Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 
Η κρίση της ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων της Αμερικής είναι πραγματική και εντυπωσιακή.
Τα πρώτα σημάδια του προβλήματος, άρχισαν να να διαμορφώνονται στην σπουδαστική νεολαία περίπου στα 2014: περισσότεροι νέοι άνθρωποι δήλωναν ότι αισθάνονται συγκλονισμένοι και ότι πάσχουν από κατάθλιψη.
Κολεγιακά συμβουλευτικά κέντρα ανέφεραν την απότομη αύξηση του αριθμού των σπουδαστών και φοιτητών που ζητούσαν συμβουλές και θεραπεία για θέματα ψυχικής υγείας.
Διάφορες μελέτες άρχισαν να δείχνουν αύξηση στα συμπτώματα της κατάθλιψης και των αυτοκτονιών στους εφήβους από το 2010, αλλά ορισμένοι ερευνητές αποκαλούσαν τις ανησυχίες υπερβολικές και υποστήριζαν απλώς ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να καταλήξει κανείς σε συμπεράσματα.
Έρχονται όμως τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ και επιβεβαιώνουν την αύξηση των συμπτωμάτων κρίσης στην ψυχική υγεία της νεολαίας.
Η «Υπηρεσία για τις Ναρκωτικές ουσίες και την Υγεία» του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ διαθέτει τα στατιστικά στοιχεία που είναι αδιάψευστα, γράφει η επιστημονική σελίδα ”Coversation”.
Στην Υπηρεσία απευθύνθηκαν 600.000 άνθρωποι με συμπτώματα ψυχικών διαταραχών μεταξύ 2009 και 2017 και τα στοιχεία δείχνουν ότι:
  • η βαρειάς μορφής κατάθλιψης αυξήθηκε από το 7 στο 15%, δηλαδή διπλασιάστηκε.
  • Η κατάθλιψη αυξήθηκε με 69% μεταξύ των ηλικιών των 16 και 17 χρονών.
  • Το σοβαρό ψυχολογικό στρες που περιλαμβάνει συμπτώματα άγχους και απελπισίας εκτοξεύτηκε στο 71% μεταξύ των 18 μέχρι 25 χρονών.
  • Οι τάσεις και τα στοιχεία τρομάζουν.
  • Διπλάσιος αριθμός νέων αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει στις ηλικίες 22 και 23 το 2017 σε σύγκριση με το 2010 και 55% παραπάνω νέοι είχαν σκέψεις αυτοκτονίας.
  • Μέχρι το 2017 ένα στα πέντε κορίτσια 12 με 17 χρονών είχαν βιώσει συμπτώματα βαρειάς κατάθλιψης κατά τα προηγούμενα χρόνια.Οι αριθμοί του Υπουργείου συμπληρώνονται και με στοιχεία από τα Νοσοκομεία με επεισόδια αυτοτραυματισμού, εισαγωγή με άγχος αυτοκτονίας και απόπειρες αυτοκτονίας με ελαφρά τραύματα
Οι εξηγήσεις είναι πολλές και συνδέονται με την αλλαγή του τρόπου ζωής που έγινε περισσότερο μοναχική, τον ρόλο της τεχνολογίας και της λειψής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Επικρατεί ακόμη και ο φόβος για την ανεπάρκεια των γνώσεων και της μόρφωσης που παίρνουν οι νέοι σε σχέση με τις νέες εργασιακές απαιτήσεις που αυξάνονται διαρκώς.
Η ανασφάλεια που δημιουργεί η επικείμενη ανεργία, η έκρηξη της βίας, της εγκληματικότητας δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση για την νέα γενιά των ΗΠΑ που δυστυχώς στρέφεται σε καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές λύσεις.
Κάποιοι αναλυτές τονίζουν και τον ρόλο των κοινωνικών μέσων επικοινωνίας καθώς και την υπερβολική ηλεκτρονική επικοινωνία αντί με την φυσική. Μέσα από όλα αυτά προβάλλει το άγχος και η ανησυχία για το μέλλον που διακατέχει την νέα γενιά σε όλο τον καπιταλισμό κόσμο.