1 Φεβ 2019

«ΗΠΑ», η λέξη που δεν λέγεται...


Καθώς εδώ και μια βδομάδα εξελίσσεται η ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στη Βενεζουέλα για την ανατροπή της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης Μαδούρο, στο όνομα μάλιστα της «δημοκρατίας και της ελευθερίας» (!) η κυβέρνηση της «πρώτη φορά αριστεράς» του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ψελλίσει ούτε μια λέξη για τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ, ενώ σταθερά εξωραΐζει την απροκάλυπτη εμπλοκή της ΕΕ στα εσωτερικά μιας τρίτης χώρας. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν παίρνει τα εύσημα κάθε τόσο από τον πρέσβη των ΗΠΑ για τις επιδόσεις της στις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές και για το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, που σύμφωνα με τον Πάιατ είναι οι «καλύτερες όλων των εποχών», μιας και η κυβέρνηση έχει γίνει το καλύτερο «βαποράκι» των ΗΠΑ στην περιοχή... Απόδειξη γι' αυτό αποτελούν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο στρατόπεδο από όπου εφορμούν οι ιμπεριαλιστές για τις επεμβάσεις τους.
* * *
Η κυβέρνηση, λοιπόν, όχι μόνο δεν βγάζει άχνα για την ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ αλλά έχει και το θράσος να εμφανίζεται αλληλέγγυα στον βενεζουελάνικο λαό! Ετσι, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, σε συνάντηση με εκπροσώπους της πρεσβείας της Βενεζουέλας, εξέφρασε τη στήριξη στον εκλεγμένο Πρόεδρο και απέδωσε τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης στην αντιπολίτευση, κρύβοντας τους υψηλούς πάτρονές της, τις ΗΠΑ και ΕΕ, με τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σύμμαχος και εταίρος. Αλλο ένα δείγμα πολιτικής απατεωνιάς: «Στηρίζω» το θύμα, αλλά δεν βρίσκω μια λέξη καταδίκης για τον θύτη, δεν λέω καν το όνομά του! Η συνταγή αυτή θυμίζει τον ...παλιό καλό ΣΥΝ, που αφού υιοθετούσε όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τις επεμβάσεις τους, εμφανιζόταν στη συνέχεια κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης! Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ΕΕ να παίξει «πρωταγωνιστικό» και «διακριτό» ρόλο, εμφανίζοντας ως «διπλωματική πρωτοβουλία» την ωμή ανάμειξη στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, με τον μανδύα της «διεθνούς ομάδας επαφής», για την οποία φαίνεται να συμφωνούν Σουηδία και Πορτογαλία.
* * *
Ενδεικτικές του ξεπλύματος των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Γιώργου Κατρούγκαλου, που είπε ότι «η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα προς το λαό της Βενεζουέλας, στηρίζει τη δημοκρατία και επιδιώκει την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης σε μια πολύ πολωμένη κοινωνία», ζητώντας από την ΕΕ «να έχει ενιαία θέση» και να «μην σέρνεται πίσω από πρωτοβουλίες άλλων μεγάλων δυνάμεων», αλλά να «είναι πρωταγωνίστρια για την ειρήνη». Η ΕΕ όμως συμμετέχει ενεργά στη βρώμικη επέμβαση και από την πρώτη στιγμή απειλούσε με τελεσίγραφο την εκλεγμένη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ότι αν δεν αυτοκαταργηθεί θα αναγνωρίσει την κυβέρνηση - μαριονέτα του Χ. Γκουαϊδό. Αυτό έκανε μόλις χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τις ψήφους όλων σχεδόν των πολιτικών ομάδων, επιβεβαιώνοντας ότι «προοδευτικοί» και «συντηρητικοί», σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθεροι έχουν την ίδια στάση, στηρίζουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα και τον εκβιασμό του λαού της, όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ότι υπάρχουν «χαοτικές» διαφορές ανάμεσά τους.
* * *
Από την άλλη, η ΝΔ, προσπαθώντας να εμφανιστεί πιο γνήσια «ευρωατλαντική», εγκαλεί την κυβέρνηση ότι τάχα δεν ταυτίζεται με τους εταίρους της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ και ότι «αναγνωρίζει την δικτατορία του Μαδούρο». Η ίδια η στάση της κυβέρνησης διαψεύδει τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο αξιοποιεί την κριτική της για να πουλάει «αριστεροσύνη».
Ανεξάρτητα από την όποια εκτίμηση για τη διακυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Μαδούρο, είναι επιτακτική ανάγκη να καταδικαστεί απερίφραστα η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα, που στρέφεται ενάντια στο λαό της και σε όλους τους λαούς, προμηνύοντας επικίνδυνες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κολομβία, χώρα - εφαλτήριο για τα σχέδια σε βάρος της Βενεζουέλας, ενισχύει ολοένα και περισσότερο τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ. Ο λαός της Βενεζουέλας και κάθε λαός έχει αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέγει ο ίδιος, χωρίς ξένη εμπλοκή, το δρόμο που θα ακολουθήσει. Αυτήν τη στάση αρχών, που είναι η μόνη πραγματική στήριξη στην εργατική τάξη και το λαό της Βενεζουέλας, τηρεί από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ.

Δ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ