10 Ιαν 2019

“Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι” – Μαζική κινητοποίηση των εργατών γης της Μανωλάδας στην Αθήνα

Χτίζουν με το δικό τους ιδρώτα το “θαύμα της ανάπτυξης” στα φραουλοχώραφα της δυτικής Πελοποννήσου, που βάφονται κόκκινα, όχι μόνο από το γλυκό καρπό που μαζεύουν, αλλά και από το δικό τους αίμα. Πολλοί από αυτούς δουλεύουν ανασφάλιστοι, χωρίς ένσημα, χωρίς την παραμικρή δικλίδα προστασίας. Το περασμένο καλοκαίρι ο καταυλισμός στον οποίο διέμεναν καταστράφηκε από πυρκαγιά. Έκτοτε, το μόνο που έχουν πάρει ως αντιστάθμισμα, είναι υποσχέσεις και παχιά λόγια, σε έναν εμπαιγμό διαρκείας.
Χτες απέδειξαν για άλλη μια φορά πως δεν είναι απλά “ομιλούντα εργαλεία”, δούλοι χωρίς κρίση και βούληση, χωρίς δύναμη να αντιδράσουν. Έδειξαν πως δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν με την τάξη τους, τους ντόπιους εργάτες και το οργανωμένο ταξικό κίνημα -την κινητοποίηση οργάνωσαν το ΕΚ Αμαλιάδας και ταξικά σωματεία. Έχουν όμως πολλά να χωρίσουν με την τάξη που τους εκμεταλλεύεται και το κράτος της, την κυβέρνηση που πριμοδοτεί τα αφεντικά κι αδιαφορεί προκλητικά για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Οι σταθμοί της χτεσινής κινητοποίησης ήταν: η πρεσβεία του Μπαγκλαντές, το Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Οι εργάτες γης πήραν για άλλη μια φορά υποσχέσεις για ένα έκτακτο βοήθημα, ενώ είδαν το γνωστό παιχνίδι με το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των αρμόδιων αρχών για τη μεταφορά των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, την έκδοση διαβατηρίων και άλλων χαρτιών -πχ σε όσους τα είδαν να καταστρέφονται στην πυρκαγιά του καταυλισμού. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε και στο ρεπορτάζ του 902.gr
Καμία υπόσχεση δεν πρόκειται να γίνει πράξη όμως -όσο δίκαια κι αν είναι- χωρίς τη δική τους πίεση, τη δική τους επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση. Και χωρίς τον οργανωμένο ταξικό αγώνα, την ενότητα Ελλήνων και ξένων εργατών, που ρίχνει τα τείχη του ρατσισμού και το φασιστικό δηλητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ