18 Οκτ 2018

Εισβολή αστυνομίας στο σπίτι και το κόμμα του Μελανσόν στα πλαίσια καταγγελίας ακροδεξιάς βουλευτή

Ένα νέο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρόσχημα τη “διαφάνεια των κομμάτων” σημειώθηκε στη Γαλλία του “κεντρώου Ευρωπαϊστή Μακρόν”, όπου η αστυνομία με 8 άνδρες, κάποιους από αυτούς οπλισμένους, εισέβαλε στο σπίτι του Ζαν Λυκ Μελανσόν την περασμένη Τρίτη, κατάσχοντας υπολογιστές και στικ usb, στα πλαίσια δυο ξεχωριστών ερευνών για καταχρήσεις κονδυλίων από το κόμμα του “Ανυπότακτη Γαλλία”. Όπως καταγγέλλει ο Μελανσόν, τόσο τα γραφεία του κόμματος, όσο και του γενικού γραμματέα και άλλων στελεχών δέχτηκαν την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων. Οι κατηγορίες αφορούν ισχυρισμούς για πληρωμή κομματικών υπαλλήλων από κονδύλια της ευρωβουλής με την οποία δε σχετίζονταν, καθώς και σε “ανωμαλίες” στα οικονομικά της εκστρατείας του Μελανσόν για την προεδρία του 2017.
Ο Μελανσόν μέσω ζωντανών βίντεο στο facebook κατήγγειλε την εισβολή ως πολιτικά υποκινούμενη: “Η νέα κυβέρνηση γεννήθηκε στην ντροπή, στην ντροπή να εισβάλει στα γραφεία ενός από τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης”. Κατηγόρησε την παρισινή εισαγγελία για απευθείας καθοδήγηση από το υπουργείο δικαιοσύνης, κάτι που το ίδιο αρνείται, παραπέμποντας στην ίδια την εισαγγελία. Αναρωτήθηκε επίσης γιατί παρόμοια επιδρομή δεν πραγματοποήθηκε και στο σπίτι του Μακρόν.
Η συγκεκριμένη έρευνα περί κατάχρησης ευρωπαϊκών κονδυλίων ξεκίνησε πέρσι το καλοκαίρι μετά από καταγγελία της Σοφί Μοντέλ, ακροδεξιάς ανεξαρτητοποιημένης πρώην βουλευτή του Εθνικού Μετώπου, κατά του μέχρι πρότινος κόμματός της. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ρητορική περί ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων, που συχνά – ανακινείται και στην εγχώρια ατζέντα, όταν γίνεται σε ηθικολογικού τύπου βάση, αποκομμένη από την καταγγελία του συστήματος που γεννά τη διαφθορά, μπορεί να γίνει πρόσχημα για ένταση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής.
Πληροφορίες από politico.eu, ellinofreneia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ