21 Οκτ 2018

Τι είναι και τι δεν είναι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που πολλαπλασιάζονται και αναβαθμίζονται





Πολύ έγκαιρα το ΚΚΕ είχε αποκαλύψει τη στρατηγικής σημασίας για την αστική τάξη της Ελλάδας επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ και τη συνάντηση με τον Τραμπ πριν από ένα χρόνο. Από την πρώτη στιγμή ζήτησε επίμονα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις επικίνδυνες δεσμεύσεις που ανέλαβε σε αυτήν την επίσκεψη, που αποδείχτηκε κρίκος για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας και την έκβαση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Από εκείνη την επίσκεψη μέχρι σήμερα, αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ δικαιολογημένα καλούσε το λαό σε επαγρύπνηση. Από τότε, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, επικαιροποιήθηκε και επεκτάθηκε ένας πολυπλόκαμος σχεδιασμός των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ισχυροποίηση των στοιχείων που μετατρέπουν την Ελλάδα σε κόμβο προώθησης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στη βάση των επιδιώξεων της ελληνικής αστικής τάξης να επωφεληθεί από τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη περιοχή.
Παρά τις επιμέρους ενδοκυβερνητικές αντιπαραθέσεις, που οδηγούν ακόμα και σε παραιτήσεις, όπως αυτή του Κοτζιά, αποδεικνύεται ότι κι αυτές είναι ενταγμένες στο πώς θα προωθηθούν καλύτερα οι αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, που αποτελούν αδιαπραγμάτευτη συντεταγμένη επιλογή της κυβέρνησης και υλοποιούνται απαρέγκλιτα. Συνιστά άλλωστε συγκολλητικό στοιχείο των κυβερνητικών εταίρων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, και όχι στοιχείο διγλωσσίας, όπως βολεύονται να πλασάρουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα αστικά κόμματα.
Επιπλέον, αποτελεί συνισταμένη όχι μόνο εντός της κυβέρνησης, αλλά και όλων των αστικών δυνάμεων: Από τη ΝΔ που έχει πάγια θέση της1 την ανανέωση της παραμονής της βάσης της Σούδας με 5χρονη ή 10χρονη σύμβαση, αντί της ετήσιας που ισχύει μέχρι σήμερα, μέχρι την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή2 που ζητούσε ...αγωνιωδώς «αποτελεσματικό παζάρι» και «ανταλλάγματα» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Με δεδομένα τα παραπάνω, εν χορώ οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και τα επιτελεία τους επιστρατεύουν χρεοκοπημένα επιχειρήματα για να πείσουν ότι η διατήρηση των παλιών και η εγκατάσταση των νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων είναι τάχα «μάννα εξ ουρανού» για το λαό. Ας δούμε ορισμένα απ' αυτά.
Οι «διευκολύνσεις»
Επιδιώκοντας να σπείρει στο λαό εφησυχασμό για λογαριασμό όλης της κυβέρνησης, ο Π. Καμμένος ανέφερε πρόσφατα ότι «δεν μιλάμε για νέες βάσεις, αλλά για διευκολύνσεις». Παίζουν προκλητικά με τις λέξεις, αποκρύπτοντας την ουσία: Οτι αυτό που συγκροτείται με τη σφραγίδα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διάταξης μάχης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Με κάθε αμερικανοΝΑΤΟική βάση, στρατόπεδο και υποδομή ανά τη χώρα να επιτελεί ξεχωριστή αποστολή κι όλες μαζί να υπηρετούν ενιαίο στόχο.
Τα περί «προσωρινών υποδομών» δεν αποτελούν βέβαια επιχείρημα για εφησυχασμό. Γιατί οι σύγχρονες μέθοδοι διεξαγωγής πολέμου έχουν μεν ως ένα από τα συστατικά στοιχεία τους ευέλικτες - κινούμενες υποδομές, όμως αυτό ούτε τις μετατρέπει σε ακίνδυνες, ούτε αποκλείει το να χρησιμοποιούνται εκτός από τις περιοχές που μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί, επιπρόσθετα και σε άλλες.
Η ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων των βάσεων αυτών (βλ. ναύσταθμος, αεροδρόμια, ελικόπτερα, drones, πυρηνικά κ.ά.) και η διασπορά τους από άκρη σε άκρη της Ελλάδας επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αφοσιωμένη στην υπόθεση να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα μεγάλο ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ στην περιοχή.
«Ασπίδα» για επίθεση από την Τουρκία...
Οι ισχυρισμοί ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις θα μας προστατέψουν σε ενδεχόμενη επίθεση της Τουρκίας, ταιριάζουν γάντι με το γνωστό «ποιος θα μας προστατέψει από τους προστάτες». Γιατί μέχρι σήμερα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν ...έλειπαν από τη χώρα. Εδώ ήταν, όπως και όλοι τους οι μηχανισμοί: Η βάση της Σούδας, το ΝΑΤΟ με πλοία στο Αιγαίο, όλες οι άλλες ΝΑΤΟικές υποδομές, η Ευρωπαϊκή Συνοριακή - Ακτοφυλακή της ΕΕ στο Αιγαίο.
Ολοι αυτοί όχι μόνο δεν «έκοψαν ποτέ τον βήχα» στην αστική τάξη της Τουρκίας, αλλά με όλους τους τρόπους τής έκαναν πλάτες, υπολογίζοντας τα δικά τους συμφέροντα, που συνδέονται άρρηκτα με το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Κι αν μέχρι σήμερα στις χιλιάδες παραβιάσεις, στις παράνομες διελεύσεις, στους εμβολισμούς, στις επακουμβήσεις πλοίων, ακόμα και της Συνοριακής Ακτοφυλακής της ΕΕ, στις προκλήσεις, με την πιο σοβαρή όλων στα Ιμια, δεν έβγαλαν «κιχ» και έπαιζαν ρόλο Πόντιου Πιλάτου, γιατί άραγε να αλλάξουν στάση σε ακόμα πιο επικίνδυνες εξελίξεις;
...και οι «πλάτες» από σπόντα
Εκτίθενται και διαχρονικά διαψεύδονται όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ή υπονοούν ότι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δραστηριοποιούνται ανά τον κόσμο και στο Αιγαίο για να αποδίδουν δικαιοσύνη και να «τραβούν αυτιά» με κριτήριο την υπεράσπιση των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων χωρών, ακόμα και κρατών - μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Γιατί όλοι αυτοί πρώτοι και πριν από όλους είναι που τσαλαπατούν και αλώνουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα, εισβάλλοντας, κατέχοντας και βομβαρδίζοντας χώρες και λαούς, όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους και οι στρατηγικές τους στοχεύσεις, στο πλαίσιο των γενικότερων ανταγωνισμών με τη Ρωσία και την Κίνα.
Αναλαμβάνουν λοιπόν μεγάλες ευθύνες και μας βάζουν σε μεγάλες περιπέτειες όλα τα αστικά κόμματα που ισχυρίζονται ότι ο λαός μας από κάποια σπόντα, από μια «καραμπόλα» ευκαιριακών συμφερόντων των μονοπωλίων, μπορεί να προσμένει «πλάτες» και διεθνή προστασία για τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Αλλά και η ίδια η Ιστορία διδάσκει, κατά την εισβολή στην Κύπρο, για το τι ρόλο έπαιξε το ΝΑΤΟ, αλλά και τι στάση είχαν οι Βρετανοί και οι βάσεις τους στην Κύπρο στα τραγικά γεγονότα, κι αν τελικά ήταν... «ασπίδα προστασίας» απέναντι στον «Αττίλα». Ενώ, πρόσφατα, στην Τουρκία βοούν τα γεγονότα για το ρόλο της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ στο πραξικόπημα τον Ιούλη του 2015, που αρχικά ο Ερντογάν διακήρυττε το κλείσιμό της, μέχρι να μεθοδεύσει την επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και να ανακρούσει πρύμναν...
Με σημαία τα ανταλλάγματα
«Να παραχωρήσουμε εδάφη για βάσεις, αλλά το θέμα είναι να πάρουμε και κάτι»... Σκόπιμος και πονηρός ο α' πληθυντικός που χρησιμοποιούν, κρύβοντας ότι αυτός που θα λάβει τα όποια ανταλλάγματα και οφέλη θα είναι η αστική τάξη, οι επιχειρηματικοί της όμιλοι στη γεωπολιτική μοιρασιά. Για το λαό τα μόνα «ανταλλάγματα» θα είναι οι πολλαπλάσιοι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής στους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Το ότι δηλαδή η χώρα θα γίνει πολεμικός κόμβος και θα συμπεριλαμβάνεται στις εμπόλεμες ζώνες, καθώς όπως θα εξαπολύονται δολοφονικά χτυπήματα σε βάρος άλλων λαών, έτσι ακριβώς θα πρέπει να αναμένουμε και ανταπάντηση από τους κάθε φορά αντιπάλους των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, οι οποίοι θα επικεντρώνουν στο να πλήξουν στρατηγικής σημασίας κέντρα και υποδομές του αντιπάλου τους, ανάμεσα στα οποία περίοπτη θέση καταλαμβάνουν ασφαλώς και οι βάσεις επί ελληνικού εδάφους.
«Να αφήναμε να έπαιρνε τις βάσεις η Τουρκία;»
Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας, για το ποια θα προσφέρει πιο δελεαστικές διευκολύνσεις για τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, είναι ξένος για τα λαϊκά συμφέροντα. Εχουν ζήσει τόσο ο ελληνικός όσο και ο τουρκικός λαός είτε τις «αγαστές σχέσεις» είτε τις περιόδους εντάσεων και αντιθέσεων των αστικών τάξεων με τις ΗΠΑ. Και στις δυο περιπτώσεις ζημιωμένοι βγήκαν οι δυο λαοί. Στις μεν, όπως αυτές σήμερα στην Ελλάδα, ο λαός πληρώνει το μάρμαρο για όλους τους σχεδιασμούς που εμπλέκουν τη χώρα μας στη δίνη επικίνδυνων εξελίξεων. Στις δε, όπως αυτές που σημειώνονται εδώ και καιρό στην Τουρκία, που είναι μπλεγμένη στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, οδηγούν σε εξελίξεις που επίσης πληρώνει πολύ ακριβά ο τουρκικός λαός.
«Θα φέρουν χρήμα...»
Κυβέρνηση, περιφερειάρχες και δήμαρχοι των αστικών κομμάτων επιχειρούν να καλλιεργήσουν ένα κάλπικο κλίμα κοσμογονίας και εφησυχασμού γύρω από την εγκατάσταση των νέων βάσεων. Η εικόνα με τις ορδές των Αμερικανών ναυτών να ξεμπαρκάρουν και των μικροεπαγγελματιών να τρίβουν δήθεν τα χέρια τους από τις «χρυσές δουλειές», έχει διαψευστεί πολλαπλά από την ίδια την πείρα δεκαετιών σε περιοχές που φιλοξένησαν βάσεις, υποδέχτηκαν αμερικανικά αεροπλανοφόρα και ουδόλως διέσωσαν μικρούς ΕΒΕ από τα λουκέτα, τη χρεοκοπία και τα αδιέξοδα όπου οδηγεί η αντιλαϊκή πολιτική, η οποία είναι «νύχι - κρέας» με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Αλλωστε, δεν πρόκειται για έναν απλό οικονομικό υπολογισμό, αλλά για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται για το λαό: Για το δικαίωμά του να ζει ειρηνικά, με υγεία και ασφάλεια για αυτόν και τα παιδιά του.
Εύλογα προκαλεί θυμηδία και αποτροπιασμό η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να προσπαθεί να φορέσει «φωτοστέφανο» στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στον Τραμπ, στην ΕΕ και να τους ξεπλύνει και την ίδια ώρα ο Τσίπρας να βγάζει ...Φιλιππικούς «για την πρόοδο», την «αριστερά», την πάλη ενάντια στον εθνικισμό. Να δίνει γην και ύδωρ, κάθε διευκόλυνση και υποδομή στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ για τους δικούς τους βομβαρδισμούς και να μιλά προκλητικά για σταθερότητα, ειρήνη στην περιοχή.
Αναχρονιστική συζήτηση;
Ορισμένοι επιχειρούν να απαξιώσουν τη δικαιολογημένη ανησυχία του ελληνικού λαού για την εγκατάσταση όλων αυτών των βάσεων ανά την Ελλάδα, να την παρουσιάσουν σαν κάτι αναχρονιστικό και ξεπερασμένο. Πρόκειται για μια ύπουλη επιχείρηση να στοχοποιηθεί η πλούσια αρνητική πείρα που έχει καταγραφεί στη λαϊκή συνείδηση, να υπονομευθούν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις τόσο του ΚΚΕ όσο και του ταξικού κινήματος των αντιιμπεριαλιστικών φιλειρηνικών οργανώσεων, που έχουν επιβεβαιώσει αυτούς τους κινδύνους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός μας πλέον έχει και γνώση και πείρα, μπορεί να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα, με το βλέμμα στραμμένο στους μεγάλους κινδύνους που προδιαγράφονται άμεσα για τον ίδιο και τη χώρα μας και να απορρίψει τα έωλα επιχειρήματα και την πολυπαιγμένη κασέτα του εφησυχασμού, που χρησιμοποιούν όλοι οι απολογητές του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.
Με την πάλη του να σημάνει ξεσηκωμός από το λαό και τη νεολαία. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Να μη χρησιμοποιηθεί η Ελλάδα ως ορμητήριο των ιμπεριαλιστών. Να κλείσει η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες βάσεις στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες από αποστολές εκτός συνόρων. Να αναπτυχθεί παραπέρα η πάλη για την αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Να δυναμώσει η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα που γεννά τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις κρίσεις, την προσφυγιά.
Παραπομπές:
1. Βλ. δήλωση Μητσοτάκη προ της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ καθώς και το πρόσφατο άρθρο του τομεάρχη Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκου, στο περιοδικό «Foreign Affairs»
2. Βλ. δηλώσεις Κασιδιάρη προ της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ

Του
Κώστα ΠΑΠΑΔΑΚΗ*
* Ο Κ. Παπαδάκης είναι μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ