4 Φεβ 2019

Τρεις νεκροί εργάτες κάθε μέρα στην Ιταλία – Κάλεσμα των κομμουνιστών για οργάνωση της ταξικής πάλης

Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα που τα εργατικά «ατυχήματα» εκτοξεύονται, αφήνοντας ολοένα και περισσότερους νεκρούς στον αγώνα για την επιβίωση. Ίδια και χειρότερη εμφανίζεται η κατάσταση στη γειτονική Ιταλία, όπου πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία των εργατικών ατυχημάτων για το 2018. Σύμφωνα με αυτά σημειώθηκαν 1133 δυστυχήματα με θανατηφόρα έκβαση, δηλαδή 3 νεκροί εργάτες κάθε μέρα, δηλαδή αύξηση που αντιστοιχεί σε 10,1% για το ίδιο διάστημα το 2017. Πιο «επικίνδυνος» μήνας αναδείχτηκε ο Αύγουστος, ενώ σε σχέση με το ’17 η αύξηση παρατηρείται και στα δυστυχήματα με περισσότερους από έναν νεκρό, σε ποσοστό 60%.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι η αύξηση των νεκρών δεν αφορά μόνο τους τόπους εργασίας, αλλά και τον αριθμό όσων πέθαναν καθ’οδόν από και προς το χώρο δουλειάς τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πριν λίγες βδομάδες, όταν στις 9 Γενάρη 47χρονος εργάτης έχασε τη ζωή του σε τροχαίο γυρνώντας σπίτι του μετά από 12ωρη βάρδια. Η εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και ο μεγαλύτερος μέσος όρος ηλικίας των εργαζομένων, λόγω των υψηλών συνταξιοδοτικών ορίων επιτείνουν το πρόβλημα, σε συνδυασμό με τα συχνά ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο όνομα του κέρδους. Ενδεικτικό είναι πως πάνω από τους μισούς νεκρούς εργάτες είναι σε ηλικία 50 – 69 ετών.
Ελαφρά αύξηση παρουσιάζουν και τα ελαφρύτερα ατυχήματα, που ανήλθαν σε 641.261 μέσα στο 2018, ποσοστό ενισχυμένο κατά 0.9% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ μεταξύ των αλλοδαπών εργαζομένων αυτή η αύξηση εκτοξεύεται στο 9.3%.
Ίδια μαύρη εικόνα και στις επαγγελματικές ασθένειες, που αυξήθηκαν κατά 2,5%, ιδίως τα μυοσκελετικά προβλήματα. Βιομηχανία και υπηρεσίες είναι οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από θανατηφόρα περιστατικά και επαγγελματικές ασθένειες. Πιο πρόσφατο θύμα ένας οικοδόμος στη Ματέλικα που έπεσε στο κενό στη διάρκεια επισκευών κτιρίου που είχε χτυπηθεί από σεισμό το 2016. Η κυβέρνηση Λέγκας – 5 αστέρων, παρά το υποκριτικό της ενδιαφέρον για τα «καταθλιπτικά νούμερα» που θυμίζουν «απώλειες σε καιρό πολέμου» δεν έχει κάνει τίποτε για να εξασφαλίσει μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αντιθέτως μείωσε κατά 32% τις εργοδοτικές εισφορές στην Υπηρεσία Ασφαλίσεων Εργατικών Ατυχημάτων INAIL, μια εξοικονόμηση 410 εκ. ευρώ για τα αφεντικά μόνο μέσα σε ένα χρόνο.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο Τζόρτζιο Αποστόλου, υπεύθυνος του Τμήματος Εργασίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «Οι κομμουνιστές δε θεωρούμε αυτούς τους νεκρούς «ατυχήματα», αλλά δολοφονίες που προκαλεί ένα βάρβαρο κοινωνικό σύστημα εκμετάλλευση.», προσθέτοντας πως «μόνη αποτελεσματική λύση με προοπτική είναι η ένταση της οργάνωσης της ταξικής πάλης, για να σταματήσει η σφαγή των εργατών και να ανοίξει ο δρόμος προς μια άλλη κοινωνία με επίκεντρο τις ανάγκες, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου λαού και όχι την εξουσία και τα κέρδη λίγων εκμεταλλευτών».
Με πληροφορίες από lariscossa.it

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ