Αίσθηση
έχουν προκαλέσει οι σημαντικές αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» σχετικά με
το θέμα των συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της
ΚΕ του ΚΚΕ, που συνεχίζονται σήμερα για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα.
Την περασμένη βδομάδα η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έστειλε επιστολή - απάντηση στο δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στις 26.1.2019.
Η νέα όμως αυτή επιστολή περισσότερο περιέπλεξε, παρά ξεδιάλυνε τα δεδομένα της υπόθεσης. Ολα τα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν πως η υπόθεση βαίνει προς ένα άρον - άρον κουκούλωμα.
Η ΑΔΑΕ, στην απάντησή της, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα πως «στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, ζήτησε από τις δικαστικές αρχές την άρση απορρήτου, αίτημα το οποίο μέχρι σήμερα δεν απαντήθηκε. Επισημαίνεται ότι άρση απορρήτου πραγματοποιείται από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, κατά τις προβλέψεις του Ν. 2225/94 (σημείο 1 του άρθρου)».
Επιπλέον, ανέφερε πως «για τα στοιχεία που απέστειλε η Αστυνομική Αρχή κατόπιν δικού της αιτήματος για άρση απορρήτου, η ΑΔΑΕ έχει επισημάνει ότι η διερεύνησή τους απαιτεί δικαστική συνδρομή για έλεγχο παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών του εξωτερικού, για την οποία η Αρχή δεν έχει ενημέρωση αν έχει μέχρι σήμερα διενεργηθεί. Σημειώνεται ότι η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να διενεργήσει ελέγχους σε παρόχους που εδρεύουν στο εξωτερικό».
Αντιφάσεις
Συγκεκριμένα, σε επιστολή της προς το ΚΚΕ με ημερομηνία 11.12.2018 ανέφερε ξεκάθαρα πως «(...) μετά από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που πρόσφατα κοινοποιήθηκαν στην Αρχή, σας επισημαίνουμε ότι δεν προέκυψε κάποιο νεότερο στοιχείο».
Και εδώ τα πράγματα περιπλέκονται, τα ερωτήματα παραμένουν.
Τι ισχύει τελικά;
Ελαβε ή όχι τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου η ΑΔΑΕ; Αφού, όπως φαίνεται τα έλαβε, πού καταλήγει;
Οτι δεν προκύπτει τίποτα νεότερο, ή ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, σύμφωνα και με τις εκθέσεις της;
Πόσο «περιορισμένη» είναι άραγε η ΑΔΑΕ να διεξάγει έρευνες και να συλλέγει στοιχεία;
Είναι
γεγονός ότι, σύμφωνα και με σχετικές αναφορές και δελτία Τύπου της
ΑΔΑΕ, τα αποτελέσματα της άρσης του απορρήτου καθυστέρησαν να της
αποσταλούν, ενώ είχε υποβάλει σχετικά ερωτήματα τόσο στην κρατική
ασφάλεια όσο και στην εισαγγελική αρχή.Αν όμως περνούσαν ολόκληροι μήνες, τελικά ολόκληρα ...χρόνια (!) χωρίς η ΑΔΑΕ να παίρνει τα πορίσματα της άρσης του απορρήτου, τι έκανε ως Ανεξάρτητη Αρχή για αυτό;
Εάν πράγματι η ΑΔΑΕ έχει να επισημάνει ελλείψεις, καθυστερήσεις σε αναγκαίες και επείγουσες ενέργειες των συναρμόδιων αρχών, στοιχεία που χρειάζονται διερεύνηση και περαιτέρω έρευνα που δεν έγινε, σε τι ενέργειες έχει προβεί, ώστε όλα αυτά να προχωρήσουν και τελικά να διαλευκανθεί η υπόθεση;
`Η, έστω, τι ακριβώς έπραξε, ούτως ώστε όλα αυτά αν μη τι άλλο να αναδειχθούν, να γίνει γνωστό ό,τι ανησυχητικό προκύπτει από την υπόθεση αυτή σε βάρος ενός πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ;
Και γιατί στην Εκθεση Πεπραγμένων της για το 2017 η υπόθεση των συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ καταλαμβάνει λίγες μόνο γραμμές, χωρίς συμπέρασμα, χωρίς κάποια τοποθέτηση ή κρίση;
Εξάλλου, μία «ματιά» στις αρμοδιότητες που έχει η ΑΔΑΕ αποδεικνύουν πως μάλλον δεν είναι και τόσο .. «ασφυκτικά περιορισμένη», ότι ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή δεν είναι και τόσο ...δέσμια των ενεργειών και πράξεων άλλων αρχών. Αντίθετα, από τη σκοπιά της μπορεί να συμβάλει στην ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση κάθε υπόθεσης διακινδύνευσης και παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών, όπως και να ελέγξει πώς ανταποκρίνονται οι υπόλοιπες αρχές στη διασφάλισή του...
Παραθέτουμε παρακάτω μερικά μόνο σημεία από το άρθρο 6 του νόμου 3115/2003, νόμος με τον οποίο συστήθηκε η ΑΔΑΕ.
Υπεραρμοδιότητες
Αναφέρει λοιπόν αυτό το άρθρο:«Αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ
1. Η ΑΔΑΕ, για την εκπλήρωση της αποστολής της, έχει τις ακόλουθες αρμοδιότητες:
α) διενεργεί, αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, σε εγκαταστάσεις, τεχνικό εξοπλισμό, αρχεία, τράπεζες δεδομένων και έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕYΠ), άλλων δημοσίων υπηρεσιών, οργανισμών, επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες σχετικές με την ανταπόκριση και την επικοινωνία. Τον έλεγχο διενεργεί μέλος ή μέλη της ΑΔΑΕ, συμμετέχει δε και υπάλληλός της, ειδικά προς τούτο εντεταλμένος από τον πρόεδρό της για γραμματειακή υποστήριξη της διαδικασίας του ελέγχου. Κατά τον έλεγχο αρχείων που τηρούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας παρίσταται αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ.
β) Λαμβάνει πληροφορίες σχετικές με την αποστολή της, από τις υπό το στοιχείο α υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις, καθώς και από τους εποπτεύοντες Υπουργούς.
γ) Καλεί σε ακρόαση, από τις υπηρεσίες, οργανισμούς, νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που αναφέρονται στο ως άνω στοιχείο α, τις διοικήσεις, τους νομικούς εκπροσώπους, τους υπαλλήλους και κάθε άλλο πρόσωπο, το οποίο κρίνει ότι μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση της αποστολής της.
η) Συνεργάζεται με άλλες αρχές της χώρας, με αντίστοιχες αρχές άλλων κρατών, με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, για θέματα της αρμοδιότητάς της».
Φαίνεται πως η υπόθεση έχει πολύ ψωμί και όσοι παρακολουθούν την υπόθεση και έχουν γνώση πάνω στο αντικείμενο, αναφέρουν ότι ακόμα είμαστε στην αρχή... Ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις μέχρις ότου έρθει στο φως όλη η αλήθεια. Για το εάν τελικά η τόσο σοβαρή αυτή υπόθεση ελέγχθηκε από τις αρμόδιες αρχές ή εάν ευθύς εξαρχής (πιθανόν και με το πρόσχημα της «φάρσας») επρόκειτο για ένα προσχεδιασμένο κουκούλωμα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου