1 Φεβ 2018

ΣΚΟΠΙΑΝΟ Πολυεπίπεδες εξελίξεις σε ράγες που βάζουν κεφάλαιο, ΝΑΤΟ και ΕΕ



Στα Σκόπια βρίσκεται σήμερα ο Μ. Νίμτς μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα
Eurokinissi
Στα Σκόπια βρίσκεται σήμερα ο Μ. Νίμτς μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα
Στα Σκόπια βρίσκεται από χτες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να έχει σήμερα συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ, σε άλλο ένα επεισόδιο των «διευθετήσεων» που προωθούνται προκειμένου να «τρέξουν» τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή.
Αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), Χρίστιαν Μίτσκοσκι, και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας, Αλί Αχμέτι.
Ο Νίμιτς αρκέστηκε χτες να δηλώσει πως «είχαμε καλές επαφές στην Αθήνα. Ελπίζω να έχουμε καλές επαφές και εδώ επίσης». Για περισσότερες δηλώσεις πάνω στο θέμα, παρέπεμψε σήμερα, μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ.
Αξίζει να σημειωθεί πως καθώς προηγήθηκε η επίσκεψή του στην Αθήνα, την Τρίτη, οπότε και είχε συνομιλίες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, λέγεται πως μεταφέρει σήμερα στη σκοπιανή ηγεσία και πτυχές του προσχεδίου διμερούς Συμφώνου που καταρτίζει η ελληνική πλευρά για να συνυπογραφτεί από Αθήνα και Σκόπια. Οπως λέγεται, στο Σύμφωνο θα περιλαμβάνονται κεφάλαιο για την απαλοιφή, υποτίθεται, του αλυτρωτισμού, εδάφια σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, όπως και για τη συντομογραφία του, καθώς και Σύμφωνο Οικονομικής Συνεργασίας.
Τα όσα έχουν γίνει βέβαια γνωστά έως τώρα, παραπέμπουν σε προσπάθεια να παρακαμφθεί το κρίσιμο ζήτημα των αλλαγών στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας σε ό,τι αφορά τις αλυτρωτικές αναφορές, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ονοματολογία και «κινήσεις καλής θέλησης»
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αναπαράγονται και τα διάφορα ονοματολογικά σενάρια, με το τελευταίο να μιλάει για «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, ήτοι «Republika Gorna Makedonija», ως το προτιμητέο από την ελληνική μεριά. Στα παραπάνω αντέδρασε, πάντως, το ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, το οποίο σε ανακοίνωσή του προειδοποίησε ότι «η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».
Ο εκπρόσωπος πάντως της σκοπιανής κυβέρνησης, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε αυτό το γαϊτανάκι επίδειξης «κινήσεων καλής θέλησης» ένθεν κακείθεν, δήλωνε χτες ότι αναμένεται «σύντομα» απόφαση της κυβέρνησης για μετονομασία του αεροδρομίου και του διεθνούς αυτοκινητόδρομου της ΠΓΔΜ που έφεραν το όνομα του Μεγ. Αλεξάνδρου.
Πρόσθεσε, ενόψει και των σημερινών επαφών Νίμιτς, ότι «τώρα είναι ο σωστός χρόνος για να βρεθεί λύση», ότι «υπάρχει πολιτική βούληση» γι' αυτό και ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα «αναβαθμίστηκαν σε ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από ό,τι ήταν προηγουμένως».
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ ότι «θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα», κάτι στο οποίο αντιδρά ο κυβερνητικός εταίρος, το αλβανικό κόμμα DUI.
Σε ανάλογο κλίμα, περί οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης, ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ, ανακοίνωσε χτες ότι οι δύο κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να ανοίξουν το συνοριακό πέρασμα (με τελωνείο κ.λπ.) Μαρκόβα Νόγκα - Αγ. Γερμανός στη Μεγάλη Πρέσπα, ως «ένα από τα βήματα της ελληνικής κυβέρνησης για να βελτιωθούν οι σχέσεις των 2 χωρών», όπως είπε. Συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια θα συνοδευτεί με μέτρα ευρύτερης διασυνοριακής συνεργασίας στην περιοχή, με τη συμμετοχή και της Αλβανίας.
«Στρατηγικής σημασίας τα Δυτ. Βαλκάνια για το ΝΑΤΟ»
Σε νεότερη παρέμβασή του στο θέμα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα», επανέλαβε ότι η λυκοσυμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ να ενταχθεί στους κόλπους της, όταν επιτευχθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία για το όνομα στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Τόνισε, πάντως, ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την ΠΓΔΜ στο «μονοπάτι» προς την ένταξη.
Ερωτώμενος, εξάλλου, για την κατάσταση ασφαλείας στα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ότι «η περιοχή είναι στρατηγικής σημασίας για τη Συμμαχία». «Παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι (σ.σ. στην περιοχή) και αυτό βοηθά στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή. Βλέπουμε το μέλλον της περιοχής στην ευρωατλαντική συνεργασία και ενσωμάτωση», πρόσθεσε.
«Δείχνοντας» προς τη μεριά της Ρωσίας, που επιχειρεί να βάλει εμπόδια σε αυτήν τη διαδικασία, είπε ότι «κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του και να επιλέγει τα δικά του πολιτικά μέτρα και μέτρα ασφαλείας. Αυτή είναι η βασική αρχή της ευρωπαϊκής ασφάλειας - αυτή είναι επίσης μια αρχή που η Ρωσία έχει επίσης υπογράψει και οφείλει να σέβεται. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν κατευθύνεται εναντίον της Ρωσίας», έσπευσε να συμπληρώσει.
Σημειωτέον, ειδικά για τη Σερβία, και μπροστά σε δρομολογήσεις στενότερης διασύνδεσης με το ΝΑΤΟ, είπε ότι το ΝΑΤΟ «θέλει να ενισχύσει την εταιρική του σχέση με τη Σερβία», προσθέτοντας ότι έχουν «κοινά συμφέροντα και κοινές προκλήσεις ασφαλείας να αντιμετωπίσουν. Ελπίζω ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και παραπέρα τους επόμενους μήνες και χρόνια και ότι ο σερβικός λαός θα δεχτεί τις πιθανότητες που όλα αυτά φέρνουν».
«Πηγαίνετε Δυτικά, Δυτικά Βαλκάνια!»
Σε έκφραση αντίστοιχου ενδιαφέροντος από πλευράς ΕΕ, έγινε χτες στη Βιέννη, «υπό την αιγίδα» του καγκελαρίου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, το συνέδριο «COM-SULT 2018» με κεντρικό θέμα «Στρατηγική για το μέλλον της Ευρώπης» και επιμέρους βασικές θεματικές, μεταξύ άλλων, «Το μέλλον των Βαλκανίων» και «Το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Στο συνέδριο, που άνοιξε ο γενικός αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αυστριακών Βιομηχανιών, Πέτερ Κόρεν, τέταρτος κατά σειρά ομιλητής εμφανίστηκε ο αν. πρωθυπουργός των Σκοπίων, αρμόδιος για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος συμμετείχε και στο πρώτο πάνελ του εν λόγω συνεδρίου που είχε το χαρακτηριστικό τίτλο «Go West, Western Balkan!» («Πηγαίνετε Δυτικά, Δυτικά Βαλκάνια»).
Στην ομιλία του ο Οσμάνι επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης Ζάεφ για ένταξη στην ΕΕ. Αναφέρθηκε, παραπέρα, συνολικά στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, ενόψει και της δημοσιοποίησης, όπως αναμένεται την επόμενη βδομάδα, της σχετικής Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπογράμμισε, δε, την «αισιοδοξία» που επικρατεί συνολικά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων για το θέμα, μπροστά και στις «προκλήσεις», όπως είπε, του 2018, ιδιαίτερα τις «αποφάσεις - κλειδί» που αναμένονται από την ΕΕ στο πρώτο μισό του χρόνου. Αργότερα είχε συνάντηση με τον επίτροπο της Κομισιόν, αρμόδιο για ανθρώπινα δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν η Ντουράτα Χότζα, υπουργός «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» του Κοσσόβου, ο Ιβάν Βεϊβόντα, πρ. ανώτερος αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα προγράμματα του Γερμανικού Ταμείου Mάρσαλ (GMF) των ΗΠΑ, ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Λούκας Μαντλ και η Χέντβιγκ Μορβάι, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τα Βαλκάνια, με έδρα το Βελιγράδι, μηχανισμός που, όπως διακηρύσσει και επισήμως, με τα προγράμματα και τις δράσεις του εστιάζει «στον συνεχή "εξευρωπαϊσμό" των πολιτικών και των πρακτικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων κατά την πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ».
Την ίδια ώρα και καθώς οι μπίζνες «τρέχουν», χτες γινόταν στα Σκόπια συνέδριο για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οργανωτής εμφανιζόταν το «Μακεδονο»-Βουλγαρικό Εμπορικό Επιμελητήριο και, όπως λέγεται από πλευράς των Σκοπίων, «έρχεται ως αποτέλεσμα κοινής πρωτοβουλίας έξι οργανισμών από τη Βαλκανική - μεσογειακή ζώνη, από τη "Μακεδονία", την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα». Ο ίδιες πηγές προσέθεταν ότι το όλο σχέδιο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και εθνικά κονδύλια από τις συμμετέχουσες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ