3 Απρ 2019

Κάλπικες «ευαισθησίες»


«Φασαρία» προκάλεσαν τις προηγούμενες μέρες οι δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, σε εκδήλωση της πακιστανικής κοινότητας, αναφορικά με το καθεστώς παροχής ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε «έναν καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε το 2019», σύμφωνα με τον οποίο, «όποιος είναι επτά χρόνια στην Ελλάδα και έχει ένα χαρτί, οποιοδήποτε χαρτί, ακόμα και μια επιστολή, ένα γράμμα που έχει στείλει πίσω, παίρνει άλλα τρία χρόνια για να τακτοποιήσει τα χαρτιά του. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα».
Σε άλλο σημείο, διαβεβαίωσε τους Πακιστανούς μετανάστες ότι «στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουμε ένα σύνθημα που λέει ότι τα όνειρα δεν έχουν σύνορα» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Ανάμεσά σας, με πολλή χαρά, βλέπω νεαρούς και μικρότερα παιδιά, και βλέπω αυριανούς γιατρούς, αυριανούς μηχανικούς, αυριανούς δικηγόρους (...) και αυριανούς ποδοσφαιριστές. Γι' αυτό πρέπει να δουλέψουμε μαζί. Και να βρούμε τρόπους ώστε να ερχόσαστε στην Ευρώπη με ασφάλεια και τάξη και να έχετε μια τέτοια ελευθερία και να μην κινδυνεύετε ούτε μέσα στα κοντέινερ, ούτε μέσα σε θάλασσες, ούτε σε όλα αυτά που έχετε περάσει και τα ξέρετε καλύτερα από εμένα. Και το τελευταίο: Μάθετε Ελληνικά, μάθετέ μας Ουρντού».
* * *
Η ομιλία Βίτσα δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να εξωραΐζει με προκλητικό τρόπο την πολιτική της κυβέρνησης στο Μεταναστευτικό - Προσφυγικό. Πολιτική υλοποίησης των αντίστοιχων αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ, που από τη μια εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα που έχουν ως προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, από την άλλη θέτει διάφορα εμπόδια στη διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, που έχουν δεσμούς με τη χώρα, καθιστώντας τους ουσιαστικά πολίτες β' και γ' κατηγορίας, ομήρους, πιο έντονα εκμεταλλεύσιμους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νόμος, στον οποίο αναφέρεται προφανώς ο Δ. Βίτσας, είναι ο Ν. 4540 που ψηφίστηκε τον Μάη του 2018 - και όχι το 2019 όπως είπε. Ο νόμος αυτός τροποποίησε το καθεστώς για τις άδειες διαμονής που δίνονται για «εξαιρετικούς» λόγους και όχι για την παροχή ιθαγένειας. Πρόκειται δηλαδή για διάταξη που συνεχίζει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων - να δίνει άδειες διαμονής στους οικονομικούς μετανάστες χωρίς χαρτιά ή με χαρτιά που έληξαν, με το σταγονόμετρο, με αμφιλεγόμενες και προβληματικές προϋποθέσεις, διατηρώντας συγχρόνως τα υψηλά παράβολα και πρόστιμα. Μέχρι εκεί φτάνει η ...προοδευτική ευαισθησία της κυβέρνησης για τους χιλιάδες μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας!
Γι' αυτό άλλωστε, κατά τη συζήτηση αυτού του νόμου στη Βουλή, το ΚΚΕ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, γιατί μπορεί να λειτουργήσει ως «κόφτης» στη διαδικασία νομιμοποίησης των μεταναστών, ενώ και η εξειδίκευσή της παραπέμπεται σε Υπουργικές Αποφάσεις. Πρόβαλε συγχρόνως τις θέσεις του Κόμματος για απλές διαδικασίες νομιμοποίησης των μεταναστών που ζουν, εργάζονται και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και εξοντωτικές προθεσμίες, με παράλληλη αύξηση του προσωπικού των υπηρεσιών που ασχολούνται με τα θέματα αυτά.
* * *
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αξιοποιήσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ομιλία Βίτσα από γνωστούς ακροδεξιούς και ξενοφοβικούς κύκλους, για να ενισχύσει τα κάλπικα δίπολα, παρουσιάζοντας την πολιτική της για το Μεταναστευτικό ως μια «προοδευτική» τάχα πολιτική και ως «απάντηση» στο δηλητήριο που χύνουν οι ακροδεξιοί για μετανάστες και πρόσφυγες. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση κάνει πως «δεν βλέπει» τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες που πέφτουν θύματα σκληρής εκμετάλλευσης με τους νόμους τους δικούς της και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Που βράζουν στο ίδιο καζάνι με τους Ελληνες εργαζόμενους, ζουν και εργάζονται σε άθλιες συνθήκες, τρέχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία, για να μη βρεθούν «μπαγλαρωμένοι» σε κάποιο κρατητήριο. Που υφίστανται το κυνηγητό από τις δυνάμεις καταστολής και τον κρατικό μηχανισμό, τις επιθέσεις φασιστικών ομάδων, αλλά και της εργοδοσίας, που όταν επιχειρούν να τις καταγγείλουν, βρίσκονται οι ίδιοι κατηγορούμενοι!
Ενώ είναι υποκριτική η προτροπή του υπουργού «μάθετε Ελληνικά, μάθετέ μας Ουρντού», όταν η σημερινή κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες, δεν έκαναν το παραμικρό για να μάθουν οι μετανάστες την ελληνική γλώσσα μέσα από τη δημόσια Εκπαίδευση, ούτε φυσικά για να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα - εν προκειμένω τα Ουρντού - τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα.
* * *
Και κάτι τελευταίο: Η αναφορά του υπουργού στην «ασφάλεια και τάξη», με την οποία πρέπει να έρχονται οι μετανάστες στην Ευρώπη, ουσιαστικά υπονοεί το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας των μεταναστευτικών ροών ανάλογα με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Συνέπεια αυτής της πολιτικής είναι οι πνιγμένοι στα νερά της Μεσογείου, οι φράχτες και οι άθλιοι καταυλισμοί, ο διπλός εγκλωβισμός και οι αποθήκες ανθρώπων στα ελληνικά νησιά και αλλού, τα κλουβιά που ετοιμάζουν τώρα τα κράτη της ΕΕ σε τρίτες χώρες. Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να την συγκαλύψει, η πολιτική της και στο Μεταναστευτικό είναι καθρέφτης της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, που η ίδια και τα άλλα αστικά κόμματα υπηρετούν και στηρίζουν...

Λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ