28 Φεβ 2019

Σφυρίζει κλέφτικα...


Επιχειρώντας να κρύψει αυτό που με αφορμή και τις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις έχει πλήρως αποκαλυφθεί, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέκεται εχθρικά απέναντι στα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εκατοντάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στ. Αραχωβίτης, σε πρόσφατη συνέντευξή του (εφημερίδα «Εθνος»), επαναλαμβάνει όλα τα γνωστά ψεύδη και τις συκοφαντίες που ξεστόμισε πολλές φορές, πριν και κατά τη διάρκεια των μπλόκων. Αν και προκλητικός, καταντάει πλέον πληκτικός ο υπουργός όταν επιμένει να λέει πως τάχα η κυβέρνηση ικανοποίησε πολλά από τα αγροτικά αιτήματα και ότι το επόμενο διάστημα θα ικανοποιήσει κι άλλα. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες τον έχουν προκαλέσει πολλές φορές να πει συγκεκριμένα ποιο από τα αιτήματα που τέθηκαν στη συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με το κυβερνητικό κλιμάκιο έγινε δεκτό, αλλά συγκεκριμένη απάντηση δεν δίνει. Αντίθετα, προσπαθεί να ξεγλιστρήσει με παραπλανητικές και προκλητικές για τους αγρότες δηλώσεις, του τύπου «τα προβλήματα δεν λύνονται με ανέξοδους λαϊκισμούς και συνθήματα»!
* * *
Ο Στ. Αραχωβίτης στη συνέντευξή του αναφέρεται σε κάποια αιτήματα που, όπως λέει, η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει, τα οποία όμως ποτέ δεν τέθηκαν από τους αγωνιζόμενους αγρότες, αλλά αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της αντιλαϊκής ΚΑΠ της ΕΕ. Για παράδειγμα:
  • Οι ενισχύσεις «de minimis», που είναι ψίχουλα και αφορούν δυο - τρία προϊόντα και λίγους παραγωγούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χιλιάδες παραγωγοί αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το λάδι, το γάλα κ.ά., δεν παίρνουν ούτε αυτά τα ψίχουλα. Το πραγματικό αίτημα των αγροτών είναι αναπλήρωση από το κράτος του εισοδήματος που έχασαν οι παραγωγοί όλων των προϊόντων, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι, των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, όπως και των συνεπειών από το εμπάργκο της Ρωσίας. Επ' αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος, η κυβέρνηση δεν απαντάει και «περί άλλα τυρβάζει».
  • Η θέσπιση του εργόσημου και για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα μας. Ομως οι αγρότες άλλα ζήτησαν για τη μείωση του κόστους παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση 50% στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, φτηνό νερό άρδευσης και να μην επιβληθεί το «περιβαλλοντικό τέλος» που επιβάλλει τώρα η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις για πενταετή αναστολή, χτύπημα της κερδοσκοπίας των μονοπωλίων στα αγροτικά εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ, έργα υποδομής κ.ά. Για όλα αυτά, βέβαια, η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά.
  • Οι μικροπιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο που - όπως είπε - η κυβέρνηση επεξεργάζεται αυτή τη περίοδο, ενώ θυμήθηκε και την «κάρτα του Αγρότη». Αλλο ζητούν, όμως, οι αγρότες, και συγκεκριμένα, άτοκα καλλιεργητικά δάνεια, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Οσον αφορά τη διαβόητη «κάρτα του Αγρότη», αυτή μένει στα αζήτητα, καθότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι στόχο έχει την εξυπηρέτηση του τραπεζίτη και όχι του αγροτοκτηνοτρόφου.
* * *
Τέλος, ο ισχυρισμός του υπουργού ότι «η αναβίωση των συνεταιρισμών που προωθεί η κυβέρνηση μπορεί να δώσει σαφή πλεονεκτήματα στους μικρούς παραγωγούς έναντι των μεγάλων εκμεταλλεύσεων» δεν πατάει πουθενά και ένα μόνο παράδειγμα, αυτό της χρεοκοπίας του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων «ΘΕΣ ΓΑΛΑ πιες», τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε ως «μοντέλο» προς αυτήν την κατεύθυνση, φτάνει για να τον διαψεύσει πανηγυρικά. Η συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική, η οποία, σε συνδυασμό με τις βαριές επιπτώσεις από την ΚΑΠ της ΕΕ, οδηγεί την αγροτιά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Την απάντησή τους οι αγρότες την έδωσαν στα μπλόκα και στις άλλες κινητοποιήσεις. Κι αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ