13 Οκτ 2018

Φόνος σε ζωντανή μετάδοση – Η δολοφονία του φιλοκομμουνιστή Ιάπωνα ηγέτη Ινεχίρο Ανασούμα

Οι δολοφονίες πολιτικών ηγετών μπροστά σε κάμερες δεν είναι κάτι εντελώς άγνωστο, αφού τόσο η δολοφονία του Τζον Κένεντι, όσο κι εκείνη του Ανουάρ Σαντάτ το 1981 έγιναν υπό πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη στη διάρκεια επίσημων περιστάσεων. Η πρώτη δολοφονία όμως που αιχμαλωτίστηκε στο φακό ήταν εκείνη του Προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ιαπωνίας, Ινεχίρο Ασανούμα, στη διάρκεια μαγνητοσκόπησης ενός ντιμπέιτ στις 12 Οκτώβρη 1960, εν όψει των βουλευτικών εκλογών. Τα διαφορετικά τηλεοπτική ήθη της εποχής επέτρεψαν όχι μόνο την προβολή της επίμαχης σκηνής, αλλά και τη συνεχή αναπαραγωγή της σε εκατομμύρια θεατές. Ο φωτογράφος Γιασούσι Ναγκάο, που απαθανάτισε τη στιγμή της επίθεσης, βραβεύτηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.
Ο Ασανούμα είχε υπάρξει πρώην υποστηρικτής του ακροδεξιού μιλιταριστικού καθεστώτος του Αυτοκράτορα Χιροχίτο, ήδη όμως από το 1942 αποσύρθηκε από τα πολιτικά δρώμενα, δυσαρεστημένος με την έκβαση του πολέμου. Μετά τον πόλεμο, ο Ασανούμα προσέγγισε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενώ αργότερα έγινε στενός σύμμαχος της μαοϊκής Κίνας. Σκάνδαλο είχε προκαλέσει το 1959, η επίσκεψή του στη ΛΔ Κίνας, όπου χαρακτήρισε τις ΗΠΑ “κοινό εχθρό Κίνας και Ιαπωνίας” και επιστρέφοντας, κατέβηκε από το αεροπλάνο, φορώντας μια στολή παρόμοια με εκείνη του Μάο, σε μια εποχή που η Ιαπωνία  αναγνώριζε μόνο την Ταϊβάν ως νόμιμη κινέζικη κυβέρνηση.
Ο Ασανούμα είχε κληθεί να μιλήσει σε 10.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους εκατό υποστηρικτές της ακραίας εθνικιστικής και αντικομμουνιστικής οργάνωσης της Μεγάλης Ιαπωνικής Πατριωτικής Οργάνωσης, που γιουχάρανε σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας. Ένας από αυτούς, ο 17χρονος Οτόγια Γιαμακούσι, φορώντας ακόμα τη σχολική του ποδιά, όρμησε στη σκηνή με ένα παραδοσιακό σπαθί Σαμουράι και χτύπησε τον 61χρονο Ασανούμα στα πλευρά. Παρότι όρμησαν αμέσως πάνω του και τον ακινητοποίησαν, το πρώτο χτύπημα ήταν θανάσιμο κι ο Ιάπωνας πολιτικός εξέπνευσε μία ώρα μετά.
Με αφορμή την ανακοίνωση του θανάτου του, 15 χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά της αστυνομίας, απαιτώντας την παραίτηση του αρχηγού της, λόγω της αποτυχίας του να παράσχει ασφάλεια στον Ασανούμα, παρότι ήταν γνωστό πως δεχόταν απειλές.
Ο δράστης, τρεις βδομάδες μετά τη σύλληψή του, κρεμάστηκε στο κελί του, αφού πρώτα είχε γράψει με οδοντόπαστα στον τοίχο το σύνθημα “Επτά ζωές για τη χώρα μου, ζήτω η Αυτού Μεγαλειότητα, ο Αυτοκράτορας”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ