24 Μαΐ 2019

Σοβαρά ερωτηματικά για τα ζητήματα που μπαίνουν στο «τραπέζι» του ελληνοτουρκικού διαλόγου

        

23-05-2019
Την ανησυχία για τις διευθετήσεις που δρομολογούνται στο παρασκήνιο, στο έδαφος των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, ήρθαν να εντείνουν οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς για τα όσα συζητούνται στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Αν πιστέψουμε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στις συνομιλίες που γίνονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, ανάμεσα στις στρατιωτικές Επιτροπές των δύο χωρών, αυτό που συζητείται είναι η «νεκρανάσταση» των ΜΟΕ για την αποφυγή της έντασης στο Αιγαίο. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χ. Ακάρ, αποκάλυψε την πρόθεση της Άγκυρας να αξιοποιήσει αυτές τις συζητήσεις ως όχημα για να τεθεί στο «τραπέζι» το σύνολο των απαράδεκτων αξιώσεων της στο Αιγαίο.
Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις που έκανε ότι θα πρέπει να τεθούν «στο τραπέζι όλα τα προβλήματα που προκύπτουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία», ο Ακάρ επανήλθε θέτοντας θέμα για τον εναέριο χώρο της Ελλάδας. «Δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στον κόσμο. Ούτε στην ιστορία αλλά ούτε σήμερα. Τα χωρικά ύδατα 6 μίλια αλλά ο εναέριος χώρος 10 μίλια», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Επανέλαβε επίσης την πρόθεση της Άγκυρας να συζητηθούν όλα τα «δύσκολα θέματα». Σύμφωνα με τον Ακάρ, όταν ο σημερινός υπουργός Άμυνας Ευάγγ. Αποστολάκης ήταν αρχηγός των Ενόπλων δυνάμεων «από τότε συζητούσαμε», αλλά «όμως πετούσαν τη μπάλα στην κερκίδα» και «μας έλεγαν πως αυτά είναι πολιτικά θέματα, εμείς είμαστε αξιωματικοί», κτλ. «Τώρα, είπαμε Ευάγγελε αφού έγινες και πολιτικός έλα τώρα να συζητήσουμε».
Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ευάγγ. Αποστολάκης, ανέφερε πως οι συνομιλίες που γίνονται μεταξύ των δύο Επιτροπών «αφορούν τη συζήτηση των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ούτως ώστε με την εφαρμογή τους να καταφέρουμε να χαμηλώσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να σταματήσει η ανησυχία μήπως προκύψει κάποιο ατύχημα και προκληθεί κάποιο θερμό επεισόδιο ανεξέλεγκτο».
Συμπλήρωσε πως «ό,τι άλλο κουβεντιάζεται είναι εκτός πραγματικότητας», ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου ομόλογου του, σημείωσε πως με τον Ακάρ «μοιραζόμαστε, τουλάχιστον έτσι φαίνεται, την αγωνία να βρούμε κάποιο τρόπο να μειωθούν οι εντάσεις και τα προβλήματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη δήλωση του Ακάρ, υποστηρίζοντας πως «αφορούσε μια ας πούμε διατύπωση προθέσεων, στην πραγματικότητα ήταν μια προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη προς το εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο της συζήτησης των κλιμακίων».Πρόσθεσε πως «κανείς δεν θέλει πόλεμο και άρα ένα θερμό επεισόδιο, αλλά όσο συσσωρεύεται η ένταση, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τέτοια γεγονότα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ