4 Σεπ 2018

Κλιμάκωση των Αμερικανικών εκβιασμών σε βάρος της Παλαιστίνης

        


Η απόφαση των ΗΠΑ να ανακοινώσουν προχτές πλήρη τερματισμό της χρηματοδότησης της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κλιμακώνει τις πιέσεις σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής και του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ώστε να εκβιάσει, και με αυτόν τον τρόπο, τη συμμετοχή τους στους σχεδιασμούς που προωθούν με στόχο τη «συμφωνία» για τον υποτιθέμενο τερματισμό της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης.
Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και στον επικεφαλής της υπηρεσίας, Πιερ Κρέχενμπουλ, που εκτίμησε ότι η απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ (που συνέβαλλαν με το 30% για να δικαιολογούν και τις επεμβάσεις στην περιοχή) προκλήθηκε από καθαρά πολιτικά κίνητρα. Προέτρεψε παράλληλα τους διεθνείς δωρητές να κάνουν ένα βήμα μπροστά για να καλυφθεί το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας, που ανέρχεται φέτος στα 217 εκατομμύρια δολάρια.
Νωρίτερα, ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός «Channel 10», επικαλούμενος στιχομυθίες κατά την προχτεσινή συνάντηση του Παλαιστινίου Προέδρου Αμπάς με αντιπροσωπεία της ισραηλινής φιλειρηνικής οργάνωσης «Peace Now» στη Ραμάλα, μετέδωσε πως ο Παλαιστίνιος ηγέτης αποκάλυψε πως προ μηνών οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, Τζέισον Γκρίνμπλατ και Τζάρεντ Κούσνερ, επανέφεραν στο τραπέζι μία παλιά πρόταση για την ίδρυση συνομοσπονδίας των παλαιστινιακών εδαφών με την Ιορδανία.

Πάντως την περασμένη Παρασκευή έγινε κινητοποίηση χιλιάδων κατοίκων στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ διεκδικώντας το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους. Και σε αυτή την κινητοποίηση οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις έκαναν χρήση πυρός σε άοπλους διαδηλωτές τραυματίζοντας πάνω από 200, ανάμεσά τους παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ