14 Ιουν 2018

Η ναζιστική σημαία σε αυστραλιανό όχημα της ΝΑΤΟικής κατοχικής δύναμης



Η επίμαχη φωτογραφία (Πηγή: «ABC»)Η επίμαχη φωτογραφία (Πηγή: «ABC»)
Αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην Αυστραλία, μετά τη δημοσιοποίηση φωτογραφίας που δείχνει Αυστραλούς στρατιώτες της κατοχικής δύναμης του Αφγανιστάν να έχουν αναρτήσει, σε όχημά τους, τη ναζιστική σημαία.
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο δίκτυο «ABC» και έχει επαληθευτεί η γνησιότητά της, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του δικτύου, έχει τραβηχτεί το 2007.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση και ο στρατός έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός: Πηγή προσκείμενη στο στρατό είπε ότι επρόκειτο μάλλον για «διεστραμμένο αστείο», παρά για ενέργεια νεοναζί. «Η σημαία εγέρθηκε για σύντομο διάστημα σε ένα όχημα του στρατού της Αυστραλίας το 2007. Ο διοικητής διέταξε να κατέβει αμέσως», διευκρίνισε το υπουργείο Άμυνας στο «ABC».
«Η σημαία κατέβηκε και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μάλκομ Τέρνμπουλ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «απολύτως απαράδεκτο».
Μια πηγή, όμως, είπε στο «ABC» ότι η σημαία ήταν υψωμένη για «παρατεταμένο» χρονικό διάστημα.
Ο στρατός της Αυστραλίας συμμετέχει στην κατοχή του  Αφγανιστάν από το 2001, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το ΝΑΤΟ. Το 2007, τη χρονιά που σημειώθηκε το συμβάν, ήταν ανεπτυγμένοι στη χώρα αυτή περίπου 900 Αυστραλοί στρατιωτικοί.
Η αποκάλυψη αυτού του επεισοδίου καταγράφεται εν μέσω της πολεμικής για τη διαγωγή και τη δράση των ανδρών του στρατού της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν. Μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου -εκτελέσεις άοπλων Αφγανών- σε ένα απόρρητο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Άμυνας, που αποκάλυψε ο αυστραλιανός Τύπος, στο οποίο γίνεται επίσης λόγος για «βιαιότητες» και προσβολές «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».
Για τα όσα αναφέρονται στο έγγραφο, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει έρευνα.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ