26 Μαΐ 2019

Δυνατό ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, δύναμη για τον ίδιο το λαό και το κίνημά του


Στις θέσεις του Κόμματος για την ΕΕ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1

«Ενα δυνατό ΚΚΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο θα σημάνει δύναμη για τον ίδιο το λαό, το κίνημά του, αντιμετώπιση μιας κατάστασης και μιας δύσκολης πορείας της χώρας και των λαϊκών προβλημάτων όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, για τις οποίες έχει και η ΕΕ τεράστιες ευθύνες και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Και βεβαίως θα σημάνει την αρχή μιας συνολικής αντεπίθεσης και μέσα στη χώρα και στην Ευρώπη», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Ν. Μερτζάνη.
Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, μεγάλο κομμάτι ήταν αφιερωμένο στη στάση του ΚΚΕ απέναντι στην ΕΕ, όπως και στην πορεία της ιμπεριαλιστικής ένωσης.
Ερωτηθείς γιατί να ψηφίσει ο λαός το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές αφού αυτό είναι εναντίον της ΕΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, υπάρχει ένα 74% του ελληνικού λαού που αμφισβητεί την ΕΕ. Και τη γέννησή της και την πορεία της όλες αυτές τις δεκαετίες, και πολύ περισσότερο την πρόσφατη πορεία, που τη γνώρισε ματώνοντας κυριολεκτικά τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης με τις πολιτικές και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις που έδωσε. Αρα λοιπόν αυτό το 74% στο οποίο εμείς απευθυνόμαστε θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή. Δεν λέω ότι θα το πάρουμε και το 74%, γιατί θα ήταν διαφορετικό φυσικά, και άλλες συνθήκες, διαφορετικές συνθήκες. Ομως απευθυνόμαστε σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι εργάτες, άνεργοι, επαγγελματίες, επιστήμονες, νέοι, νέες, συνταξιούχοι. (...) Αυτός ο κόσμος που υποφέρει, βλέπει σήμερα τι συμβαίνει στην ΕΕ, πρέπει να έχει δυνατή φωνή και μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.
-- Δυνατή φωνή θα είναι μόνο από το ΚΚΕ;
-- Μα κυρίως από το ΚΚΕ. Διότι το 90% των αντιλαϊκών αποφάσεων, των αντιδραστικών αποφάσεων της ΕΕ που αφορούσαν τον ελληνικό λαό, τη χώρα μας, την πατρίδα μας, το ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις με μια φωνή και με μια πνοή και με ένα χέρι σηκωμένο. Το 90%, παρακαλώ, των αντιδραστικών αποφάσεων».
Σχετικά με το αν το ΚΚΕ έχει συμμαχίες στην Ευρώπη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε ότι «καταρχήν έχουμε κάθε χρόνο συναντήσεις. Γίνονται στην έδρα της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου γίνεται η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλη την Ευρώπη. Εκεί συμμετέχουν περίπου 40 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, όπου συζητάμε γύρω από συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πορεία, αφορούν τις χώρες, αφορούν τα προβλήματα των εργαζομένων, και από κει και πέρα αυτή η συνεργασία θέλουμε και να εδραιωθεί και να εμπεδωθεί παραπέρα. Εχουμε επίσης μια πιο στενή συνεργασία με 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία, με τους οποίους συνεργαζόμαστε πιο στενά και βεβαίως θέλουμε περισσότερο και βοηθάμε, ώστε αυτά τα κόμματα να ενισχυθούν και στο Ευρωκοινοβούλιο και σε εθνικό επίπεδο στις χώρες τους, έτσι ώστε να γίνει το κομμουνιστικό κίνημα, το εργατικό συνολικότερα κίνημα, ξανά μια πολύ ισχυρή δύναμη, και σε κάθε ξεχωριστή χώρα αλλά και στο σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου».
Αυτό το σύστημα γεννά το φασισμό
Ο Δ. Κουτσούμπας ρωτήθηκε και για την άνοδο των λεγόμενων ευρωσκεπτικιστών και της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. «Υπάρχει αυτό το φαινόμενο», σημείωσε. «Μας ανησυχεί, το παρακολουθούμε. Βέβαια δεν νομίζω ότι έχει τέτοια έκταση, και ειδικά σήμερα, έτσι όπως το παρουσιάζουν. Δηλαδή νομίζω ότι βρισκόμαστε σε φάση υποχώρησης αυτού του ρεύματος. Μένει βέβαια να το δούμε. Αυτό είναι μια εκτίμηση από αυτά που βλέπουμε σε όλες τις χώρες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα κόμματα που κυβερνάνε, που είναι ακροδεξιά, συντηρητικά, αντιδραστικά ή έχουν πάρε δώσε με το φασιστικό ρεύμα στα πλαίσια αυτού του συστήματος. Ομως να μην ξεχνάμε ότι αυτό το σύστημα γεννά τον φασισμό. Γιατί για όλη την ΕΕ - μιλάμε για το καπιταλιστικό σύστημα βεβαίως - μιλάμε για μία καπιταλιστική ένωση. Αυτό είναι γνωστό, δεν χρειάζεται τώρα να το αναλύσουμε. Αυτό το λένε όλοι και είναι φως φανάρι τι συμβαίνει σήμερα στην ΕΕ. Αρα λοιπόν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, όπως στη δεκαετία του '30 ενίσχυσαν και χρηματοδότησαν τον Χίτλερ, την άνοδο του φασισμού στη Γερμανία, ή στην Ιταλία την άνοδο του Μουσολίνι, έτσι και σήμερα βλέπουμε να χρηματοδοτούν και να ενισχύουν τέτοια σχήματα, εν ονόματι ενός κάλπικου ουσιαστικά ευρωσκεπτικισμού - γιατί υπάρχει αν θέλετε και ένας "υγιής" ευρωσκεπτικισμός.
-- Ο δικός σας δηλαδή...
-- Εμείς δεν λεγόμαστε ευρωσκεπτικιστές, γιατί έχει καθιερωθεί ως ένα αντιδραστικό ρεύμα πλέον στην πολιτική ορολογία, αλλά λέω για την ουσία. Αυτός που σκέφτεται για παράδειγμα είτε αρνητικά είτε αμφισβητεί την ΕΕ, άλλος πλευρές της, άλλος συνολικά την πολιτική της και τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, δεν μπορούμε να τον εντάσσουμε στο αντιδραστικό ρεύμα. Γιατί μπορεί η σκέψη του, όπως και οι προτάσεις του, να είναι σε προοδευτική κατεύθυνση. Μιλάμε για μια κατεύθυνση που θα λύνει προβλήματα λαϊκά, αφορά δηλαδή την πλειοψηφία του λαού. Αρα δεν μπορεί παρά αυτό να έχει τέτοιο προοδευτικό πρόσημο, και από αυτή τη σκοπιά λέμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί συνολικά, μέχρι να ανατραπεί όλο αυτό το οικοδόμημα».
Πρόοδος είναι οι λαοί να βρίσκονται στην εξουσία
Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις διάφορες εξίσου αντιλαϊκές εκδοχές για την πορεία της ιμπεριαλιστικής ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα αυτά τα κόμματα - ακροδεξιά, συντηρητικά και άλλες δυνάμεις - μιλάνε είτε για διάλυση της ΕΕ είτε για χαλαρές σχέσεις είτε, για παράδειγμα, πιο σκληρό πυρήνα στην Ευρωζώνη και να πεταχτούν έξω κάποιοι άλλοι. Μην αφαιρούμαστε από το γεγονός ότι είναι και τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτές τις χώρες που έχουν μεγάλα συμφέροντα και καθοδηγούν αυτές τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν και καλλιεργούν φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ. Αυτό δεν είναι προοδευτικό κατ' ανάγκη. Η Μέι ας πούμε, στη Μεγάλη Βρετανία, ή όσοι ήταν με το Brexit και αυτά που συμβαίνουν (...) εκεί δεν είναι από προοδευτική σκοπιά, δεν είναι από φιλολαϊκή σκοπιά, δεν είναι προτάσεις υπέρ του λαού τους, για παράδειγμα να ανατρέψουν το σύστημα αυτό και να πάνε σε ένα δίκαιο, ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, σε μια σοσιαλιστική, μια δίκαιη κοινωνία. Είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση. Θέλουν να κάνουν τον καπιταλισμό ακόμα πιο βάρβαρο, πιο σκληρό. Αυτό δεν είναι προοδευτικό ρεύμα.
Οπως κι απ' την άλλη μεριά, διάφοροι που ορκίζονται ότι θέλουν την ενοποίηση, την παραπέρα συνταγματική ενοποίηση της ΕΕ, την πολιτική ενοποίηση, την οικονομική ενοποίηση. Και αυτό είναι αντιδραστικό ρεύμα. Γιατί η εμβάθυνση της ενοποίησης της ΕΕ σημαίνει πιο ισχυρός ο πυρήνας των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των μονοπωλιακών ομίλων, που θα έχει την εξουσία και ουσιαστικά ποδηγετεί λαούς, λαϊκά κινήματα.
Από αυτή τη σκοπιά, λοιπόν, εδώ λέμε άλλο πράγμα. Εδώ μιλάμε για μια αλλαγή συνολικά, σε κάθε χώρα, όπως στην Ελλάδα, δηλαδή με μια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου ο λαός θα έχει πραγματικά την εξουσία, και βεβαίως στις άλλες χώρες, στα κράτη - μέλη σήμερα της Ευρώπης, όπου κι εκεί οι λαοί θα έχουν λαϊκές διακυβερνήσεις, που θα βλέπουν το σοσιαλισμό, θα βλέπουν το λαό πραγματικά στην εξουσία».
Ουτοπία είναι να πιστεύουμε ότι θα «ανθρωπεύσουμε» τον καπιταλισμό και την ΕΕ
«Στη συγκεκριμένη συγκυρία μπορούμε να σκεφτούμε την Ελλάδα εκτός ΕΕ;», ρωτήθηκε στη συνέχεια ο Δ. Κουτσούμπας και σημείωσε πως «είναι πολύ καθαρό, τουλάχιστον για το Κομμουνιστικό Κόμμα: Ουτοπία κατά την άποψή μας είναι αυτό που ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, όπου υπάρχουν κυβερνήσεις όπως είναι και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, όπως είναι διάφορες άλλες σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις στην ΕΕ, που λένε ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο, να "ανθρωπεύσουμε" τον καπιταλισμό. Οτι μπορούμε να κάνουμε φιλολαϊκή αυτή την ΕΕ. Αυτό είναι ουτοπία. Αυτό σε οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια να υποτάσσεσαι στις αντιδραστικές κατευθύνσεις που έχει η Κομισιόν, η ΕΕ, και βεβαίως από κει και πέρα να υλοποιείς αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος των εργατών, των αγροτών, των επαγγελματιών, των επιστημόνων, της νεολαίας, των συνταξιούχων. Και αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο, με πιο βίαιο τρόπο, αυτό έγινε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στις άλλες χώρες.
-- Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό κ. Κουτσούμπα;
-- Οσο εφικτό είναι να αποφασίσουν οι λαοί. Δηλαδή αυτή τη συζήτηση που κάνουμε εμείς εδώ (...) αυτή η κουβέντα γίνεται και στις συγκεντρώσεις που έχουμε, γίνεται και στα καφενεία (...) γίνεται απ' άκρη σ' άκρη σε όλη την Ελλάδα σήμερα. Και το θέμα είναι να το αποφασίσεις. Γιατί καταλήγουν οι ίδιοι "ναι, αν δεν ψηφίσουμε δε θα το αλλάξουμε", αν δεν ενισχύσουμε το ΚΚΕ στο σωματείο, στο σύλλογο, στο εργατικό σωματείο, στο κίνημα, στους αγώνες, στο δήμο, στην Περιφέρεια, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, βεβαίως δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Και ξέρετε, αυτή τη συζήτηση την κάνουν και στις πλατείες των Παρισίων στη Γαλλία, και στη Γερμανία οι εργάτες, και στην Ισπανία, και στην Ιταλία που ήμουν την προηγούμενη βδομάδα, και σε όλες τις χώρες αυτό συζητάνε. "Είναι ουτοπικό ρε παιδιά αυτό; Γίνεται μόνοι μας να πάμε;". Αλλά μήπως μπορούμε και οι Ελληνες και οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, οι εργάτες, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, να αλλάξουμε την κατάσταση και στις χώρες μας και συνολικά στην Ευρώπη, έτσι ώστε να βαδίσουμε έναν άλλο δρόμο, όπου θα υπάρχει μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια, χωρίς πολέμους, χωρίς ανασφάλεια;
Αυτό το ρεύμα, αυτή η συζήτηση, θα πρέπει να καταλήξει και κάπου. Και πρέπει να καταλήξει για παράδειγμα - επειδή είμαστε δυο μέρες πριν τις εκλογές - ότι το διακύβευμα είναι αυτός που συζητάει και προβληματίζεται έτσι να πάει να ρίξει στην κάλπη το ΚΚΕ. Και εδώ και στις άλλες χώρες, με τα Κομμουνιστικά, τα Εργατικά Κόμματα να αλλάξει συσχετισμούς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ετσι λοιπόν θα γίνουν οι αλλαγές και θα αρχίσει να αλλάζει αυτό που λέμε αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων, για να φτάσουμε σε αυτό που είναι όραμα, που για μας είναι σχέδιο, είναι στόχος, αλλά σε αυτό που είναι ιδανικό και όλοι μας λένε "δίκιο έχετε, εκεί πρέπει να πάμε".
-- Βλέπετε αυτό το ρεύμα να δυναμώνει στην ΕΕ την επομένη των ευρωεκλογών;
-- Ναι, αυτό παλεύουμε σήμερα. Είναι πολύ σημαντική η συμβολή του ΚΚΕ σε αυτό. Βέβαια, αυτά δεν γίνονται αυτόματα, δεν γίνονται σε μια νύχτα. Μακάρι να γινόταν πολύ απλά, μέσα σε δυο μέρες, αλλαγές και ανατροπές. Ναι, αλλά μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία. Αν το αφήνουμε έτσι δεν θα ξεκινήσει ποτέ. Γιατί αυτό το ζήσαμε. Με αυτό το "δε γίνεται", "μήπως είναι ουτοπία", "θα είναι πολύ αργά", "δεν ξέρω αν θα ζω τότε" που λέει ο καθένας, συνεχώς πάμε από το κακό στο χειρότερο. Συνεχώς δεν κάνουμε το βήμα που πρέπει, αναβάλλουμε για αργότερα για παράδειγμα την ψήφο στο ΚΚΕ, ή σκέφτεται κάποιος "την άλλη φορά θα το κάνω", και η άλλη φορά είναι χειρότερη. Τα ζήσαμε. Δείτε μόνο την τελευταία 10ετία, για να μην πάμε 20ετία, 30ετία (...) πόσο αρνητικά επέδρασε αυτή η λογική και αυτή η στάση των ευρωπαϊκών λαών, αλλά και του ελληνικού λαού, στο να έχουν αυτήν την άσχημη κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, με τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ