27 Μαρ 2019

Συνάντηση με το ΔΣ του περιβαλλοντολογικού συλλόγου "ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΠΛΟΥΣ"


Δελτίο Τύπου



Συνάντηση με το  ΔΣ του περιβαλλοντολογικού συλλόγου "ΕΡΗΜΙΤΗΣ ΠΛΟΥΣ" πραγματοποίησε κλιμάκιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλή τον υποψήφιο δήμαρχο στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, Κώστα Ρούσσινο.

Μέλη του ΔΣ του συλλόγου, οι κ. Φατήρας, Μοσχόπουλος, Σαρακηνός και η  κυρία Κορμαρή, ανέδειξαν πλευρές του ζητήματος που αφορούν την ιδιωτικοποίηση της περιοχής για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του μεγάλου πολυεθνικού ομίλου NCH Capital, ένα fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και πολλές θυγατρικές από την Ουκρανία ως τα Νησιά Κέιμαν. Το ακίνητο του Ερημίτη, συνολικής έκτασης 490 στρεμμάτων,  πέρασε το 2012 στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο το 2013, ενέκρινε τη σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος επιφανείας του Ερημίτη στον πλειοδότη επενδυτή  NCH Capital, για 99 χρόνια, με τίμημα  23 εκατομμύρια ευρώ συν 2,3 εκατομμύρια για την πιθανή συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ στη μελλοντική υπεραξία του ακινήτου. Ο επενδυτής μιλούσε για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μετά το τέλος της μίσθωσης, οι υποδομές θα περιέρχονταν στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Από την πρώτη στιγμή οι κάτοικοι της περιοχής και όλης της Κέρκυρας κατανοώντας τη σημασία να προστατευτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Ερημίτη, το περιβάλλον, η οικολογική ισορροπία του οικοσυστήματος -που φιλοξενεί σπάνια είδη όπως η μεσογειακή βίδρα-,  ξεσηκώθηκαν και με κάθε πρόσφορο τρόπο αντιτάχθηκαν σε αυτή την εξέλιξη. Με παρεμβάσεις στο Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο που στήριζε πάντα και η Λαϊκή Συσπείρωση, με κινητοποιήσεις, ακόμα και με δικαστικούς αγώνες, παλεύουν να μην πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση.  Το 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει την πώληση 15 οικοδομικών τετραγώνων, δηλαδή 35 στρεμμάτων, τα οποία θα οικοδομηθούν από την εταιρεία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι ντόπιοι κομματάρχες της, που έχτισαν καριέρες και αγωνιστικό προφίλ με το δικό μας αγώνα, δε δίστασαν να κάνουν αυτό που δεν τόλμησαν οι προηγούμενοι, να πουλήσουν τον Ερημίτη!

Ακόμα συζητήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον τουρισμό, από τις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή και ο εναγκαλισμός της Περιφερειακής Αρχής (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) με τον εν λόγω επιχειρηματία, αφού είναι συνέταιροι στην εταιρεία «Αγροδιατροφική» που εκτός των άλλων διαχειρίζεται παχυλά κονδύλια και επιδοτούμενα προγράμματα.

Τέλος εκφράστηκε η ανησυχία για την εγκατάλειψη και κατάρρευση του κάστρου της Κασσιώπης, πολύτιμη ιστορική κληρονομιά, που αν συντηρηθεί και γίνει προσβάσιμο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. 

Ο Κώστας Ρούσσινος ευχαρίστησε το σύλλογο για την ενημέρωση, τόνισε τη σημασία της  μάχης που έχει δοθεί για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης, αναφέρθηκε στους κοινούς μας αγώνες διαχρονικά ως ΚΚΕ και ως ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην Τοπική Διοίκηση. Είμαστε σταθερά ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική πολιτική, είπε. Υποσχέθηκε ότι η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, είτε ως δημοτική αρχή, είτε από οποιαδήποτε άλλη θέση, θα αγωνιστεί με όλους τους τρόπους ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΡΗΜΙΤΗ, την καταστροφή του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς  που προωθείται από τις αστικές κυβερνήσεις. "Νόμος είναι το δίκιο του λαού" είπε. Δεν πρόκειται να υλοποιήσουμε ή να αποδεχτούμε συμφωνίες και νόμους που καταστρέφουν την ζωή του εργαζόμενου λαού. Θα παλέψουμε ενάντιά τους, με όποιο κόστος!

Κέρκυρα 25/3/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ