Δεκάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες τη μέρα που εγκαινιαζόταν η αμερικάνικη πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ
Πέρα από τις απειλές προς το Ιράν που εντείνονται και τις πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία, όπου σταθμεύουν ιρανικές δυνάμεις, τα ισραηλινά στρατεύματα που παρατάχθηκαν τη μέρα των εγκαινίων της αμερικάνικης πρεσβείας κατά μήκος του φράχτη των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, με εντολή της κυβέρνησης Νετανιάχου, θέρισαν τη ζωή 62 Παλαιστινίων (ανάμεσά τους βρέφος οκτώ μηνών και έφηβοι 14 και 16 ετών) και τραυμάτισαν ή σακάτεψαν πάνω από 2.800 άλλους.
Ο συνολικός απολογισμός των θυμάτων από την έναρξη των μαζικών κινητοποιήσεων για το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους, στις 30 Μάρτη, και για τα 70 χρόνια της «Νάκμπα» (της μέρας της καταστροφής και του διωγμού των Παλαιστινίων, το 1948) είναι πάνω από 110 νεκροί και πάνω από 6.000 τραυματίες, προκαλώντας κύμα αγανάκτησης στους λαούς και κινητοποιήσεις ανά τον κόσμο.
Με τη στήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει κυριολεκτικά «απασφαλίσει» απέναντι στους Παλαιστινίους, αλλά και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου μεγαλώνει ο κίνδυνος γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, παίρνοντας υπόψη την ένταση στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, την «προσέγγιση» Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας και άλλων πλούσιων μοναρχιών του Κόλπου, το ρήγμα στις σχέσεις των τελευταίων με το Κατάρ και βέβαια τη στοχοποίηση του Ιράν από το Ισραήλ, ως τον «νούμερο 1» κίνδυνο για την ασφάλειά του.
Κυνική προκλητικότητα
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε κυνικά ότι οι ΗΠΑ «παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής συμφωνίας ειρήνης» και προσθέτει ότι θα είναι «πάντα σπουδαίος φίλος του Ισραήλ και σύμμαχος της ελευθερίας και της ειρήνης».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εγκωμίασε τον Πρόεδρο Τραμπ λέγοντας ότι «αναγνωρίζοντας την Ιστορία, κάνατε Ιστορία», και απροκάλυπτα πρόσθεσε: «Μπορείτε να κτίσετε ειρήνη πάνω στην αλήθεια και η αλήθεια είναι πως η Ιερουσαλήμ πάντα ήταν και θα είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού και του εβραϊκού κράτους».
Την επομένη της σφαγής η Αμερικανίδα πρέσβειρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, επέρριψε τις ευθύνες στην ηγεσία της «Χαμάς», λέγοντας ότι «υποκινεί τη βία χρόνια». Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν. Αυτή όμως που ξεπέρασε κάθε όριο ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Μ. Μααγιάν, η οποία μιλώντας στην ιρλανδική τηλεόραση είπε ότι οι δεκάδες Παλαιστίνιοι στη Γάζα σκοτώθηκαν «επειδή δεν μπορούμε να βάλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους φυλακή». Ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, συνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, μιλώντας σε Αμερικανοεβραίους, λες και αναφερόταν σε κάποιο τηλεοπτικό σόου, είπε ότι «το Ισραήλ απέτυχε να ελαχιστοποιήσει τα θύματα», ότι «ορισμένοι χτυπήθηκαν κατά λάθος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που έδρασαν επαγγελματικά υπακούοντας στις εντολές ανωτέρων τους» και ότι η «Χαμάς» «κέρδισε στον πόλεμο δημοσίων σχέσεων καταφέροντας χτύπημα "νοκ άουτ" γιατί ...ο μεγάλος αριθμός θυμάτων έκανε μεγάλη ζημιά».
Η υποκρισία όσων στηρίζουν το κράτος - δολοφόνο
Οι
όποιες υποκριτικές αντιδράσεις άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και
καπιταλιστικών κρατών για τη δολοφονική δράση του Ισραήλ εντάσσονται
στην προσπάθεια να κερδίσουν θέσεις στα ανοιχτά μέτωπα στην Ανατ.
Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπου φουντώνει το παζάρι για την «επόμενη
μέρα». Η ΕΕ αναλώθηκε σε συστάσεις για «αυτοσυγκράτηση», εξισώνοντας θύτες και θύματα.Κυβερνητικοί αξιωματούχοι των Βρετανίας, Γερμανίας και Βελγίου ζήτησαν τη διενέργεια «διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας» για τα δεκάδες θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, λες και δεν είναι φανεροί οι φυσικοί αυτουργοί τους. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τηλεφώνησε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να του εκφράσει «ανησυχία» για τη «βία στη Γάζα», λέγοντας πως... κατανοεί «την ανάγκη του Ισραήλ για ασφάλεια»!
Ξεχωριστή σημασία έχει η στάση της Τουρκίας. Από το Λονδίνο, η πρώτη αντίδραση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ήταν η καταγγελία ότι ο Ισραηλινός ομόλογός του έχει βάψει τα χέρια του με το «αίμα Παλαιστινίων», ενώ τον κατηγόρησε και για «κρατική τρομοκρατία». Επίσης, αναδεικνύοντας το βάθος των τριβών ΗΠΑ - Τουρκίας, ο Ερντογάν επέκρινε έντονα τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ, αντί να συμβάλουν σε μια λύση του Μεσανατολικού, έχουν γίνει μέρος του προβλήματος, προτιμώντας να στέκονται δίπλα σε μία (μόνο) πλευρά της διαμάχης, χωρίς να προσπαθούν να συμβάλουν στη διευθέτησή της... Ετσι, η Ουάσιγκτον έχει χάσει τη θέση του διαμεσολαβητή στην επίλυση των συγκρούσεων της Μέσης Ανατολής... Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια άβολη προσδοκία, που προσομοιάζει στην κατάσταση πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο...». Ανέφερε ακόμη ότι, «δυστυχώς, η Αμερική μπήκε σε μια οδό ανελέητης συνεργασίας με το Ισραήλ, όπως έκανε με τις οργανώσεις (Κούρδων στη Συρία) PYD και YPG».
Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις που έχει σε ΗΠΑ και Ισραήλ, ενώ κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Αγκυρα «να επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό». Την επομένη το ίδιο έγινε και με τον Ισραηλινό πρόξενο στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, εντείνοντας τις προσπάθειες να εμφανιστεί ως δήθεν υπερασπιστής του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού, η Τουρκία κήρυξε τριήμερο πένθος για τους θανάτους στη Γάζα, ενώ στη Βουλή το συντηρητικό ΑΚΡ, το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το εθνικιστικό ΜΗΡ ενέκριναν κοινό ψήφισμα καταδίκης των εξελίξεων στη Γάζα.
Πάντως, παρά τις έντονες επικρίσεις, ο Τούρκος επιτελάρχης, Χουλούσι Ακάρ, συνάντησε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζόζεφ Ντάνφορντ, στο περιθώριο σχετικής συνάντησης του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, οι δύο άνδρες «συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στη Συρία και τη Μέση Ανατολή μαζί με άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως «τα στρατιωτικά επιτελεία των ΗΠΑ και Τουρκίας απολαμβάνουν μια ισχυρή σχέση ως κρίσιμα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».
Για «ανησυχία» και «διευθέτηση των διαφορών Παλαιστινίων - Ισραηλινών με διάλογο» και «με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ» έκαναν λόγο οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, επικρίνοντας ταυτόχρονα τις ΗΠΑ για τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ.
Συνένοχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Στην
ίδια ακριβώς γραμμή με την ΕΕ ήταν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ,
σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και τις δηλώσεις του
κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και αν προσπαθούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η εφημερίδα
«Αυγή» να την «ξεπλύνουν» ως δήθεν υποστηρικτή των δίκαιων του
Παλαιστινιακού λαού και να ...εγκαλούν τη «διεθνή κοινότητα». Η ΕΕ, μέσω
της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής, Φ. Μογκερίνι, έκανε λόγο
για «δυσανάλογη χρήση βίας από το Ισραήλ» και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση»
εξισώνοντας τα θύματα με τους δολοφόνους. Ακριβώς τα ίδια λόγια
χρησιμοποίησαν το ΥΠΕΞ και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Σημείωνε η
ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Οι περιστάσεις επιβάλλουν την επίδειξη
αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να
μην υπάρξουν νέα θύματα. Το Ισραήλ οφείλει να σεβαστεί το δικαίωμα
ειρηνικής διαμαρτυρίας και να αποφεύγει τη χρήση δυσανάλογης βίας. Από
πλευράς τους, η "Χαμάς" και όσοι οργανώνουν τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας
στη Λωρίδα της Γάζας, οφείλουν να διασφαλίζουν τον ειρηνικό χαρακτήρα
των διαδηλώσεων αυτών». Τι είναι όλα αυτά αν όχι «ξέπλυμα» του κράτους -
δολοφόνου του Ισραήλ αλλά και του ρόλου των ΗΠΑ, που αποσιωπάται
εντελώς στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ... Τα λίγα που ψελλίζει η κυβέρνηση
(όπως και η ΕΕ) για «αποτροπιασμό» είναι ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, τη
στιγμή που με κάθε τρόπο ενισχύει τους πολιτικο-στρατιωτικούς και
οικονομικούς δεσμούς με το κράτος που δολοφονεί. Τι άλλο είναι οι άξονες
που διαμορφώνει προς όφελος του ελληνικού κεφαλαίου ή οι κοινές
στρατιωτικές ασκήσεις και οι εκπαιδεύσεις Ισραηλινών στρατιωτών στην
Ελλάδα;
Αμεση αντίδραση του ΚΚΕ
Από την
πρώτη στιγμή το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε το νέο έγκλημα του
Ισραήλ και την πρόκληση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην
Ιερουσαλήμ. Εκανε παρέμβαση στην Ευρωβουλή ενώ στελέχη και μέλη του
συμμετείχαν όλη τη βδομάδα, σε όλη την Ελλάδα, στις διαδηλώσεις του
εργατικού και λαϊκού κινήματος που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή για
τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γυναικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου