Στην Εύα Μελά, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και υποψήφια βουλευτή με το ΚΚΕ θέσαμε το ερώτημα:
«Γιατί ΚΚΕ – στις εκλογές της 7ης Ιουλίου – οι εικαστικοί, οι άνθρωποι των Γραμμάτων, των Τεχνών και του Πολιτισμού»:
Εύα Μελά: Στον τρελό χορό των εκατομμυρίων που είναι ο τζίρος της τέχνης, οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες παραμένουν οι περισσότεροι ανασφάλιστοι, διώκονται από την απάνθρωπη φορολογία, ζούνε σε συνθήκες ανεργίας ή αποκλεισμού. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ), είχαν κοινή πλεύση απέναντι στους καλλιτέχνες και την Τέχνη, στα πλαίσια των στρατηγικων σχεδιασμών του μεγάλου κεφαλαίου…
Πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση, η οποία φτάνει στα όρια της κατάργησης της υπόστασης των καλλιτεχνών…
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στον Πολιτισμό:
  • Αρνήθηκε τροπολογία του ΚΚΕ που προέβλεπε κυρώσεις για τη μη εφαρμογή του νόμου του 1%, για τέχνη στα δημόσια κτίρια..
  • Με τον ν. 4412/16 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε το δρόμο τα δημόσια καλλιτεχνικά έργα να δίνονται με απ’ ευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμούς, και να τα αναλαμβάνουν επιχειρηματίες. Εκτοπίζει έτσι τους καλλιτέχνες, τους προλεταριοποιεί….
Ψήφισε νόμους:
  • για την Πνευματική Ιδιοκτησία (2017)
  • για το MOMUS, το 2018
Έφερε νομοσχέδιο για Περιφερειακή Πολιτισμική πολιτική του ΥΠΠΟΑ, για το ACROPOL και το βιβλίο...
ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΟΛΩΝ:
  • Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ …
  • Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
  • Η ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ & ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥΣ
  • Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΙΔΙΩΤΩΝ, ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ.
Δεν μπορεί να υπάρχουν διλήμματα:
Η Τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, όπως και η Επιστήμη και η Ερευνα, δεν μπορούν να αναπτυχθούν ελεύθερα μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής αγοράς.
ΚΚΕ, για να εκφραστεί η φωνή των καλλιτεχνών, η φωνή των δημιουργών την επόμενη μέρα…
EYA MEΛΑ mela2
Ζωγράφος- Χαράκτρια
Πρόεδρος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Μέλος του Τμήματος Πολιτσμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956.
Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, όπου σπούδασε Χαρακτική, Τυπογραφία & Τέχνη του Βιβλίου. Συνέχισε σπουδές στο Παρίσι και μετά από διαγωνισμό έλαβε Μεταπτυχιακή Υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στην Χαρακτική. Για μεγάλο χρονικό διάστημα διδάχθηκε Χαρακτική κοντά στον Γιώργη Βαρλάμο.
Από τα 20 της χρόνια εντάχθηκε στις γραμμές του ΚΚΕ , από όπου και πάλεψε μέσα στο μαζικό κίνημα από θέσεις ευθύνης. Εχει πραγματοποιήσει 25 Ατομικές Εκθέσεις στην Ελλάδα και 4 ατομικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Έχει εικονογραφήσει 22 βιβλία για παιδιά και έχει επιμεληθεί πολλά εξώφυλλα βιβλίων.
Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις περιοδεύουσες εκθέσεις του ΕΕΤΕ, σε εκθέσεις για την Ειρήνη, σε εκθέσεις του ΚΚΕ, του Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ, στις εκθέσεις «Άνθρωποι, χρώμα και σίδερο» 2006 – 2017, με την κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα-σ-μα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, κ.α.
Στην περίοδο 2007-2009 ήταν Βουλευτής του ΚΚΕ.