30 Νοε 2018

Γενίκευση ηλεκτροσόκ και απελάσεις εξπρές με το νέο μεταναστευτικό νόμο στην Ιταλία

Εγκρίθηκε χθες από την κάτω βουλή της Ιταλίας το σκληρό αντιμεταναστευτικό σχέδιο νόμο του ακροδεξιού υπουργού εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι. Ήδη το νομοσχέδιο είχει εγκριθεί από τη Γερουσία στις αρχές του μήνα με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς η συγκυβέρνηση Λέγκας – Πέντε Αστέρων είχε προσδώσει στην ψηφοφορία το χαρακτήρα χορήγησης ψήφου εμπιστοσύνης.
Η ψηφοφορία, από την οποία απείχαν 14 βουλευτές των Πέντε Αστέρων, συντομεύει δραματικά τις άδειες παραμονής, κυρίως αυτές που παραχωρούνταν για ανθρωπιστικούς λόγους και είχαν διετή διάρκεια, αφού αντικαθίστανται από μονοετείς άδειες “ειδικής προστασίας” ή “φυσικής καταστροφής στη χώρα καταγωγής” εξαμηνιαίας διάρκειας.
Επιπλέον προστίθεται η δυνατότητα κατεπείγουσας επέλασης σε αιτούντες άσυλο εφόσον κριθούν “επικίνδυνοι” από τις αρχές. Χειρότερες συνθήκες διαβίωσης αναμένεται επίσης να προκαλέσει η πρόβλεψη μεταφοράς των 146.000 αιτούντων ασύλου σε μεγάλα κέντρα, “για λόγους εξοικονόμησης πόρου”.
Σκληρά είναι και τα κατασταλτικά μέτρα που προβλέπονται, ανάμεσά τους η γενικευμένη χρήση όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ αλλά και οι εκκενώσεις κατειλημμένων από πρόσφυγες και μετανάστες κτιρίων.
Την ίδια μέρα με την ψηφοφορία, η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι δε θα συνυπογράψει το σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση, σε αντίθεση με τη δέσμευση του προκατόχου της, συντασσόμενη μια χορεία ευρωπαϊκών και μη χωρών που αρνούνται να προσχωρήσουν σε αυτό, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Βουλγαρία, η Κροατία, αλλά και η Ελβετία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ