12 Ιαν 2019

Ένας ακόμα νεκρός εργάτης σε ιχθυοκαλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανία

Κινδυνεύει να γίνει “συνήθεια” ο θάνατος εργαζόμενων την ώρα της δουλειάς, κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουμε, αντίθετα, πρέπει να τροφοδοτήσει την οργή και την αποφασιστικότητα ενάντια στην ασύδοτη δράση της εργοδοσίας και την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που επιτρέπουν να γίνονται βορά οι εργάτες για τα κέρδη των αφεντικών.
Την περασμένη Πέμπτη, 51χρονος εργαζόμενος της επιχείρησης ιχθυοκαλλιεργειών Νηρέας, βρέθηκε νεκρός στο νησάκι Πεταλάς, στην περιοχή του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας. Τον αναζητούσαν οι συνάδελφοί του καθώς δεν επέστρεψε από το σημείο που είχε πάει με βάρκα για τις ανάγκες της δουλειάς.
Πολύ σοβαρές είναι οι καταγγελίες της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, που υπογραμμίζει ότι στο σημείο υπήρχαν ισχυροί άνεμοι και ψηλά κύματα, ενώ παρά το πάγιο αίτημα των εργαζομένων το πόστο του φύλακα στα κλουβιά της μονάδας να στελεχώνεται από δύο εργαζόμενους, εδώ και καιρό έχει ανατεθεί μόνο σε έναν.
«Ολα θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων, όπως στον “Νηρέα”. Μπαίνουν στη ζυγαριά από τη μία η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη το κόστος για τα μέτρα που πρέπει και μπορούν να ληφθούν προκειμένου να εργάζονται σε ασφαλείς συνθήκες», τονίζει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Όλα αυτά γίνονται με ευθύνη της κυβέρνησης Σύριζα – Ανέλ, που σιγοντάρει την αδιαφορία των εργοδοτών για τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, στο όνομα της “εξόδου από τα μνημόνια” και της “δίκαιης ανάπτυξης”.
Για το νέο εργοδοτικό έγκλημα κατατέθηκε ερώτηση από το ΚΚΕ στο αρμόδιο υπουργείο, ζητώντας απόδοση ευθυνών, στήριξη της οικογένειας του νεκρού και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη συγκεκριμένη και όλες τις επιχειρήσεις, με εντατικοποίηση των ελέγχων από υπηρεσίες με επαρκές προσωπικό.
Τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια εξέφρασε και η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα – Τρόφιμα – Ποτά, καταγγέλλοντας τα “ελλιπή ως ανύπαρκτα” μέτρα προστασίας και την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί με ευθύνη της κυβέρνησης. Ζητά από την εργοδοσία του “Νηρέα” να στηρίξει την οικογένεια του εκλιπόντα και τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους, με το ΕΚ Αγρινίου να εκδίδει ανάλογη ανακοίνωση.
Με πληροφορίες από Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ