης των απορριμμάτων

Τ.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το ζήτημα της «ολοκληρωμένης» διαχείρισης των απορριμμάτων
            Το αδιέξοδο και το τέλμα που έχει οδηγηθεί η διαχείριση των σκουπιδιών στην Κέρκυρα, είναι σκόπιμο αποτέλεσμα της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που με συνέπεια ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και όλες οι προηγούμενες, καθώς και η Δημοτική και Περιφερειακή αρχή του τόπου που ανήκουν στους ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ.
Οι εκβιαστικές «λύσεις» που αναζητούνται  στο «και πέντε», τάχα μου μέσω δημοκρατικών διαδικασιών, διαβουλεύσεων και διάθεσης να ακουστούν προτάσεις από τους ίδιους τους εργαζόμενους – κατοίκους των εμπλεκόμενων περιοχών, στόχο έχουν να κάνουν τα λαϊκά στρώματα και στην περιοχή μας, συνένοχους στο έγκλημα που διαδραματίζεται σε βάρος της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους, του περιβάλλοντος, του συνόλου της ζωής των λαϊκών οικογενειών.
Ο Πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο που έγινε στην περιοχή:  «…Πρέπει με διαβούλευση, με τη δημοκρατική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, των τοπικών κοινωνιών … - πρέπει να διαμορφωθούν άμεσα ρεαλιστικές προτάσεις και λύσεις. Άμεσα, επαναλαμβάνω..... Η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα μέτρα, ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι απαραίτητο να  γίνει, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες με τους εκπροσώπους τους οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.…»
                Είναι γνωστό ότι τα σκουπίδια έχουν επιλεγεί από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σαν ένα προσοδοφόρο πεδίο κερδοφορίας, γι΄αυτό και ΑΜΕΣΑ πρέπει να λυθεί!. Είναι επίσης γνωστό ότι η Δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ, έχει ήδη δώσει το 50% της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες.
                Γι΄αυτή την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ δε λέει κουβέντα, προφανώς συμφωνεί γιατί είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή. Ούτε φυσικά λέει τίποτα για την τεράστια αύξηση των Δημοτικών τελών που ετοιμάζει η Δημοτική αρχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ.
                Στην πρόσφατη ανακοίνωση της η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης ενώ με σαφήνεια υποδεικνύει το χώρο της χωματερής στο Τεμπλόνι για τη συνέχιση της διαχείρισης των σκουπιδιών, δηλαδή σε ένα χώρο που είναι αποδεδειγμένα υπερκορεσμένος, άρα ακατάλληλος («…Ως χώρος  (αναπόδραστη πλέον επιλογή) να οριστεί ο  αδειοδοτημένος χώρος στο Τεμπλόνι (ήδη δίπλα έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί το ΚΔΑΥ)..», από την ανακοίνωση της ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ).
                Με ένα κουτοπόνηρο τρόπο προσπαθεί να αποποιηθεί τις τεράστιες ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ (κόμματος και κυβέρνησης) και να τη ρίξει στην Περιφερειακή και Δημοτική αρχή (επίσης του ΣΥΡΙΖΑ!!). Με διγλωσσία και τακτικισμούς (άλλο η ΝΕ Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ άλλο οι Οργανώσεις της Νότιας Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ!) προσπαθεί να τα πει όλα, για να μπερδέψει, να εγκλωβίσει. Η αλήθεια είναι ότι όλοι τους έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση γιατί από κοινού και με ενιαία γραμμή εξαπάτησαν το λαϊκό κόσμο, εφαρμόζοντας έναν πρωτόγνωρο πολιτικό καιροσκοπισμό.
                Ο λεγόμενος ΠΕΣΔΑ και η «ολοκληρωμένη διαχείριση» είναι φούμαρα γιατί στον καπιταλισμό, υπέρτατη αρχή είναι το καπιταλιστικό κέρδος πού υπαγορεύει ρητά ΠΟΥ θα γίνει, ΤΙ θα γίνει, ΠΩΣ θα γίνει προκειμένου να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των κερδών αυτών. Αυτός ο δρόμος, ΔΕΝ μπορεί να λάβει υπόψη τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, γι΄αυτό και πρέπει να απορριφθεί στο σύνολό του από τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και στην περιοχή μας.
                Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ενώ οι ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ είχαν δεσμευτεί στο Περιφερειακό και Δημοτικό Συμβούλιο το Μάη του 2016 για επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων από το ΕΜΠ, δεν ανέθεσαν καν τη μελέτη ακριβώς γιατί είχαν συναποφασίσει να χρησιμοποιήσουν τους ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και Λευκίμμης με παράλληλη ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών. Από το τέλμα που είχε οδηγηθεί η διαχείριση των σκουπιδιών αποδεικνύεται σε τι είδους «δίκαιη ανάπτυξη» στοχεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα: καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με παράλληλο τσάκισμα κάθε εργατικού δικαιώματος όπως έγινε πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή που – ανάμεσα στα άλλα – καταργεί το χαρακτηρισμό Βαρέα και Ανθυγιεινή εργασία για τους εργαζόμενους των Δήμων που δουλεύουν στην καθαριότητα!
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό,  είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα, είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Η τεχνολογία σήμερα, επίσης, επιτρέπει να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότεροι πόροι για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας των απορριμμάτων και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως  της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων.
               
                Ο κοινωνικός αυτοματισμός, το διαίρει και βασίλευε, υπήρξε διαχρονικά η καλύτερη τακτική από την πλευρά της άρχουσας τάξης, για να μπορέσει να εγκλωβίσει τα αντιμαχόμενα τάχα τμήματα του λαού μας, στα δικά της συμφέροντα. Κανένας εργαζόμενος στο Τεμπλόνι δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τον Λευκιμμιώτη εργαζόμενο ή με αυτόν από τη Βόρεια Κέρκυρα! Κανένας αυτοαπασχολούμενος ΕΒΕ, φτωχός αγρότης, νέος, άνεργος δεν έχει να κερδίσει τίποτα παραπάνω από τον συνάδελφό του όπου και αν κατοικούν. Όλοι τους έχουν να χάσουν παραπέρα από την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου. Γι' αυτό και η Συμμαχία του Λαού μας απέναντι στους μεγαλοεπιχειρρηματίες όλων των κλάδων, είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να βάλει εμπόδια στον αντιλαϊκό κατήφορο που μας σπρώχνουν.
Το υπαρκτό πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί σε καμία μορφή οργάνωσης που θα περιλαμβάνει και τον θύτη και το θύμα γιατί τάχα τους ενώνει το εδαφικό κριτήριο. Λύνεται στους χώρους δουλειάς πρώτα και κύρια, στον τόπο κατοικίας, μέσα από ένα πλαίσιο διεκδίκησης που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές της ζωής του λαού μας, χωρίς να ξεχωρίζονται τα προβλήματα σε “μικρά – μεγάλα”, “τοπικά – πανελλαδικά” κλπ, αλλά με κριτήριο ΠΟΙΟΣ παράγει, ΠΟΙΟΣ καρπώνεται τον πλούτο που παράγεται!

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία του νησιού:
·         Να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών και την επιχειρούμενη μεγάλη αύξηση των δημοτικών τελών που υποστηρίζουν κυβέρνηση και ΝΔ αλλά και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.
·         Να απαιτήσουν το κλείσιμο της χωματερής του Τεμπλονίου, να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
·         Να απαιτήσουν επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
  • Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
  • Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό
  • Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.

Η ουσιαστική και ριζική διαχείριση του προβλήματος των απορριμμάτων και αποβλήτων για το ΚΚΕ σημαίνει διαχείριση με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών. Σημαίνει την ικανοποίηση ενός συνδυασμού κριτηρίων, το σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, στα δικαιώματα και την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων στον κλάδο. Η πρόταση αυτή μπορεί να γίνει εφικτή μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού, δρόμου ανάπτυξης με εργατική εξουσία. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών, που θα υλοποιεί φιλολαϊκά έργα, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός - λαϊκός έλεγχος μπορούν να αξιοποιήσουν τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνικές που υπάρχουν και γι' αυτόν τον τομέα, με στόχο την υγεία και την προστασία του λαού και του περιβάλλοντος.

30/01/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ