10 Ιαν 2019

“Φτάσαμε να βλέπουμε φίλους και γνωστούς στα δικαστήρια” – Τουρκάλα δημοσιογράφος καταδικάζεται σε ένα χρόνο φυλακή για τις αποκαλύψεις της στην υπόθεση των “Panama Papers”

Ζοφερό το τοπίο σε θέματα ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία, όπως έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά η καταδίκη ρεπόρτερ της Ντόιτσε Βέλε επειδή αποκάλυψε την εμπλοκή πρώην πρωθυπουργού και στελέχους του κυβερνώντος ΑΚΡ στη διαβόητη υπόθεση των “Panama Papers”.
Η Πελίν Ουνκέρ καταδικάστηκε χθες από δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη σε 13,5 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 1370 ευρώ για “προσβολή και συκοφάντηση δημόσιου αξιωματούχου”.
Η δημοσιογράφος καταδικάστηκε μετά από μήνυση του πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και των δυο γιων του, μετά από ρεπορτάζ της στην εφημερίδα Τζουμχουριέτ, που αποκάλυπτε τις διασυνδέσεις των γιων του με οφ σορ εταιρείες στη Μάλτα.
Η Ουνκέρ δεν έχει φυλακιστεί και θα ασκήσει έφεση, περιμένει όμως κατά δήλωσή της να υπάρξει και νέα καταδίκη. “Περιμέναμε ήδη από την τελευταία μέρα της δίκης πως θα υπάρξει καταδίκη. Στην πραγματικότητα υπήρχε πάντα η αίσθηση πως η υπεράσπιση ήταν μάταιη. Η απόφαση ήταν προβλέψιμη. Εδώ, η ίδια η δημοσιογραφία τιμωρείται”, δήλωσε η ίδια μετά την καταδίκη της και πρόσθεσε: “Έχει γίνει μέρος της ζωής των δημοσιογράφων. Έχουμε φτάσει ήδη στο στάδιο όπου συναντάμε φίλους και γνωστούς στα δικαστήρια”.
Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της Ντόιτσε Βέλε Κρίστοφ Γιούμπελτ, αμφισβητώντας την ελευθερία του τύπου και του λόγου στην Τουρκία: ¨Με κάθε άδικη ετυμηγορία κατά δημοσιογράφων, η τουρκική κυβέρνηση περιορίζει παραπέρα την ελευθερία του τύπου”.
Ο Γιλντιρίμ είναι στενός συνεργάτης του Ερντογάν, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματός του και θα είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Με πληροφορίες από dw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ