18 Ιουλ 2019

Καμία αναμονή




Ξεκίνησε χτες η κοινοβουλευτική περίοδος με τον νέο αντιλαϊκό συσχετισμό που αποτυπώθηκε στις εκλογές της 7ης Ιούλη.
Η αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση, με τη νέα κυβέρνηση ΝΔ, σημαίνει ένταση της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας. Η φράση που ακούστηκε περισσότερο στις τελετές παράδοσης - παραλαβής από τους υπουργούς της ΝΔ, ότι «δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το στίγμα τους: Κάθε επόμενη κυβέρνηση έρχεται να «χτίσει» πάνω στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης, με βάση το ίδιο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο των επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης, στο όνομα της «συνέχειας του κράτους».
Αυτό άλλωστε έγινε απόλυτα ξεκάθαρο από τις εργοδοτικές ενώσεις, τους συνδέσμους των βιομηχάνων και τα επιμελητήρια, που με τις απαιτήσεις τους έβαλαν τον πήχη για τη νέα κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών.
Αλλά και η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών, υπενθύμισε την ανάγκη προώθησης όλων των αντιλαϊκών δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που θα πρέπει να συνεχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ματωμένα πλεονάσματα, αναδιαρθρώσεις και νέα προνόμια υπέρ του κεφαλαίου, ιδιωτικοποιήσεις, ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων με ακόμη χειρότερο τρόπο σε βάρος των αδύναμων δανειοληπτών και πολλά άλλα. Στην ίδια κατεύθυνση και οι πρόσφατες παρεμβάσεις των «θεσμών» από το βήμα του συνεδρίου του «Economist».
Η «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ αφορά διαφορετικές εκδοχές και τρόπους εφαρμογής της ίδιας στρατηγικής, την οποία άλλωστε υπηρέτησε ως κυβέρνηση, στρώνοντας το έδαφος για να έρθει πιο «γκαζωμένη» η ΝΔ. Ούτε τη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας αμφισβητεί, ούτε την υποταγή των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις, ούτε τους «τρεις πυλώνες» στην Κοινωνική Ασφάλιση, ούτε την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Ούτε βέβαια τα ματωμένα πλεονάσματα και τις δεσμεύσεις, που έχουν τη δικιά του υπογραφή. Αλλωστε, με αυτά πολιτεύτηκε 5 χρόνια.
Δεν είναι τυχαίο ότι υπόσχεται «υπεύθυνη αντιπολίτευση»...
Το ίδιο ισχύει και για το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25, την Ελληνική Λύση, που ουσιαστικά θα σιγοντάρουν, θα δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση για να περνά χωρίς σκοπέλους το αντιλαϊκό της έργο.
Ο λαός θα έχει στο πλευρό του μόνο το ΚΚΕ. Τη μοναδική πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται τις ανάγκες του λαού, που δίνει όση δύναμη διαθέτει στην οργάνωση της πάλης, στην ενίσχυση του αγώνα για τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.
Με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων, θα συνεχίσει μέσα στους καθημερινούς αγώνες, έτσι ώστε να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, ριζωμένες σε κάθε χώρο δουλειάς. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα αξιοποιήσει και την κοινοβουλευτική του δύναμη. Θα φέρει ξανά στη Βουλή τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, θα αποκαλύπτει, θα ξεσκεπάζει τα αντιδραστικά - αντιλαϊκά μέτρα.
Αυτό το σύνθετο και δύσκολο καθήκον της εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης είναι η μόνη στάση που μπορεί να ασκήσει πίεση για θετικά μέτρα για το λαό, να βάλει εμπόδια στα μέτρα της κυβέρνησης, των μηχανισμών της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας, που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ριζικές αλλαγές και ανατροπές. Καμία αναμονή, λοιπόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ